Hlavní obsah

Bez nosních kapek neusnete? Chronické rýmy se lze zbavit!

Foto: Thinkstock

Neléčená rýma trvá sedm dní, léčená týden. Tak se to aspoň říká. S rýmou, která trvá několik let, lidová moudrost jaksi nepočítáFoto: Thinkstock

Reklama

Chronická rýma netrvá sedm dnů, ale třeba i sedm měsíců – nebo dokonce celé roky. Je-li to i váš případ, jděte se léčit! Dlouhodobá rýma není jen otravná, ale může vám pořádně zkomplikovat život.

Článek

„Tenhle problém už mě trápí několik let. Každou noc se dvakrát nebo třikrát vzbudím s ucpaným nosem a úplně vyschlou pusou. Přes den mi zase z nosu nepřetržitě teče, jako bych místo něj měla vodovodní kohoutek. Je mi ale hloupé chodit s rýmou k doktorovi,“ popisuje svoje trable naše čtenářka Anna.

Její případ není tak vzácný, jak by se mohlo zdát. Chronická rýma (trvající déle než tři měsíce) trápí podle odborných odhadů až 15 procent lidí. Většina z nich se s neustálým popotahováním naučí žít, myslí si totiž, že jim nic jiného nezbývá. To je ale omyl!

Sanorinoví závisláci i polypy

Jak se vlastně stane, že se nos takhle zblázní? Někteří lidé si onemocnění způsobí sami, třeba tím, že to při obyčejné rýmě přeženou s nosními kapkami. Ty účinkují tak, že dočasně zúží cévky v nose, a způsobí tak oplasknutí oteklé nosní sliznice, takže se konečně můžete volně nadýchnout. To blaho!

Bohužel, kapky jsou silně návykové, takže časem zjistíte, že musíte kapat čím dál častěji. A co hůř: zúžené cévy dostatečně nevyživují tkáň pod sliznicí. Když kapky užíváte moc dlouho, sliznice zduří, změní se její struktura a prostor uvnitř nosní dírky se zúží natrvalo.

Dlouhodobá rýma může být vyvolaná i polypy v nose. Jsou to výběžky zduřelé nosní sliznice, vzniklé jako projev chronického zánětu. Kromě rýmy může být nepříjemným důsledkem polypů i pocit tlaku v obličeji nebo ztráta čichu.

Foto: Thinkstock

Nosní kapky poskytnou okamžitou úlevu, jsou ale velmi zrádné. Kvůli nebezpečí závislosti byste je určitě neměli užívat déle než deset dnůFoto: Thinkstock

Laserová operace: šetrná a účinná

  • Obrátíte-li se na lékaře, nejspíš vám nejdřív předepíše nosní sprej s kortikosteroidy. Vyléčení zánětu ale může trvat několik měsíců, a ne vždy se podaří.
  • Radikálnější a rychlejší pomoc spočívá v odstranění nemocné nosní tkáně (mukotomii). Klasická chirurgická metoda, při které se nadbytečná sliznice odstřihává nůžkami, se používá stále méně. A není divu – je to bolestivá operace s až čtyřtýdenní pracovní neschopností.
  • Oblíbenější je v současnosti laserová mukotomie, šetrný ambulantní zákrok, prováděný v lokálním umrtvení, po kterém pacient odejde domů po svých. Lékař zbytnělou povrchovou část sliznice jednoduše odpaří diodovým laserem, a tím uvolní nosní průduchy.

Život bez rýmy

„Nos není třeba ucpávat tampony a pacient netrpí žádnými bolestmi. Asi týden ještě může pociťovat příznaky rýmy, ty ale poté odezní,“ říká doktor Václav Pavelec z privátní ORL kliniky Lente v Plzni.

V nosní dutině se netvoří strupy ani krustičky a není třeba ji promazávat léčivými mastmi, tak jako u klasické operace. Během hojení se na místě odstraněné nosní sliznice vytváří nová, zdravá; naprostou většinu pacientů tedy čeká „nový život“ bez rýmy. Podle obtížnosti zákroku a typu pracoviště si na laserovou mukotomii musí nachystat 3–6 tisíc korun.

Foto: Thinkstock

Je-li krabice papírových kapesníků váš nerozlučný „módní doplněk", bez kterého neopustíte byt, není něco v pořádkuFoto: Thinkstock

Co když je to alergie?

Další možnou příčinou chronické rýmy je alergie. Alergická rýma se může rozvinout v každém věku, máte-li proto s neustálým posmrkáváním a ucpáváním nosu potíže, měli byste uvažovat i o téhle diagnóze. Potvrdit nebo vyvrátit ji může jednoduchý kožní test na odborném pracovišti.

„Mnoho pacientů si vůbec nepřipouští, že by jejich rýma mohla být chronické povahy, a proto se neléčí vůbec nebo nesprávně, pomocí volně prodejných léků, například nosních kapek,“ potvrzuje alergoložka MUDr. Irena Krčmová.

Chronická rýma není jen protivná. Může být příčinou mnoha dalších potíží, od chrápání přes poškození sluchové trubice až po poruchy spánku.

Rozhodně tedy stojí za to zkusit se jí zbavit, nemyslíte?

Reklama

Načítám