Hlavní obsah

Srdce: Víme, jak ho posílit! Tyhle rady pomůžou i vám

Foto: antoniodiaz, shutterstock.com

Pravidelná sportovní aktivita je základním předpokladem zdravého a silného kardiovaskulárního systémuFoto: antoniodiaz, shutterstock.com

Reklama

Srdce je veledůležitý orgán, se kterým je spojeno jedno smutné prvenství. Právě na kardiovaskulární nemoci umírá nejvíce lidí. Často i celkem předčasně. Srdce je však pořád sval… Čili dá se posílit!

Článek

Kdybychom měli vybrat jediné zdravotní riziko, které by nikdo neměl podceňovat, tak by to byly nemoci srdce a cév. Právě ty jsou nejčastější příčinou úmrtí vůbec. Ukončí život až poloviny populace.

Ač slovo prevence zní někdy až děsně, v tomhle případě je vážně důležitá. Skoro by se dalo říct životně důležitá. Je jasné, že byste neměli kouřit, snažit se jíst výživnou stravu a mít dostatek pohybu. Zvlášť ale vezměte v potaz tyhle tipy…

1. Sezení je zabiják

Na téma sedavé zaměstnání a zdraví vyšlo už nespočet studií. Všechny mají většinou podobný výsledek. Dlouhé sezení prostě škodí. Ubírá vašemu metabolismu na efektivitě, zatěžuje pohybový aparát, brzdí lymfatický systém… A dlouhodobě má i velmi negativní vliv na vaše srdce.

Například studie, kterou před pár lety publikovali lékaři z univerzity v Jižní Karolíně, uvádí, že lidé se sedavým zaměstnáním mají vyšší riziko úmrtí na srdečně-cévní choroby. A to poměrně výrazné. U lidí, co v kuse prosedí více než 23 hodin týdně, se riziko zvýšilo o více než 60 procent.

Foto: ImageFlow, shutterstock.com

Dlouhé sezení nedělá žádným fyzickým procesům dobře. Snažte se ho proto přerušovat pravidelným protahovánímFoto: ImageFlow, shutterstock.com

Co s tím? Pokud máte sedavé zaměstnání, musíte se velmi zaměřit na kontinuální kompenzaci. Nestačí si jít odpoledne na hodinu zaběhat. Hýbejte se i v kanceláři, kdykoli to jde. Vstaňte a protáhněte se ideálně každých dvacet minut, telefonujte v chůzi, nebuďte líní si sami zaběhnout k tiskárně. Zkrátka hýbejte se, jak jen to je možné.

2. Nejhorší český zlozvyk: solení

Jídlo, které vám přistálo na stole, ještě ani neochutnáte, a už na něj sypete svou dávku soli? V českém prostředí je tenhle nešvar dost běžný, skoro až automatický.

Doporučená denní dávka soli je 5 gramů, průměrný Čech spotřebuje zhruba 15 gramů. Přitom právě nadměrný příjem soli lékaři označují jako jednoho z hlavních viníků rozvoje srdečně cévních onemocnění.

„Bohužel většinu soli přijmete z průmyslově připravených potravin – pečiva, polotovarů, fastfoodové stravy a podobně. Dbejte proto na kvalitu potravin, které kupujete. Výrobci nekvalitního jídla dohánějí chuť právě zvýšením obsahu soli. Také více vařte doma a k dochucování pokrmů využívejte spíše bylinky,“ říká MUDr. Hana Mojžíšová, specialistka na výživu a zdravý životní styl.

3. HIIT trénink pro silnější srdce

O HIIT cvičení jste pravděpodobně už slyšeli. Jedná se o vysoce intenzivní intervalový trénink (High-Intensity Interval Training), během kterého jedete na svoje maximum. Celý trénink trvá nejvýše 30 minut a neměl by se praktikovat více než třikrát týdně.

Pokud netrpíte vážnějšími zdravotními problémy, včetně obezity, tak není důvod se tomuto cvičení vyhýbat. Patří mezi nejlepší nástroje pro posílení kardiovaskulárního systému. Předčí i klasický kardio trénink (jako běh, jízda na kole, aerobic…), který probíhá v nižší intenzitě.

Foto: Natalya Maiorova, shutterstock.com

Ryby jsou výborným zdrojem omega-3 mastných kyselin, které jsou pro srdce velmi důležitéFoto: Natalya Maiorova, shutterstock.com

4. Ryby se jedí

Tohle asi nebude novinka, ale musíme to napsat – ryby jsou zdravé. Obsahují spoustu cenných živin, ale především jsou výborným zdrojem omega-3 mastných kyselin.

„Ty jsou obecně velmi prospěšné pro srdce. Ochraňují před poškozením cévní stěny, snižují množství nežádoucích krevních lipidů či podporují pokles krevního tlaku,“ popisuje instruktorka zdravého vaření Zuzana Komůrková ze studia Výživou ke změně.

Výborným zdrojem omega-3 jsou ryby a mořské plody. „Pokud tvoří rybí maso standardní součást jídelníčku a dopřáváte si ho alespoň jednou nebo dvakrát týdně, snižujete tím riziko úmrtí na náhlou srdeční příhodu až o jednu třetinu,“ uvádí Zuzana Komůrková.

Chráníte svoje srdce?

Reklama

Načítám