Hlavní obsah

Bez smetáku: Jak si co nejvíc usnadnit každodenní úklid?

Foto: Rowenta

Foto: Rowenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drobky z pečiva, smítka z oblečení, prach a písek z venku, pavučiny na stěnách... také to znáte? Všudypřítomné drobné nečistoty. Objevují se denně bez ohledu na to, jak důkladně jste den či dva před tím uklidili. A rozčilují vás! Co s tím?

Článek

V dřívějších dobách byl synonymem denního úklidu smeták, ale na to již zapomeňte. Snaha o smetení poletujících nečistot na jednu hromádku koštětem, následné hledání malého košťátka s lopatkou, abyste mohli nametenou hromádku přemístit do koše, to není nic pro vás. Je to nedokonalé, zdlouhavé a otravné. A že vás nebaví neustále vytahovat velký vysavač kvůli každodennímu drobnému úklidu? To také nemusíte. Zvolte si pomocníka, který je lehký, výkonný a úklid s ním bude hračka.

Bez drátů a kdekoli

Řeč je o bezdrátových tyčových vysavačích. Tyčové vysavače doznaly velkého pokroku a dávno již nejsou méněcennými pomocníky, naopak! Zvláště v malém bytě jimi můžete zcela nahradit i klasický vysavač. Pro denní úklid se pak hodí především bezdrátové, tedy takové, které nejsou napájeny prostřednictvím elektrického kabelu, ale mají vlastní akumulátor, který jednou za čas nabijete. Toto tzv. bateriové napájení oceníte především díky tomu, že se vám nikde nebude motat kabel a vysavač navíc budete moci použít i v místech, kde není na dosah elektrická zásuvka.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Rowenta AIR FORCE 360 RH9079WO si poradí s jakýmkoli typem podlahy. Navíc jediným stisknutím z něj můžete vyjmout lehký ruční vysavač, který snadno dosáhne do málo přístupných míst. Cyklonový systém vysávání optimálně separuje prach ze vzduchu a vysává velmi kvalitně. Cena 8999 Kč. Výkonný aku vysavač Bosch BCH6ZOOO se zalíbí především milovníkům zvířat. Hubice ProAnimal pro dosahuje skvělých výsledků čištění na všech druzích povrchu, přídavný rotační kartáč je ideálním pro likvidaci zvířecích chlupů. Cena 9990 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Samsung VS60K6050KW/GE s technologií EZClean využijete na koberce, dřevo i kachličky. Je ultra lehký a vydrží až 30 minut nepřetržitého provozu. Úklid vám usnadní i štěrbinová a kartáčová hubice. Cena 7290 Kč. Akumulátorový tyčový vysavač Philips FC6405/01 PowerPro Aqua umí vysávat i vytírat. Součástí je i vyjímatelný ruční vysavač pro povrchy, jako jsou pohovky, židle nebo rohy, a stírací systém pro uklízení vlhké špíny. Cena 7779 KčFoto: Archiv firem

Drobné vychytávky pomohou

Bezdrátových tyčových vysavačů je na trhu velké množství a i u nich platí, že vybírat byste měli podle toho, co od takového pomocníka čekáte. „Chcete tyčový vysavač jen na rychlý úklid nebo chcete přístroj, který plnohodnotně nahradí klasický vysavač a zvládne i velký úklid? Pak je potřeba sledovat nejen výdrž baterie, ale i další vlastnosti, které se na první pohled mohou zdát jako nepodstatné,“ radí Zuzana Balík Šólyová, produktová manažerka značky Rowenta.

„Takovým detailem může byt například LED osvětlení na sací hubici, které vám posvítí i na nejmenší nečistoty, nebo doplňková výbava ve formě elektrického kartáče či hubice na čalounění,“ dodává Zuzana Balík Šólyová.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Rowenta RH6751WO Dual Force 2 v 1 je tyčový a ruční vysavač v jednom. K důkladnému úklidu vám pomůže lehká konstrukce, kartáč s LED osvětlením, praktická je i skládací rukojeť. Díky výkonnému 21.6V lithium-iontovému akumulátoru vydrží až 45 minut provozu. Cena 4999 Kč. Tyčový akumulátorový vysavač ve veselé oranžové barvě Thomas Quick Stick Family má ve výbavě elektrickou turbo hlavici a 3 v 1 trysku, která je vhodná také na čalounění a nábytek. Vydrží až 20 minut a má LED indikátor nabíjení. Cena 4999 KčFoto: Archiv firem

Výkon a čas hrají roli

Přesto je stále jedním z nejdůležitějších parametrů, který byste měli sledovat, sací výkon. Ten udává, jak dobře bude vysavač vysávat a závisí na několika parametrech. „Obecně je vhodné při nákupu vysavače sledovat energetický štítek, konkrétně třídu emisí (filtraci) a účinnost vysávání na koberci a na tvrdé podlaze. Nejlepší je vždy třída A. Na výsledku úklidu se ale také podepíše samotná konstrukce vysavače – tvarování hubice pro tvrdé podlahy a koberce i celého těla vysavače,“ vysvětluje Iva Pavlousková z Datartu.

Nepleťte si výkon s parametrem příkonu, ten neurčuje kvalitu vysávání ani výkon spotřebiče, ale informuje o jeho spotřebě. Aku tyčové vysavače mají nejčastěji baterie typu Li-Ion, které jsou pro provoz nejvhodnější. Doba nabíjení se většinou pohybuje od 2 do 8 hodin a doba provozu na jedno nabití baterie může být jen 15 ale i třeba 60 minut.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): De'Longhi XLR 32 LMD.W Colombina cordless má ve výbavě kartáč pro různé povrchy, a je tak vhodný pro klasické koberce, koberce s dlouhým vlasem i parkety. Díky lithiové baterii s ním můžete vysávat bez přerušení až 50 minut na jedno nabití. Cena 4690 Kč. Severin HV 7158 S´SPECIAL action Li30 2 v 1 je vysoce výkonný vysavač s elektrickým turbokartáčem. Je lehký, rychlý a flexibilní, nezabere místo a snadno se s ním dostanete i pod pohovku. Úklid na různých místech vám usnadní hliníková prodlužovací trubice. Cena 5199 KčFoto: Archiv firem

2 v 1 nebo 3 v 1?

Akumulátorové tyčové vysavače mají velmi často možnost oddělení samostatného ručního vysavače. Ten je vhodný pro úklid špatně dostupných míst, jakými jsou například interiéry automobilů nebo rohy místností. S tím navíc pomohou i různé druhy nástavců, například štěrbinová trubice vysaje nečistoty i v těžko dostupných a úzkých místech.

Pokud máte doma různé druhy podlah, věnujte speciální pozornost kartáčovým nástavcům. S hladkou podlahou si poradí každý, ale ne každý tyčový vysavač zvládne dobře vysát koberec. Turbo kartáč poháněný nasávaným vzduchem účinně zachytí veškeré zvířecí chlupy a vlasy. Elektrický motorový kartáč má navíc vlastní motor a jeho účinnost je tak vyšší. Některé tyčové vysavače mají i funkci mokrého vysávání a můžete je použít k mokrému čištění podlah.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): ETA AquaMaster 1230 90000 umí vytřít, vysát i zlikvidovat rozlité tekutiny. Vodní filtrace zamezuje rozptýlení prachu do ovzduší. Obsahuje spirálový rotační kartáč a rotační kartáč z mikrovlákna, které si poradí s různými druhy nečistot. Cena 4999 Kč. Concept VP4200 z řady Perfect Clean dokáže vysát všechny typy podlah ve vašem bytě včetně koberců. Stisknutím jednoho tlačítka na nádržce z něj vytvoříte mop a můžete pohodlně vysávat i vytírat zároveň. Cena 5990 KčFoto: Archiv firem

Tak co, najde obyčejný smeták ve vaší domácnosti ještě uplatnění?

Související témata:

Načítám