Hlavní obsah
3,0
(16)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Sezona jahod a kvetoucího černého bezu se nekříží příliš dlouho – a právě teď je ta chvíle tady. Květy bezu jsou v těchto dnech v plné síle, a tak je záhodno si pospíšit a upéct si tenhle vynikající dort.

45 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
20 cm průměr formy
Těsto
  • 160 g másla
  • 150 g cukru krupice
  • 3 ks vejce
  • 1/2 lžíce citronové kůry
  • 150 ml bílého jogurtu
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1,5 lžičky jedlé sody
  • 2 špetky soli
  • 140 g celozrnné špaldové mouky
  • 140 g polohrubé mouky
  • 5 lžic likéru z květů černého bezu
Máslový krém
  • 100 g čerstvých jahod
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 90 g másla
  • 120 g cukru moučka
Na ozdobu
  • 75 g čerstvých jahod
  • 1 ks bezového květu
Článek

Postup

01.

Troubu zapněte na 180 °C. Ráfek i dno formy o průměru 20 cm vyložte pečicím papírem, na ráfku bude dobře držet, pokud jej „přilepíte“ tak, že ho potřete máslem. Měkké máslo vyšlehejte s cukrem do světlé pěny. Přimiste citronovou kůru a jedno po druhém zašlehejte i vejce – další přidávejte vždy až ve chvíli, kdy je předchozí do těsta zcela zapracované. Vmíchejte jogurt, dvě lžíce bezového likéru a nakonec i oba druhy mouky proseté s práškem do pečiva, sodou a troškou soli. 

02.

Těsto nalijte do připravené formy a pečte asi 35 minut dozlatova. Zbylé tři lžíce likéru smíchejte se třemi lžicemi horké vody a ještě horký korpus směsí potřete. Nechte vychladnout. Nemáte-li likér, použijte místo něj bezový sirup. (Vyrobte si doma bezový sirup)

03.

Jahody rozmixujte, smíchejte s citronovou šťávou a cukrem a v rendlíku svařte. Když je tekutina zredukovaná a směs sytě červená, odstavte a nechte zcela vychladnout. Měkké máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem a vmíchejte vychladlé jahodové pyré.

04.

Vychladlý korpus navrch potřete jahodovým krémem a ozdobte čerstvými jahodami a bezovými kvítky. 

Tip: Vychladlý korpus můžete před zdobením proříznout a promazat jahodovou marmeládou.

Láká vás chuť bezového květu, nebo ji nevyhledáváte? A víte, k čemu všem je květ bezu dobrý? Zkuste i další recepty, které z něj můžete připravit. 

Reklama

Související témata:

Načítám