Hlavní obsah

Bez chemie a zadarmo! Jak si snadno vyrobit skvělé přírodní hnojivo

Foto: Air Images, Shutterstock.com

Foto: Air Images, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pěstujete zeleninu a květiny? Nezamořujte půdu chemií, ale připravte si přírodní hnojiva z toho, co máte po ruce. Například z kopřiv, slepičinců nebo z dřevěného popelu.

Článek

Zlaté pravidlo každého úspěšného pěstitele zní: přihnojuj. Snadné je sáhnout po chemii, ale to je příliš krátkozraké. Chemická hnojiva totiž ničí původní půdní mikroorganismy a proměňují pH půdy. Stačí se podívat na vyčerpaná pole, neustále hnojená, v nichž se nepohne ani jedna žížala. Proto si připravte ryze přírodní hnojivo.

Kopřivy jsou hnojivem číslo jedna

Hýčkejte si na zahradě kopřivy. Když je vyplejete, nevyhazujte je. Stačí je jen položit na zeleninové nebo květinové záhony a počkat, až se rozloží. Do půdy vpustí spoustu dusíku, obsahují také fosfor, zinek, draslík nebo železo. Tedy látky, které podporují růst rostlin a zvyšují i jejich obranyschopnost.

Žížaly vědí, co je dobré, a proto milují kopřivy. Přilákejte žížaly na svoji zahradu tak, že jim připravíte skvělou pochoutku. Samozřejmě z kopřiv. Kopřivovou nať spařte a odneste ji na kompost, který si díky tomu žížaly zamilují.

Z kopřiv si můžete snadno připravit výborné hnojivo. Kbelík naplňte asi do tří čtvrtin nasekanými kopřivami a zalejte je dešťovou vodou. Takto naložené kopřivy nechte asi tři týdny kvasit. Bude to zapáchat, ale to už k přípravě přírodního hnojiva patří. Přidávejte výluh do zálivky, a to v poměru 1 díl výluhu na 50 dílů vody.

Kopřivy hnojí i chrání

Mšice jsou na zahrádce otravné a je často těžké se jich zbavit. Kopřivy jsou výborné nejen na hnojení, ale také na ochranu rostlin právě před mšicemi. Asi půl kila kopřiv naložte do pěti litrů vody a louhujte celý den. Druhý den nařeďte poměrem 1 díl výluhu a 5 dílů vody a postříkejte napadenou rostlinu nebo celou oblast, kde se mšice vyskytují. Tento postřik se nehodí na cibuli nebo luštěniny, kterým by ublížil.

Slepičinec do muškátů i rajčat

Když vám po dvoře běhají slepice, zanechávají za sebou výborné přírodní hnojivo. Věděli jste, že se dokonce jako hnojivo prodávají? Stačí sebrat jeden slepičinec, vložit ho do nádoby, zalít vodou a nechat zkvasit. Takto připravené hnojivo nařeďte vodou, a to v poměru asi 1 díl výluhu na 10 dílů vody. Zalévejte jím muškáty, rajčata nebo jahody. Rostlinám dodáte dusík, fosfor i draslík.

Mulčujte posekanou trávou

Jestli si zakládáte na anglickém trávníku a vyjíždíte často se sekačkou, nevyhazujte trávu jen na kompost, ale rozhazujte ji na záhony. Můžete ji nechat proschnout, ale klidně ji na záhonky přidejte čerstvou. Rozložte ji v tenké vrstvě a nechte rozložit, půda do sebe vsákne živiny. Kromě trávy můžete k mulčování použít také dřevní štěpku, kůru, piliny nebo třeba spadané listí.

Dřevěný popel patří na záhony

Pokud v létě hojně grilujete nebo pořádáte táboráky, připravujete si tak mimoděk báječné hnojivo. Jak zjistila studie České zemědělské univerzity v Praze, dřevěný popel obsahuje až 30 % vápníku, 10 % draslíku, 5 % hořčíku a 3 % fosforu. Většina těchto živin se do dřeva dostala z půdy v průběhu růstu stromu, a pokud popelem posypete záhony, živiny se znovu vrátí do přirozeného koloběhu.

Kompostujte, co to jde

Ze všech přírodních hnojiv nesmíme zapomenout na kompost, který si připravujete v průběhu celého roku a ještě ulevujete popelnicím. Na kompost odnášejte veškeré zbytky zeleniny, odřezky nebo slupky, přidávejte listí, trávu nebo jiné rostlinné zbytky ze zahrady. V parném létě kompost čas od času pokropte, protože aby se rozkládal, potřebuje vlhkost. Nezapomínejte ho jednou za rok proházet. Kompostovanou zeminu přidávejte do záhonů a přidávejte do truhlíků, když vysazujete květiny.

A jaké přírodní hnojivo na své zahrádce používáte vy?

Reklama

Související témata:

Načítám