Hlavní obsah

Kosmatice: Smažený černý bez nasladko

Hodnocení:
(32)
Foto: Autorka
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
10 minut
Náročnost
nízká

Když rozkvete bez, začíná pro mě léto. Perlivá bezinková limonáda s ledem znamená prázdniny a já ji připravuji každý rok. Při sběru pomáhají děti a vždy jim za odměnu připravím z několika nasbíraných květenství kosmatice – smažené, cukrem sypané a určitě nezdravé kvítky černého bezu. Po celodenním pobytu venku si však protentokrát odpustím výčitky, zvlášť když vidím, jak jim chutná. Na namáčení kvítků můžete použít hustější palačinkové těsto, kosmatice budou chutné, spíše ale kompaktní a ne až tak křupavé. Když do těsta přidáte kapku alkoholu a z bílků ušleháte sníh, vytvoříte půvabný střapatý voňavý dezert složený z malých křupavých kuliček.

Ingredience pro:
10 kusů
  • 10 květenství černého bezu
  • 1 vejce
  • 100 ml mléka
  • 1 lžíce rumu
  • 1 lžička másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1 špetka soli
  • 250 ml oleje
  • 1 lžíce cukru moučka
Článek

Postup

Krok 1: Nasbírejte (nejlépe po ránu a na čistém místě bez provozu) květenství černého bezu tak, aby vám na každém zůstala asi dva centimetry dlouhá stopka. Vybírejte právě rozvité kvítky, na kterých nejsou mšice. Kvítky pořádně otřepejte, aby v nich nezůstali broučci, a odolejte pokušení je omývat.

Krok 2: Oddělte žloutek od bílku a z bílku a špetky soli ušlehejte tuhý sníh. Ve vyšším, ne příliš velkém kastrolu rozpalte olej – je lepší, je-li hladina vyšší. Když kvítky plavou, osmaží se stejnoměrně a rychleji.

Krok 3: Zatímco se rozehřívá olej, přidejte k žloutku mléko, rum a rozpuštěné máslo a prošlehejte. Přidejte mouku (můžete použít i hladkou špaldovou) a umíchejte hustější těstíčko. Vmíchejte do něj opatrně bílkový sníh – vznikne nadýchaná, ale tekutá hmota, která na bezu dobře ulpí.

Krok 4: Kvítek bezu chyťte za stonek, pořádně omočte v těstíčku a nechte chvilku okapat. Vložte do rozpáleného oleje tak, aby se květenství rozprostřelo. Smažte asi 20 až 30 sekund – jakmile těsto zezlátne, máte hotovo. Odložte osmaženou kosmatici na krátkou chvíli na papírový ubrousek a nůžkami odstraňte přebytečné stonky – jsou tuhé. Takhle pokračujte, až spotřebujete všechny květy i těstíčko. Podávejte ihned lehce poprášené moučkovým cukrem.

Tip: Kosmatice můžete připravit i naslano. Do těsta nedávejte rum, naopak vmíchejte lžíci jemně strouhaného parmazánu. Podávejte s bramborem a zeleninovým salátem. Můžete přidat i domácí tatarku, na mě je to ale příliš sytá kombinace. Pokud to máte stejně, zkuste jako dip sladkokyselou chilli omáčku.

Děláváte tuhle tradiční pochoutku, nebo vás nijak neláká?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama