Hlavní obsah

Bezová marmeláda. Recept, který zvládnete i vy

Hodnocení:
(384)
Foto: Melica, Shutterstock.com
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
5 minut
Náročnost
nízká

Voňavé bezové květy jsou zadarmo, tak toho využijte a vyrobte si výborné bezové želé či marmeládu. Je to jednoduché a výsledek stojí za to.

Ingredience pro:
6 zavařovacích sklenic
  • 30 bezových květů
  • 3 citrony
  • 2 kg želírovacího cukru
  • 3 l vody
Článek

Postup

Krok 1: Čím intenzivnější chuť marmelády chcete, tím déle květy namáčejte. Základem výroby je totiž macerace květů a citronu. Měla by probíhat minimálně jeden, ale klidně až pět dní. Květy odstříhejte z velkých stonků, přidejte citronovou šťávu a kůru (použijte tři až pět citronů, záleží na velikosti), zalijte převařenou vodou, překryjte lehce plátnem nebo víčkem či poklicí a macerujte v chladu, ale ne v lednici.

Krok 2: Pak slijte přes jemné plátýnko do hrnce, zbytky květů v plátýnku ještě vyždímejte a vyhoďte. Do tekutiny přidejte želírovací cukr (můžete použít i směs normálního cukru a pektinu) a povařte dle návodu – bývá to asi pět minut. Plňte do předem vyvařených a ideálně ještě horkých sklenic. 

Krok 3: Životnost marmelády bývá kolem půl roku. Pro delší výdrž byste ji museli po nalití do sklenic ještě zavařit, ale tím se ztratí hodně léčivých sil.

Tip: Bezovou chuť můžete doladit vanilkou, hřebíčkem, zázvorem a dalším kořením podle chuti. Bezové želé se hodí k slepování cukroví, sušenek, ochucení čaje či jen tak na lžičku.

Kdy bezové květy trhat a jak je uchovávat a zpracovávat, se dozvíte v článku o léčivých účincích květů černého bezu.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama