Hlavní obsah

Závislost na kapkách do nosu? Vznikne dřív, než si myslíte

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Může to začít velmi nevinně. Potřebujete se zbavit rýmy, tak si koupíte kapky. Kdo by v tu chvíli četl příbalový leták a dal na varování? A o pár týdnů později bez nich neuděláte ani krok, protože byste nemohli dýchat! Stanete se na nich závislí.

Článek

Mezi snahou si rychle ulevit od rýmy a závislostí, při které se bez kapek nemůžete ani nadechnout, je bohužel někdy velmi tenká hranice. Mnohdy stačí doporučenou dobu přetáhnout jen o týden. „V mém případě to byl skoro měsíc a pak nastaly dva roky, během kterých jsem bez nich nemohla na krok,“ vypráví paní Jiřina (38), která si závislostí na nosních kapkách prošla.

Byla jsem závislák

„Dvě malé děti, práce, domácnost – nachlazení mě nezastavilo, vletěla jsem do lékárny a nakoupila léky. Nějaké varování lékárníka nebo čtení příbalových letáků, s tím jsem se nezdržovala. Měla jsem pocit, že je to jen strašení,“ přiznává Jiřina. Pak ale přišla zima, během které se jí nachlazení několikrát vrátilo. „Tak se stalo, že jsem kapky na rýmu užívala asi měsíc v kuse. Bylo mi divné, že si musím pro pocit volného nosu kapat stále častěji, ale vlastně jsem se vzpamatovala, až když jsem našla jednu lahvičku v kapse, jednu v kabelce, jednu v šuplíku nočního stolku a chytala jsem paniku, když jsem nemohla kapky najít. Měla jsem jít ke kadeřnici a bála se, že nebudu moci dýchat.“

Až po dvou letech vyhledala na radu známého pomoc u lékaře na ORL. Své závislosti se postupně zbavila pomocí spreje s kortikoidy, a hlavně díky psychické podpoře lékaře. „Těžké u mě na odvykání bylo to, že vlastně u něho prožíváte stejný absťák, jaký si představuji u drogově závislých. Máte pocit, že se udusíte, nenadechnete, třeští vám hlava, máte třes a zažíváte paniku. Musíte to překonat, a když je nejhůř, vypomůže přípravek, který sliznici také splaskne, ale neničí – ten mi právě předepsal lékař. Ovšem je to hodně o vůli, protože se postupně musíte obejít i bez něj. No a pak se bojíte první rýmy, abyste do toho nespadli znovu,“ vzpomíná. A to dopadla ještě dobře, protože někteří si nosní sliznici během své závislosti trvale zničí a skončí to operací, při které se umí trvale oteklá nosní sliznice upravit.

„Rizikem jsou přípravky, které obsahují sympatomimetika – dekongestanty, látky stahující cévy. Mají rychlý účinek, který přetrvává až 12 hodin. Ty jsou vhodné jen pro krátkodobé užívání,“ varuje PharmDr. Ivana Lánová z Benu Lékárny v Mladé Boleslavi a dodává: „Celková doba používání nesmí přesáhnout u novorozenců a kojenců tři dny, u malých dětí pět dnů a u dospělých týden.“

Foto: Alliance, Shutterstock.com

Než si poprvé nakapete nebo stříknete do nosu přípravek na rýmu, měli byste vědět, že ho smíte užívat maximálně týdenFoto: Alliance, Shutterstock.com

Proč vzniká závislost?

Sympotomimetika v nosních kapkách způsobí splasknutí nosní sliznice a tím zlepší dýchání. Při dlouhodobém užívání ale sliznice nosu oteče a pocit zacpaného nosu se zhorší – takže si opět do nosu nakapete nebo stříknete, což zabere, ale stále na kratší a kratší dobu. Ve finále budete mít stejný pocit, jaký popsala paní Jiřina – že pokud nebudete mít kapky stále po ruce, nebudete moci dýchat.

Co s tím?

Nejlepší prevencí je užívat léky – a to obecně – jen tak, jak vám předepsal lékař, lékárník nebo výrobce v příbalovém letáku. Pak můžete kapky či sprej na rýmu a proti ucpanému nosu používat s klidným svědomím. Jestli si chcete být jisti na tisíc procent, pak volte přípravky, které dekongestanty neobsahují, tedy přípravky s mořskou vodou, minerálkou nebo bylinkami. Pokud nakupujete v lékárně, stačí se zeptat lékárníka. Složení léku najdete i na obalu, doporučení dávkování v příbalovém letáku. Pokud se ho budete držet, je užívání kapek či spreje bezpečné.

Foto: Branislav Nenin, Shutterstock.com

Závislost může vzniknout i na projímadlech, lécích proti bolesti či na spaní. Právě proto byste měli jejich dlouhodobé užívání vždy pečlivě konzultovat s lékařemFoto: Branislav Nenin, Shutterstock.com

Závislost na dalších lécích

Podobnou závislost si můžete vypěstovat i na laxativa neboli projímadla ve formě kapek, tablet a čípků. Neměli byste je užívat déle než 14 dnů, a to jen při ojedinělém problému. Jestliže se potíže opakují, jděte k lékaři,“ říká Ivana Lánová. Problematické je ale i víc než tříměsíční užívání analgetik čili léků tlumících bolest. Odborníci tedy radí jednosložková analgetika neužívat častěji než 15 dnů v měsíci a kombinovaná pak méně než 10 dnů v měsíci.

Dalším léčivým přípravkem, u kterého si můžete lehce vypěstovat závislost, jsou projímadla s obsahem bisakodylu. Ten stimuluje střevní pohyby a tím pomáhá usnadnit vyprazdňování při zácpě. „Bisakodyl je určený pouze ke krátkodobé léčbě některých druhů akutní zácpy. Kromě toho, že má jeho užívání spoustu omezení, nesmí se užívat dlouhodobě. Střeva si na jeho stimulaci zvyknou a bez něj je vyprazdňování téměř nemožné. Stejný problém mohou způsobit i projímavé bylinné čaje,“ varuje Mgr. Michaela Bažantová, lékárnice a tisková mluvčí České lékárnické komory.

Závislost mohou způsobit i hypnotika (léky na spaní) nebo anxiolytika (ty ovlivňující náladu, tedy zmírňující úzkost, napětí a strach). „Pokud jste závislí, pak potřebujete určitou hladinu léků k tomu, abyste fungovali. Když svou dávku nedostanete, přicházejí abstinenční příznaky – přes psychické problémy až po třes rukou, slabost, bolesti hlavy a dokonce i epileptické záchvaty. Právě proto bych doporučovala při závislosti na lécích vyhledat lékaře a vše řešit spolu s ním,“ říká adiktoložka Mgr. Monika Plocová z Branického sanatoria.

A co vy, pročítáte si příbalový leták u léků?

Načítám