Hlavní obsah
3,0
(109)
Foto: Alpro

Foto: Alpro

Sezona českého chřestu je na rozdíl od jiné zeleniny poměrně krátká, a proto by byl téměř hřích nevyužít současné nabídky této křupavé jarní dobroty. Ochutnejte bílý chřest s lososem!

15 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 700 g bílého chřestu
  • 4 plátky uzeného lososa
  • 400 g brambor
Omáčka
  • 2 ks šalotky
  • 125 ml bílého vína
  • 1 ks citronu
  • 125 ml sojové smetany na vaření
  • 125 g másla
  • 1 hrst čerstvých bylinek
  • 2 ks jarní cibulky
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 1 špetka pepře
  • 1 špetka soli
Článek

Postup

01.

Šalotku nakrájejte nadrobno a nechte zesklovatět na troše másla. Zalejte bílým vínem a 2 lžícemi citronové šťávy. Nechte svařit asi na čtvrtinu, poté přidejte sójovou smetanu a už jen krátce prohřejte. Odstavte z tepla a pomalu vmíchejte zbylé máslo.

02.

Omáčku již nevařte, aby se nesrazila. Vmíchejte nasekané bylinky, jarní cibulku a dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Až do servírování udržujte v teple.

03.

Mezitím, co se omáčka vaří, oloupejte chřest a zbavte ho dřevnatých konců. Uvařte ho v osolené vodě doměkka (to trvá asi 15 minut v závislosti na tloušťce), nechte okapat a spolu s lososem rozdělte na nahřáté talíře. Polijte omáčkou a servírujte s vařenými nebo pečenými bramborami.

Která příloha z brambor bude nejlepší? Připravte pečené brambory na rozmarýnu.

Reklama

Související témata:

Načítám