Hlavní obsah

Bojíte se rakoviny? Vyhněte se jí i díky správným potravinám!

Foto: Profimedia

Více než třetina případů nádorových onemocnění je způsobena nezdravým životním stylem. Zvláště byste neměli podceňovat racionální stravováníFoto: Profimedia

Reklama

Rakovina. Zamrazí vás, jen když tohle slovo slyšíte. Není divu. Nádorová onemocnění jsou druhou nejčastější příčinou úmrtí a jedinou možnou prevencí je zdravý životní styl. Jaké potraviny proti ní bojují?

Článek

Rakovinné choroby patří mezi nejobávanější vůbec. Ročně jimi celosvětově onemocní 14 milionů lidí, u nás jde o každoročně 80 tisíc nových případů, z čehož více než třetina pacientů nemoci podlehne.

Při vzniku nemoci samozřejmě hrají svoji roli neovlivnitelné faktory jako věk, životní prostředí či genetické předpoklady. Podle WHO ale minimálně třetina případů je způsobena nevhodným životním stylem.

Zatímco celkově ve světě nejvíce lidí postihne rakovina plic, žaludku a jater, v Česku jsou bezkonkurenčně nejčastější rakovina tlustého střeva a konečníku. Jinými slovy nádorová onemocnění způsobená z velké části špatnou stravou.

Hlavně nepodceňovat vlákninu

Než si řekneme pár super antirakovinových potravin, je důležité zmínit asi to nejzákladnější výživové doporučení vůbec. Vaše strava by měla být určitě bohatá na vlákninu.

„Konzumace vlákniny je doporučena v množství alespoň 25 gramů denně. Vláknina obecně příznivě ovlivňuje funkci trávicího systému i metabolické regulace. Spolu se snížením konzumace alkoholu – zejména piva – a spotřeby živočišných tuků představuje zvýšení příjmu vlákniny jeden z důležitých prostředků vedoucí ke snížení rizika vzniku nádorů tlustého střeva,“ uvádí docent MUDr. Michal Vrablík, který působí na III. Interní klinice 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze.

Foto: Profimedia

Dostatečný příjem vlákniny zajistí potraviny jako brambory, luštěniny, obilniny a samozřejmě ovoce i zeleninaFoto: Profimedia

Nejlepšími zdroji vlákniny jsou celozrnné produkty, luštěniny, brambory, z ovoce především jablka a banány, ze zeleniny mrkev, růžičková kapusta a brokolice a také obecně kořenové druhy. Dále též ořechy a semena, sušené ovoce a obiloviny jako ovesné vločky nebo jáhly.

A jaké potraviny jsou proti vzniku rakoviny zvláště účinné? Spolu s výživovou poradkyní Ing. Pavlou Tomáškovou jsme vybrali tyhle čtyři tipy!

Granátové jablko

„Tohle ovoce je plné antioxidantů, které bojují proti volným radikálům a napomáhají proti stárnutí a dlouhověkosti. Dále je bohaté na mangan, ten je potřebný pro tvorbu různých enzymů, a také vitaminy B1 a B2 a vitamin C. Dle amerických studií je díky tomu vynikající prevencí a podpůrnou léčbou rakoviny,“ popisuje Pavla Tomášková, podle níž jako prevence stačí i jen jedno granátové jablíčko denně.

Celer

„Obsahuje vitamin K, vitaminy skupiny B vitaminy A, C, molybden, vápník, mangan, hořčík, draslík, vlákninu,“ jmenuje Pavla Tomášková. Zároveň má protizánětlivé účinky a taky udržuje správnou funkci trávicího traktu, což z něj dohromady dělá velmi účinnou antirakovinovou potravinu.

Foto: Profimedia

Rádi pijete černý čaj? Mnohem více ale zdraví prospívá kvalitní zelenýFoto: Profimedia

Zelený čaj

„Oproti černému čaji obsahuje vysoké množství katechinů, což jsou molekuly s výraznými schopnostmi brzdit bujení. Řada studií uvádí, že zelený čaj působí jako prevence proti rakovině, zvláště pak proti rakovině močového měchýře a prostaty. Byl též zmiňován účinek proti rakovině prsu a žaludku,“ říká Pavla Tomášková.

Odbornice doporučuje upřednostňovat japonské zelené čaje, které mají vyšší obsah protirakovinných molekul oproti například čínským čajům. Čaj připravujte tak, že ho vždy nechte louhovat osm až deset minut a pijte ho vždy čerstvý.

Brusinky

„Jsou výjimečným zdrojem polyfenolů s výrazným potenciálem proti rakovině. Američtí lékaři, kteří brusinky zkoumali, také zjistili, že látky v nich obsažené brání ulpět bakteriím na buňkách močových cest a tím se podstatně snižuje riziko infekce těchto tkání,“ popisuje výživová odbornice Pavla Tomášková.

Brusinky jsou prospěšné čerstvé, ale i v upravené formě jako pyré nebo i sušené. Samozřejmě ideální jsou ale minimálně doslazované.

Považujete svůj jídelníček za zdravý?

Reklama

Načítám