Hlavní obsah
3,2
(37)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Když rozkvete bez, začíná léto. Připravte si z několika nasbíraných květenství kosmatice – smažené, cukrem sypané kvítky černého bezu. Na namáčení kvítků můžete použít hustější palačinkové těsto, kosmatice budou chutné, spíše ale kompaktní a ne až tak křupavé. Když do těsta přidáte kapku alkoholu a z bílků ušleháte sníh, vytvoříte půvabný střapatý voňavý dezert složený z malých křupavých kuliček.

10 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
10 kusů
  • 10 květů černého bezu
  • 1 ks vejce
  • 100 ml mléka
  • 1 lžíce rumu
  • 1 lžička másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1 špetka soli
  • 250 ml oleje
  • 1 lžíce cukru moučka
Článek

Postup

01.

Nasbírejte (nejlépe po ránu a na čistém místě bez provozu) květenství černého bezu tak, aby vám na každém zůstala asi dva centimetry dlouhá stopka. Vybírejte právě rozvité kvítky, na kterých nejsou mšice. Kvítky pořádně otřepejte, aby v nich nezůstali broučci, a odolejte pokušení je omývat.

02.

Oddělte žloutek od bílku a z bílku a špetky soli ušlehejte tuhý sníh. Ve vyšším, ne příliš velkém kastrolu rozpalte olej – je lepší, je-li hladina vyšší. Když kvítky plavou, osmaží se stejnoměrně a rychleji.

03.

Zatímco se rozehřívá olej, přidejte k žloutku mléko, rum a rozpuštěné máslo a prošlehejte. Přidejte mouku (můžete použít i hladkou špaldovou) a umíchejte hustější těstíčko. Vmíchejte do něj opatrně bílkový sníh – vznikne nadýchaná, ale tekutá hmota, která na bezu dobře ulpí.

04.

Kvítek bezu chyťte za stonek, pořádně omočte v těstíčku a nechte chvilku okapat. Vložte do rozpáleného oleje tak, aby se květenství rozprostřelo. Smažte asi 20 až 30 sekund – jakmile těsto zezlátne, máte hotovo. Odložte osmaženou kosmatici na krátkou chvíli na papírový ubrousek a nůžkami odstraňte přebytečné stonky – jsou tuhé. Takhle pokračujte, až spotřebujete všechny květy i těstíčko. Podávejte ihned lehce poprášené moučkovým cukrem.

Tip: Kosmatice můžete připravit i naslano. Do těsta nedávejte rum, naopak vmíchejte lžíci jemně strouhaného parmazánu. Podávejte s bramborem a zeleninovým salátem. Můžete přidat i domácí tatarku, na mě je to ale příliš sytá kombinace. Pokud to máte stejně, zkuste jako dip sladkokyselou chilli omáčku.

Reklama

Související témata:

Načítám