Hlavní obsah

Blanka v akci: Na vlastní kůži zkusila parkour

Foto: Lukáš Nikel

Takhle to vypadá, když se kolem vás točí chlapiFoto: Lukáš Nikel

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do práce to mám od domu 12 kilometrů. Přes celé město. Někdy je běhám: sídlištěm, historickým centrem, přes parky i náplavku. Téměř stejným tempem, rychlostí i časem. Jak si z radosti neudělat stereotyp? Zkusila jsem běžet parkour neboli free running. To rozhodně není nuda – ale parádní výzva!

Článek

„Le Parkour či Free running je poměrně mladá disciplína,“ vysvětloval mi Honza Werdach, když jsem ho oslovila coby borce, který parkour umí a věnuje se mu tři roky. A o co vlastně jde? O překonávání překážek ve městě. „Využíváme přirozené pohyby, jako je běh, skákání a lezení, pomocí kterých se co nejefektivněji a nejrychleji dostává člověk z místa na místo,“ doplňuje Honza. Wow - tohle tak umět!

Přesně, proč si běh nezpestřit? Naše video jsme natočili tak, abyste se o tomhle sportu nejen něco dozvěděli. (A viděli, jak to vypadá, když se to umí!) Ale také jsme ho vyzkoušeli – alespoň základy. Tom s Honzou vás pár triků naučí... Přiznávám, že to je pěkně výživná záležitost, ale skvělá pro celé tělo. V mém případě šlo tedy spíše o pytel brambor než o běžce parkouru. Ale bavilo mě to moc! Koneckonců podívejte se na video zde.

Když je běh po městě zábava

Ale žádný strach, že byste hned při prvních pokusech museli trénovat salto, stojky, hvězdy či přeskakovat šestimetrovou prohlubeň, tedy to, co se při parkouru dělá. Ke všemu je potřeba dopracovat se postupně. Nejdřív třeba i v tělocvičně. „Stačí si zkoušet dopady na nohy – tedy přes špičky,“ říká druhý z dvojice mých průvodců Tom Fortn. Pak si zkusit skok a seskok z lavičky, vyškrabat se na zídku, přeskočit plůtek, zkrátka při běhu se bavit. A dokonale využívat celé tělo k pohybu!

Tip redakce: Mezi další pouliční pohyb patří i street dance, koukněte se, jak vypadá první lekce. A pokud hledáte něco dalšího, při čem celé tělo posilujete zdravým způsobem, máme pro vás video o závěsném cvičení.

A pozor na předsudky! Tihle street běžci nejsou žádný vagabundové – filozofií parkouru je zdravý životní styl. Bez něho totiž nemůžete zažívat překonávání vlastních limitů. Podívejte se, a pochopíte!

Já osobně tleskám tomuto umění, fandím mu a klaním se před ním. Takže teď beru kecky na nohy a běžím do práce. A rozhodně jinak než obvykle! Co vy?

Velký dík Honzovi a Tomovi z InMotionTeam.cz za jejich několikahodinovou trpělivost při natáčení i výuce.

Reklama

Načítám