Hlavní obsah

Bez prášků i křížovek: Jaký sex vám zlepší paměť, slovní zásobu i prostorovou orientaci?

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Věda už několikrát prokázala, že paměť posiluje káva či konzumace lososa. Podle kanadských vědců je to však i úzkost – dávkovaná ve zdravé míře. Pokud o úzkost nestojíte a káva ani losos vám nepomáhá, asi vám uděláme radost. S pamětí vám pomůže i sex.

Článek

Dobrých zpráv není nikdy dost. Koneckonců, člověka vždycky potěší, když se k němu dostane informace propojující příjemné s užitečným. Tohle je jedna z nich. Zapomínáte? Máte problémy s tím, že když vám partner sdělí nějakou informaci, vy si ji nejste schopni „uložit“ na svůj osobní hard disk, tedy mozek? Z průzkumu, který uveřejnil odborný časopis Archive of sexual behavior vyplývá, že by vám mohl pomoci právě starý dobrý sex.

Zábava s nečekanými vedlejšími účinky

V této konkrétní studii ženy, které často měly penetrační sex (tedy žádný petting ani pouhá stimulace klitorisu, ale klasické pronikání), vykazovaly lepší paměť i slovní zásobu. Vědci z kanadské McGillovy univerzity si něčeho takového všimli hned poté, co požádali 78 žen ve věku od 18 do 29 let, aby vyplnily dotazník o svém sexuálním chování a dalších faktorech života. Následně dotyčné požádali, aby si zapamatovaly náhodná slova i fotografie obličejů, které jim vygeneroval počítač. Ženy tak později, po malém rozptýlení, měly určit, co z toho už viděly a je jim povědomé.

Penetrace je klíčem k úspěchu

Analýza výsledků prokázala, že ženy, které dávají penetračnímu sexu přednost, jsou na tom s pamětí výrazně lépe než ty ostatní. Rychleji a přesněji si vybavují informace, konkrétní slova i obličeje! Vědci se domnívají, že penetrační sex – oproti jiným typům sexuální stimulace – je nejspíš užitečný v neurogenezi (neboli růstu nových mozkových buněk) v hypotalamu, který je propojen se slovní pamětí. Není to báječné? Stačí zaměstnat vaginu a penis, a hned je svět hezčí a nabitý informacemi.

Jak je „to“ nejlepší?

Využít k tomuto účelu můžete třeba pozice „vy nahoře“. Mnoho žen přichází na to, že když se během nich zakloní dozadu, dá se pohybovat boky jen velmi málo, což však není na škodu. Malé, rytmické pohyby pánví jsou sexy, oběma zúčastněným přinášejí nejrůznější vjemy a dokonce prodlouží a vedou k hluboce uspokojujícímu vyvrcholení. Nepatří-li pozice nahoře k vašemu šálku kávy, zvolte třeba misionáře.

Právě ten patří k polohám, jež ženy pro jejich pasivitu zbavují odpovědnosti za vše, co se děje. Některé ženy si milování prožijí více, když se mohou zcela uvolnit a nemají dominantní, aktivní roli. Patříte-li k nim, lehněte si na záda a nechte o sebe pečovat. Vliv na paměť to bude mít tak jako tak!

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Pracovat na posílení vlastní paměti je zodpovědnéFoto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Možný trik pro cestování

Pakliže vás zajímá, jestli si pohlavním stykem zlepšíte oba typy paměti, čili krátkodobou i dlouhodobou, i na to má věda odpověď. Autor studie Jens Pruessner věří, že kromě první jmenované varianty i „dlouhodobé paměťové efekty by měly být podobné“. Zase o důvod víc, proč svůj volný čas využít k milování.

Koneckonců, sex pomáhá zlepšovat ještě další kognitivní funkce centralizované v hypotalamu, jako je například prostorová navigace. Díky pohlavnímu styku třeba snadněji využijete orientační body k zapamatování směrů. Nakupování i cestování, které se s lepším jarním počasím vyloženě nabízí, se pro vás může stát mnohem méně stresující. Ostatně, přichází doba rychlovek v autě či chlípných zastávek u lesa. Využijete toho?

A čím svoji paměť posilujete právě vy? 

Načítám