Hlavní obsah

Barvy ovlivňují naši náladu i aktivitu! Jak doma vymalovat?

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víte, že barvy na stěnách vaší kuchyně ovlivní, jak moc vás bude vaření bavit? A že správně zvolený odstín v obýváku dokáže rozproudit konverzaci s každou návštěvou?

Článek

Barvy mají na člověka vliv po psychické i fyzické stránce. Proto při zařizování svého bydlení myslete na to, jak vymalujete jednotlivé místnosti. Ovlivní to totiž nejen vzhled vašeho bytu, ale především vaši náladu.

Hlavní kritéria při výběru barvy

Obecně se barvy dělí na teplé a studené, každá z nich má navíc svůj teplý a studený podtón. Teplota barev má zásadní vliv na psychiku a chuť k aktivitám, ale dokáže ovlivnit také vnímání tepla, a to až o 3 °C.

Do malých bytů se logicky hodí spíše světlejší barvy v kombinaci s bílou či slonovinovou, ani u větších prostorů to však s tmavými odstíny příliš nepřehánějte. Zvolte jednu dominantní, kterou doplníte neutrální a maximálně dvěma dalšími na menších doplňcích.

Teplé barvy (odstíny červené, oranžové, žluté a hnědé) působí vesele a povzbuzují aktivitu (jaké barvy potřebujete v práci?). Jelikož podporují komunikaci i chuť k jídlu, vymalujte s nimi jídelní kout či obývák. V chladnějších místnostech s okny na sever vám bude díky ohnivým podtónům větší teplo.

Studené barvy (tóny modré, fialové a zelené) uklidňují, vybízí k odpočinku a zároveň dokáží zlepšit soustředění. Zvládnou příjemně ochladit místnosti do nichž většinu dne svítí slunce, tedy ty s okny na jih anebo západ.

Při výběru barvy myslete i na její sytost. Ta ovlivňuje optickou velikost místnosti – jemnější dokáží prostory projasnit a pocitově zvětšit, zatímco syté či ostré barvy místnosti zmenšují.

Obývák je hodně tolerantní

Obývací pokoje jsou při výběru barev hodně benevolentní. Záleží v nich především na vašich osobních preferencích a možnostech místnosti. Pokud k vám často chodí návštěvy a vy jste hodně komunikativní, nejspíš uvítáte teplé odstíny.

Zatracovat nemusíte ani ty chladnější, které působí umírněnějším dojmem a podpoří váš večerní odpočinek. Vhodná je levandulová, šalvějová nebo světle zelená. Vyhněte se rudé a sytým barvám, které působí rušivě.

Foto: Zastolskiy Victor, Shutterstock.com

Do obýváku se hodí hlavně teplé barvyFoto: Zastolskiy Victor, Shutterstock.com

Kuchyň podle vaší váhy

Pokud rádi jíte a nechcete se omezovat, pak v kuchyni rozhodně oceníte barvy povzbuzující aktivitu a podporující chuť k jídlu. Patří mezi ně broskvová, žlutá, zlatá, červená a hnědá. Chcete přestat s přejídáním nebo zhubnout? Pak vsaďte na modrou nebo zelenou, které chuť k jídlu naopak snižují. A jak jednoduše nafouknout malou kuchyň? 

Foto: Six Dun, Shutterstock.com

Červená v kuchyni povzbuzuje chuť k jídluFoto: Six Dun, Shutterstock.com

Koupelnu ovlivní hlavně vaše povaha

Do koupelen se hodí spíše světlejší barvy, s nimiž místnost opticky zvětšíte (triky, jak nafouknout malou koupelnu). Milujete dlouhé relaxační koupele? Pak jsou pro vás ideální světle modré, zelené či fialové stěny. Trvá vám ranní příprava do práce dlouho? Povzbuďte ji tím, že vymalujete žlutě nebo červeně.

Foto: united photo studio, Shutterstock.com

Modrá koupelna vám pomůže se připravit na noční odpočinek, rannímu úprku do práce však příliš nesvědčíFoto: united photo studio, Shutterstock.com

Ložnice centrem odpočinku

Ložnice by měla být vaší osobní oázou klidu. Nejlepší volbou je teplejší bílá v kombinaci se světlejším odstínem vaší oblíbené barvy. Vhodné jsou hlavně tóny zelené, modré, růžové a pískové. Zapomenout byste měli na výrazné odstíny červené, oranžové nebo žluté, které mohou způsobovat nespavost.

Foto: Pai9, Shutterstock.com

S růžovými stěnami se skutečně vyspíte dorůžovaFoto: Pai9, Shutterstock.com

V dětských pokojích vsaďte na doplňky

Dětský pokoj je pro výběr barev nejobtížnější. Vaše dítko by si tu mělo odpočinout, vyspat se, ale zároveň si i hrát a učit se. Zkuste chytře kombinovat a místnost zabarvit hlavně prostřednictvím doplňků. K psacímu stolu se hodí barvy podporující aktivitu (červená, žlutá a oranžová), k posteli uklidňující studené tóny modré či zelené. V první řadě se však řiďte tím, jaké barvy má rádo vaše dítě a kombinujte s citem, abyste z místnosti neudělali malý cirkus.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

V dětských pokojích směřujte barvy hlavně na nábytek a doplňkyFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Reklama

Načítám