Hlavní obsah

Fénování vlasů: Jaké chyby při něm nejčastěji děláte?

Foto: Dean-Drobot, Shutterstock.com

Jak si fénováním nepoškodit vlasy? Poradíme vám v našem článkuFoto: Dean-Drobot, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odborníci radí nechat vlasy jen tak proschnout než je trápit horkým vzduchem. Pokud se ale bez fénu neobejdete, eliminujte alespoň chyby, které při něm mnoho žen dělá.

Článek

V létě máte vlasy proschlé za chvíli, v zimních měsících byste ale čekaly dlouhé hodiny. Vyrazit s provlhlou kšticí do mrazu je risk se zdravím, jít spát s mokrou hlavou rovněž nesvědčí ani vlasům, ani vlasové pokožce. Zdá se, že bez fénu to teď pár měsíců nepůjde. I tak se můžete snažit být k vlasům maximálně šetrné, viz článek Chyby, které na svých vlasech pácháte při jejich úpravě.

Fény jsou nejčastěji používaným prostředkem na úpravu vlasů, to nikoho nepřekvapí. Vlasy zatěžují zejména přílišným působením tepla.

„Čím šetrnější je teplota a čím kratší je doba vysoušení, tím lépe. Nové výkonné AC motory pro extra rychlé vysoušení bez zbytečného zatížení a přesoušení vlasových vláken už naštěstí nejsou jen doménou profesionálních salonů,“ popisuje Pavlína Vacková, produktová manažerka společnosti Rowenta.

Moderní AC motor umožňuje oproti vysoušečům s klasickým DC motorem až o 15 °C navíc snížit teplotu vysoušení. Výsledkem je skutečně studený vzduch. Jeho výhodou je, že dokáže podobu účesu sám o sobě zafixovat, takže není třeba zatěžovat vlasy dalšími stylingovými přípravky.

Foto: archiv firem

Fény s AC motory jsou výkonné, ale šetrné. Na foto (zleva): Fén PRO-Luxe Dryer, Remington, 1799 Kč. Nejtišší fén Respectissim AC Silence, Rowenta, 2099 KčFoto: archiv firem

Odborníci rovněž doporučují mokré vlasy nenamáhat česáním. „Tím, že jsou vlasy nasáklé vodou, mají změněnou chemickou strukturu a jsou náchylnější na mechanické poškození. To znamená, že jsou křehčí a více se lámou,“ varuje Monika Plachá, vlasová expertka kadeřnické kosmetiky Nouvelle. „Problematické také bývá foukání v předklonu. Vlasoví odborníci se shodují, že šetrnější postup při fénování je po směru růstu, tedy tak, jak stojíte před zrcadlem,“ dodává odbornice.

Pozor na teplotu

Teplota vysoušení je důležitá nejen pro vysušení vlasů, ale rovněž tvarování účesu. „Při nízké teplotě se vlasy sice zbaví vody, ale nelze je tvarovat. Pro tvarování účesu je potřeba vyšší teplota, ale jen po nezbytně dlouhou dobu. Zvolit vysoušeč s vysokým vysoušecím výkonem tedy šetří čas i vaše vlasy,“ radí Pavlína Vacková. Některé moderní fény dnes mají signalizaci optimální šetrné teploty a proudu vzduchu.

Foto: archiv firem

Používejte termoaktivní přípravky pro ochranu vlasu před ničivým působením vysokých teplot při fénování, kulmování nebo žehlení. Na foto (zleva): Sprej Mirrorsmooth High Gloss Primer, Paul Mitchell, 461 Kč. Ochranný stylingový nesmývací sprej proti žáru HairX, Oriflame, 149 KčFoto: archiv firem

Rychle, ale ne zběsile

Co se řeší méně, ale není zanedbatelné, je rychlost vzduchu při fénování. „Rychlost vzduchu, a s tím spojený vysoký vysoušecí výkon, jsou klíčové pro rychlé a šetrné vysoušení. Pokud je vysoušeč vybavený ultra úzkým koncentrátorem, vlasy vysoký proud vzduchu nezamotává, ale naopak uhlazuje,“ radí odbornice, jak předejít zamotaným vlasům.

Bez přesušení a roztřepení

Pokud vám časté fénování vlasy přesušuje, jsou hrubé, krepaté a konečky roztřepené, řešením pro vás může být ionizace. O tuto funkci je dnes obohaceno mnoho fénů i dalších produktů péče o vlasy. „Vlasy ošetřené ionizací jsou uhlazené a hebké, neelektrizují, snadno se upravují. Lépe odrážejí světlo, a proto se oslnivě lesknou,“ vyjmenovává přednosti Pavlína Vacková.

Jak ionizace vůbec funguje? Miliony iontů pronikají do struktury vlasu, vážou v nich molekuly vody a uhlazují jejich roztřepený povrch. Zároveň uzavírají povrch vlasu, aby se nepřesušoval, což ocení zejména majitelky barvených a lámavých vlasů.

„Navíc hydratace přispívá k tomu, aby vlasy zůstávaly pružné a neměly tendenci vázat vzdušnou vlhkost a plihnout. Ionizaci je možno vypnout pro dosažení většího objemu u kořínků, zejména v případě jemných vlasů,“ radí Pavlína Vacková. Ideální je tedy vlasy u hlavy vysoušet bez použití ionizace a konečky nechat hýčkat ionty - zabráníte tak jejich třepení.

Foto: archiv firem

Ionizační fén dodá vlasům neuvěřitelný lesk. Na foto (zleva): Vysoušeč vlasů Violette Care s ionizátorem a LED světlem, Concept, 699 Kč. Fén Expertise Infini Pro Ionic s možností vypnutí ionizace pro objem u kořínků, Rowenta, 1799 KčFoto: archiv firem

A co vy? Fénujete si vlasy pokaždé, nebo jen občas?

Reklama

Načítám