Hlavní obsah

Vyhazujete lógr? Děláte chybu, zabírá na slimáky i komáry!

Foto: Mila Supinskaya Glashchenko, Shutterstock.com

Foto: Mila Supinskaya Glashchenko, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jestli u vás stále hraje prim překapávaná káva nebo pořádný „turek“, pak asi často řešíte, co že pak s lógrem. Chceme vám ukázat, proč by tahle cenná surovina neměla končit v koši!

Článek

Ať už vám zbude trochu lógru v hrnku nebo vyklepete pěknou hromádku kávové sedliny z překapávače, vyplatí se na chvíli zabrzdit, než je nasypete do koše. To je až poslední možnost. Lógr je totiž vítanou surovinou a má mnoho zajímavých využití. Nevěříte? Pokusíme se vás přesvědčit!

Co je v kávě?

I když mletou kávu zalejete vodou a vyluhujete, zůstane v ní kofein, ale i mnoho minerálů, jako je hořčík, draslík, dusík – také fosfor a měď. Právě její složení ji předurčuje k mnoha využitím na zahradě. Její struktura, ale i vůně ji zas předurčují k využití v kosmetice a péči o domácnost. Ale dost teorií, nabídneme vám konkrétní příklady.

Na zahradě

Káva a i její sedlina, čili lógr, vyloženě nevoní slimákům, ale ani mravencům a broukům. Pokud mohou, tak se jí vyhnou. Stačí ho tedy nasypat kolem cestiček, na kraj záhonů. A mimochodem – když posypete záhonek lógrem, nebudou na něj chodit kočky zahrabávat své hromádky. Když ho dáte do plechovek kolem terasy, nebudou vás při letním posezení tolik otravovat komáři.

Foto: Look Studio, Shutterstock.com

Zbytek kávy i s lógrem můžete občas nalít klidně i do truhlíků s letničkami, když to nepřeženete, poslouží jako hnojivoFoto: Look Studio, Shutterstock.com

Větší porce sedliny můžete nasypat do kompostu, který obohatí dusíkem a urychlí jeho zrání.

Pokud byste nasbírali opravdu větší množství lógru, lze v něm pěstovat například hlívu ústřičnou nebo jiné houby.

Můžete ho vylít i se zbytkem kávy na růže, které pak lépe kvetou. Líbí se také hortenziím, jejichž květy pak mají sytější modrou barvu. Protože dělá půdu kyselejší, bude se v ní líbit i borůvkám, jahodám, angreštu nebo rajčatům. V záhonech navíc přiláká žížaly, které ho milují a nakypří za to půdu. Pokud ho budete přidávat do zeminy v květináčích, zvolte ten z neslazené kávy, sladký může kvasit a přitahovat mušky.

Když lógr zalejete vodou a necháte vylouhovat, pak získáte hnojivo, kterým můžete občas zalévat i pokojové květiny. Po nastříkání na listy funguje jako přípravek proti mšicím.

V domácí kosmetice

Mletá káva má přesně tu konzistenci, která je vhodná na peeling pokožky. Díky svému složení pleť také tonizuje a pomáhá proti celulitidě. Lógr můžete pro potřeby masáže nebo peelingu smíchat s medem nebo trochou olivového oleje.

Někdy vyzkoušejte před mytím vlasů zábal z vlhkého lógru. Pokud máte problém s jeho zbytky ve vlasech, pak stačí vlasům před mytím dopřát zábal z vychladlé kávy. Nechejte ji dvacet minut působit a pak omyjte – pozor ale, rozhodně se nehodí pro světlé vlasy!

Trocha lógru vám pomůže i s peelingem rukou, lze ho použít i v případě, že vám ruce načichly třeba při krájení ryby. Ostatně lógr pohlcuje pachy i vůně tak pěkně, že ho lze využít jako „čistič“ nosu od množství vůní, když si vybíráte třeba parfém.

Foto: RAORAOR, Shutterstock.com

Lógr, třeba ve spojení s medem, poslouží i jako skvělý peeling na pleťFoto: RAORAOR, Shutterstock.com

Do domácnosti

Jestli máte rádi vůni kávy, můžete si lógr přidat do mýdlové hmoty nebo do vosku doma odlévané svíčky. Můžete ho dát také do skleničky a postavit do chladničky či do spíže jako pohlcovač pachu.

Až vám dojde čisticí přípravek na citlivé materiály, můžete ho nahradit právě kávovou sedlinou – dejte trochu na houbičku a zbavíte pánvičku i dveře od trouby mastnoty.

Ještě mokrý lógr můžete také nanést v tenké vrstvě do rýh v tmavém dřevěném nábytku – po zaschnutí je stačí lehce vymést a škrábance nebudou tolik vidět.

Lógr se bude hodit i v případě, kdy budete vymetat z krbu popel nebo zametat prach – lehce vlhký je na sebe naváže a nebudou prášit.

Máte zkušenosti s dalším využitím této suroviny? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám