Hlavní obsah
3,0
(455)
Foto: Melica, Shutterstock.com

Foto: Melica, Shutterstock.com

Voňavé bezové květy jsou zadarmo, tak toho využijte a vyrobte si výborné bezové želé či marmeládu. Je to jednoduché a výsledek stojí za to.

10 min.
Příprava
5 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 zavařovacích sklenic
  • 30 ks bezového květu
  • 3 ks citronu
  • 2 kg želírovacího cukru
  • 3 l vody
Článek

Postup

01.

Čím intenzivnější chuť marmelády chcete, tím déle květy namáčejte. Základem výroby je totiž macerace květů a citronu. Měla by probíhat minimálně jeden, ale klidně až pět dní. Květy odstříhejte z velkých stonků, přidejte citronovou šťávu a kůru (použijte tři až pět citronů, záleží na velikosti), zalijte převařenou vodou, překryjte lehce plátnem nebo víčkem či poklicí a macerujte v chladu, ale ne v lednici.

02.

Pak slijte přes jemné plátýnko do hrnce, zbytky květů v plátýnku ještě vyždímejte a vyhoďte. Do tekutiny přidejte želírovací cukr (můžete použít i směs normálního cukru a pektinu) a povařte dle návodu – bývá to asi pět minut. Plňte do předem vyvařených a ideálně ještě horkých sklenic. 

03.

Životnost marmelády bývá kolem půl roku. Pro delší výdrž byste ji museli po nalití do sklenic ještě zavařit, ale tím se ztratí hodně léčivých sil.

Tip

Bezovou chuť můžete doladit vanilkou, hřebíčkem, zázvorem a dalším kořením podle chuti. Bezové želé se hodí k slepování cukroví, sušenek, ochucení čaje či jen tak na lžičku. A špatné není ani ke steakům.

Kdy bezové květy trhat a jak je uchovávat a zpracovávat, se dozvíte v článku o léčivých účincích květů černého bezu.

Reklama

Související témata:

Načítám