Hlavní obsah

Tady bydlí dáma. Žádná strohost, ale příroda, barvy a zlato

Foto: Kristýna Kafková

Foto: Kristýna Kafková

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ze strohého černobílého interiéru vzniklo útulné dámské bydlení. S klientkou byla designérka na jedné vlně, a tak šla práce i rychle od ruky. V létě začaly a na Vánoce bylo hotovo.

Článek

Když se čtyřicetiletá dáma rozhodla, že malý 48metrový byt vymění za větší, hned věděla, že se bude rozhlížet po bydlení v podobné, ne-li stejné lokalitě, kde žila dosud. A přesně tak to dopadlo. Do prostorného bytu 4 + kk v jedné z pražských zelených čtvrtí se podle svých slov zamilovala na první pohled. „Bytový komplex stojí na uzavřeném pozemku a z terasy mám krásný výhled do údolí,“ doplňuje k tomu.

Místo a výhled tedy byly perfektní, stylově ale interiér jejím představám vůbec neodpovídal, takže ho bylo potřeba proměnit. „Při procházení magazínu Proženy.cz jsem náhodou klikla na článek, ve kterém se majitelka domu zmiňovala o příjemné spolupráci s designérkou Kristýnou Kafkovou a vyjádřila spokojenost s konečným výsledkem její práce. Kristýnu jsem kontaktovala, na první schůzce jí nastínila své představy a budget a hned jsme se dohodly na spolupráci.“

Nábytek z původního bytu

Klientčiným přáním bylo celkové zútulnění bytu, přičemž zakomponovat se měl i nábytek z původního bydliště – postele s nočními stolky, kožená pohovka, masivní stůl s konferenčním stolkem a bílý televizní stolek či lampy.

„Vzhledem k finančním možnostem majitelky jsme se domluvily, že kromě příliš mohutného konferenčního stolku a TV stolku ponecháme vše a v rozumné cenové hladině dokoupíme ostatní nábytek a doplňky,“ říká Kristýna Kafková. Nakupovaly tedy třeba v IKEA, XXXLutz, Westwing či prostřednictvím portálu Favi, nejdražšími položkami pak byly práce malířů a tapetářů.

Foto: Kristýna Kafková

Ratanový lustr (IKEA) majitelku v katalogu nezaujal. Naživo však byla nadšená a přidala k němu ještě druhý a lavici ve stejném designu. Kožená pohovka je z původního bytuFoto: Kristýna Kafková

Proměnit strohou černobílou kombinaci

„Podle informací předchozí majitelky byl byt zařízený ve stylu feng-šuej, ale ve skutečnosti byl stav následující – bílé polární zdi, černá vinylová podlaha, černobílá lesklá kuchyně, skleněné posuvné dveře a hranatá technická svítidla, která se tvářila jako dekorativní. Tedy neútulný, studený, disharmonický a neosobní interiér v duchu Black,“ vzpomíná designérka. Úkolem tedy bylo doplnit teplé tóny, materiály převážně přírodního charakteru a také zakomponovat fotky a obrázky.

Tapeta až na druhý pokus

Dominantou bytu je obraz ve zlatém rámu, který designérka umístila na nejpřehlednější místo v obývacím pokoji. Z obrazu vybrala modrou barvu a ve stejném tónu pořídila tapetu se zajímavou texturou v dezénu látky. Ta se stala největší ozdobou interiéru a vnáší do něj pozitivní atmosféru. Instalace se ale neobešla bez problémů.

„Tapetářům se ji nepodařilo napoprvé nalepit kvalitně, mezi jednotlivými pruhy prosvítala bílá zeď. A v ložnici, kam měla přijít stejná krémová tapeta, to dopadlo ještě hůř. Modrou tapetu jsme objednaly znovu a povolaly jiné tapetáře, kteří práci odvedli na jedničku, v ložnici už ale klientka nechtěla čekat a dala tapetě stop. Asi to tak mělo být,“ dodává designérka.

Foto: Kristýna Kafková

Tapeta má zajímavou texturu v dezénu látky, do interiéru krásně zapadly také proutěné koše. Jako dekorace slouží i závěsy. Aby je nemuseli nechávat zkrátit u švadleny, zauzlovali jeFoto: Kristýna Kafková

Ratanové detaily

Do obývacího pokoje přidaly ratanové prvky (lustry a lavici) a dřevěný konzolový stolek, který zjemnil studenou stěnu se skleněnými dveřmi. „Výběr lustrů mě příjemně překvapil. Zprvu jsem byla zcela proti, na obrázku se mi vůbec nelíbily, když jsem je ale v obchodě viděla naživo, změnila jsem názor,“ říká majitelka.

Dámská ložnice se svatými obrázky

Po neúspěchu s tapetou nechaly ložnici jen vymalovat, velkou výzvou pak bylo zakomponovat do ní svaté obrázky. „Protože nejsem věřící, přistupovala jsem k danému úkolu velice citlivě. Chtěla jsem, aby byly do ložnice začleněné s respektem a vkusně. S výsledkem jsem nadmíru spokojena, naprosto odráží osobnost klientky.“

Foto: Kristýna Kafková

Výzvou bylo pro designérku umístění svatých obrázků, které si majitelka v ložnici přála. S výsledkem jsou obě nadmíru spokojenéFoto: Kristýna Kafková

Fotky a obrázky, které vítají

Záležet si daly také v chodbě, která je důležitou součástí bytu, neboť člověka vítá. Fotky neteře a synovce, které majitelka dostává každý rok, byly původně v jednom rámu, takže na velké ploše vytvářely jen malý obraz. Designérka proto doporučila koupit pro každou jiný rámeček a po stěně je rozmístily tak, aby se daly každoročně doplňovat.

Na protější stěnu pak umístily dětské malby, které vložily do zlatavých rámečků. „Jsem sama překvapená, jak je kombinace pestrých barev a zlata zajímavá. Chodbu jsme vymalovaly béžovou, aby se opět zjemnil černo-bílý kontrast, a obrázky v ní krásně vynikly.“

Vizitka designérky

Kristýna Kafková se bytovému designu věnuje od roku 2009, svým klientům pomáhá proměnit styl bydlení, vytváří ideální domov, dává novému bydlení výraz tak, aby svým originálním pojetím vyvolával emoce. Zaměřuje se převážně na interiéry rodinných domů, bytové jednotky v novostavbách, špatné byty před rekonstrukcí, redesign stávajícího prostoru a také na přechodné bydlení v pronájmu. Její velkou vášní je styl vintage, městská klasika a skandinávský styl. Více na www.kristynakafkova.cz.

Jak se vám líbí zařízení dámského bytu? Co říkáte na výraznou tapetu?

Reklama

Načítám