Hlavní obsah

Bojíte se smyků? My vás z toho dostaneme!

Foto: shutterstock.com

V kurzu se připravíte na různé vozovkyFoto: shutterstock.com

Reklama

Podzimní plískanice jsou za dveřmi. Máte strach z toho, že si s autem v nepříznivém počasí nebudete vědět rady? Není nic snazšího než absolvovat jedno příjemné odpoledne, při kterém se všechny hrůzostrašně vypadající situace naučíte zvládat.

Článek

Na kurz bezpečné jízdy na Autodrom v Sosnové u České Lípy jsme se vypravili, abychom zjistili, zda obyčejní smrtelníci jako my zvládnou jízdu v extrémních podmínkách a k čemu je kurz vlastně dobrý. A jak to dopadlo?

Vše začalo fiaskem

Ještě než jsem na kurz dorazila, přesvědčila jsem se o tom, že žádný učený z nebe nespadl, protože osobně řídím před deset let a podařil se mi doslova husarský kousek. Místo v České Lípě jsem se ve stanovenou dobu ocitla v Teplicích. Po strastiplné cestě jsem se nakonec v pořádku dostala na místo určení.

Všechny obavy ze mě okamžitě spadly, když jsem usedla do učebny, kde nám zkušený instruktor (mimochodem jednalo se o Miroslava Kláska, profesionálního závodníka, vítěze české trofeje Junior nejlepší jezdec do 25 let a vicemistra České republiky v automobilových závodech na okruzích) v teoretické části vysvětloval základní pravidla jízdy v krizových situacích.

A už se kola točí!

Pak jsme se ocitli přímo na dráze. Všichni dostali vysílačky, aby mohli komunikovat s instruktorem, který nám pečlivě vysvětloval, co v které situaci máme udělat. Na dráze se jezdí vlastním vozem, protože každé auto je jiné a je důležité naučit se ovládat to vlastní. Kdo se o svého čtyřkolého miláčka bojí, může si předem domluvit zápůjčku jiného auta kterékoli značky. „Měli jsme tu případ, kdy přítelkyně zaplatila kurz partnerovi a nechala ho, aby se projel sporťákem, Jednalo se vlastně spíš o adrenalinový zážitek,“ říká Jiří Zajíček, manažer Autodromu. I to je tedy možnost, jak kurz absolvovat.

Na speciálně upraveném povrchu imitujícím ledovou plochu jsme si mohli postupně vyzkoušet délku brzdné dráhy našeho auta, a to na suché, částečně mokré a úplně mokré vozovce, a otestovat si své reakce. Vše se opakovalo několikrát, dokud všichni účastníci kurzu situaci nezvládli v pohodě. Stejně tak jsme mohli zjistit, jak reaguje podvozek vozu při slalomu. Jednou z disciplín bylo i zdolání a objetí náhlé překážky, tedy klasický vyhýbací manévr. Tehdy si všichni vyzkoušeli s autem hodiny a zvenčí to vypadalo určitě dost strašidelně.

Foto: autodrom.cz

Na autodromu se dostanete do různých situacíFoto: autodrom.cz

Vezměte s sebou celou rodinu

Byla jsem překvapená, že mezi účastníky byla dokonce celá rodina. Syn, kterému bylo asi deset let, si společně s rodiči vyslechl teorii a praktickou část odjezdil s tátou jako spolujezdec. Z jeho výrazu ve tváři bylo patrné, že se dobře baví. Takže je možné kurz brát i jako rodinnou společenskou událost. Bojíte-li se smyku, obzvláště v prudké zatáčce, pak konec strachu! Tady si manévr opravdu důkladně nacvičíte a v provozu vás pak jen těžko něco překvapí. Ženy byly ve svém počínání trochu zdrženlivější. Ale pouze na začátku. Pak už se spolehlivě mužům, kteří kurz brali více jako zábavu, vyrovnaly. Celou dobu na správnost projetí dráhy dohlíží instruktor. Po absolvování kurzu dostanou všichni certifikát o úspěšném absolvování.

Foto: autodrom.czLetecký snímek autodromuPár praktických rad…

1. Je důležité mít natankováno. Jelikož jízdy po okruhu trvají několik hodin a najedete při nich více než 50 kilometrů, a to i když je délka okruhu něco málo přes kilometr.

2. Automobil by měl být v pořádku. Abyste zvládla kurz v pohodě a bez nehody, měla byste mít svůj automobil v pořádku. Na okruhu vás oba čeká spousta zatáček, brzdění a smyků, což by například sjeté gumy pravděpodobně nepřežily.

3. Nemusíte mít  pojištění. Všeobecně se na autodrom pojištění nedá sjednat. Kurz bezpečné jízdy je výjimkou. Jako absolventka se nemusíte bát toho, že kdyby se přece jen něco stalo, jako že se tu za 15 let ještě nic závažného nepřihodilo, jste pojištěné stejně jako váš vůz.

4. Nebudete hladovět. V pauze mezi teoretickou a praktickou částí na vás čeká oběd včetně zákusku a nezapomíná se ani na pravidelný pitný režim.

5. Nejlepší je kurz absolvovat v létě a začátkem podzimu. Tou dobou totiž je většina potenciálních zájemců na dovolené a máte velkou šanci dostat se do kurzu v termínu, který vám vyhovuje. „Přihlásit se do kurzů mohou lidé na internetové stránce www.kurzybezpecnejizdy.cz, kde se dozvědí i další informace o kurzech,“ říká ředitel Autodromu Pavel Dušánek.

Chybí vám důvod, proč na kurz jít? Mějte na paměti, že i když nejste špatná řidička, vždycky můžete být lepší, a navíc nikdy nevíte, jací řidiči jsou v okolních vozidlech.

Reklama

Související témata:

Načítám