Hlavní obsah

Jak si usnadníte úklid? Pomohou triky profíků!

Foto: George-Rudy, shutterstock.com

Chystáte se na jarní úklid? Čas i peníze vám při něm ušetří pár rad profesionálních hospodyníFoto: George-Rudy, shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chystáte se na jarní úklid a chcete, aby vám to šlo pěkně od ruky? Pak se vám bude hodit pár fíglů, které jsme vytáhli z profesionálních hospodyní!

Článek

Cítíte potřebu přivítat jaro vlajkoslávou z vypraných záclon či vůní právě vyčištěného koberce? Možná na to také máte jen víkend, takže potřebujete, aby to šlo snadno a rychle. Takhle si vypomáhají profesionální hospodyně!

Naučte se barvy!

Houbička na nádobí, na dlaždice, hadříky na nábytek nebo ten, co jím otíráte WC… Hospodyně radí, abyste si v nich udělali jednou pro vždy pořádek pomocí barev.

„Profesionální hospodyně dodržují takzvaný barevný kód, který je z hlediska hygieny nezbytný. Pro úklid různých zón mají různě barevné hadříky – nechcete si přece položit zubní kartáček na umyvadlo, které jste umyly stejným mikrovláknem jako toaletu… takže toaleta je červená, zbytek koupelny žlutá a kuchyně zelená. Už nikdy neztratíte přehled,“ radí Marie Zamazalová, školitelka z firmy LidskáSíla.

Foto: George_Rudy, shutterstock.com

Základem kvalitního úklidu je příprava – a je skvělé, že díky moderním technologiím už to neznamená, že musíte nakoupit horu chemieFoto: George_Rudy, shutterstock.com

Vyzkoušejte to bez chemie

Když už jsme u hadříků a houbiček – vyzkoušejte ty z mikrovláken. „Mikrovlákno se vyrábí se štěpením vláken ze směsi polyamidu a polyesteru – při tom v něm vzniknou drážky, které umí zachytit nečistoty a díky kterým má velkou absorbční schopnost. Současně tedy čistí i leští, aniž by potřebovalo čisticí prostředky – a když, tak minimum. Navíc umí vsáknout velké množství vody,“ vysvětluje Jiří Krechler z Viledy.

Vyberte pomocníka

Hadru plovoucímu v kbelíku špinavé vody naštěstí odzvonilo – moderní pomůckou jsou mopy. Oceníte je ale jen tehdy, když si vyberete ten správný! Tak tady je malá nápověda:

  • Třásňové mopy se hodí do menších, členitých a nábytkem hodně obsazených ploch, na všechny materiály podlah, protože se dají vyždímat skoro do sucha, tudíž neublíží ani dřevu. Pak musí mít výkonné ždímací zařízení, pedálové či rotační elektrické.
  • Plochý mop je vhodný do větších prostor s méně nábytkem, ideálně pořiďte ten s návleky z mikrovlákna, samozřejmě pracími, zvládne různé podlahy.
  • Parní mop je ideální na dlažbu a jiné odolné materiály, můžete ho použít i na koberec, měl by mít výměnný a prací návlek.
Foto: Africa_Studio, shutterstock.com

Jste si jisti, že vytíráte správným mopem? Poradíme, který je pro vás ten nejFoto: Africa_Studio, shutterstock.com

Uklízejte efektivně

Znáte to. Začnete uklízet, ale rozptyluje vás sto věcí. Chcete do knihovny vrátit knížky ze stolku, a už se pustíte do rovnání knih. Pak jdete s pohozeným svetrem do koupelny do koše s prádlem, hledáte místo pro časopisy, které nechcete nechat na stole, ale nechcete je ani vyhodit…

I na to mají profesionální hospodyně radu. „Vezměte velkou krabici a dejte do ní všechno, co vám v místnosti překáží, nelíbí se vám nebo tam nepatří. Krabici zatím dejte do úložného prostoru v bytě. Až budete mít čas, tak věci roztřídíte a uklidíte na správné místo. Pak už jen stačí běžný úklid, setřít prach, vždy na vlhko, vše naleštit a malá výzdoba dodá punc dokonalosti,“ radí Marie Zamazalová.

Věnujte se toaletě

Zeptali jsme se profíků i na to, jak správně uklidit toaletu:

  • Omeťte případné pavučiny, pod manžetu toalety aplikujte WC gel a nechejte působit.
  • Rozprašovačem nastříkejte čisticí roztok s obsahem kyseliny na obklad, splachovadlo – pokud není z nerezu, poklop toalety, prkénko a mísu zvenku.
  • Vlhkým hadříkem z mikrovlákna vše setřete. Štětkou omyjte vnitřek toalety, hlavně pod manžetou a v místě hladiny vody. Štětku nechejte v toaletě, ve vodě s čistícím roztokem a vymyjte její odkládací nádobku. Pak štětku omyjte pod proudem vody, oklepejte a vraťte do nádobky. Spláchněte.
  • Vyperte hadřík pod tekoucí vodou a znovu otřete vše kolem toalety.
  • Rozprašovačem naneste na podlahu alkoholový čistič a setřete vlhkým mopem.
  • Nezapomeňte otřít i dveře zevnitř, vypínač a kliku z obou stran!

Jaké vychytávky používáte při úklidu vy? Rozhodně nám napište!

Související témata:

Načítám