Hlavní obsah

Bojujete s prachem? Vsaďte na centrální vysavač!

Foto: Beam ČR

Luxování je díky centrálnímu vysavači mnohem pohodlnějšíFoto: Beam ČR

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Luxování je otravná činnost! Taháte se po bytě s poměrně těžkým, nepříliš dobře ovladatelným, hlučícím přístrojem, při vyndavání zásobníku nečistot se většinou vznese zpátky do prostoru oblak prachu... Teď jste si přesně povzdechli, že to ale přece jinak nejde? Jde! Řešením je centrální vysavač.

Článek

Používáte klasický vysavač? Všimněte si, jak funguje. Z jedné strany vzduch nasává, a z druhé strany ho vyfukuje. Uvnitř vysavače je samozřejmě filtr, který by měl nasátý vzduch očistit od nečistot. Pokud ale nefunguje úplně perfektně, tak vysavač zpátky vyfouká do vašeho bytu i většinu nasátého prachu, nečistot a roztočů. Centrální vysávání ale funguje jinak.

Jak to funguje?

Centrální vysavač také nečistoty nasaje a přefiltruje, ovšem nasátý vzduch už nevrací zpět do interiéru, ale vyfukuje ho z domu či bytu pryč. Tento čistý způsob úklidu ocení hlavně „prachoví" alergici a lidé s chorobami dýchacích cest.

Foto: SMART - VAC s.r.o.

Do speciálního otvoru nametete drobky a stisknete knoflík. Vysavač všechno spolkneFoto: SMART - VAC s.r.o.

Jádrem systému je samotný vysavač, jemuž se většinou říká agregát. Ten je ukrytý v komoře, pod schodištěm, v garáži nebo třeba ve sklepě. Agregát s mnohem výkonnějším motorem, než má jakýkoli malý bytový vysavač, je napojen na potrubí rozvedené ve zdech po celém domě.

Do otvoru velikosti běžné zásuvky ve zdi kterékoli místnosti (existují na ně pochopitelně krytky) jednoduše zasunete hadici od vysavače s teleskopickou tyčí a hubicí. Pak stisknutím knoflíku na madlu teleskopické tyče na dálku uvedete do chodu agregát a začnete vysávat. Nečistoty potrubím létají do zásobníku agregátu, takže je celý provoz velmi tichý. V závislosti na typu centrálního vysavače pak přibližně jednou měsíčně až jednou za půl roku vyměníte zásobník a vynesete nečistoty do popelnice nebo je necháte vyvézt.

Foto: Beam ČR

Pomocí takzvaného seperátoru můžete vysávat i vodu nebo třeba ohniště krbuFoto: Beam ČR

Centrální vysavač v domě i v bytě

S centrálním vysáváním je nejlepší počítat už při stavbě rodinného domu nebo bytové novostavby. „Čeští zákazníci si na to teprve zvykají," komentuje situaci Martin Voda ze společnosti Centrální Vysavače Allegro. Pozdější instalace do už hotového bydlení vyžaduje znovu rozkopat zdi, což je nepříjemné. „V bytech je možné vést výfuk nečistot skrze otvor ve zdi o průměru 18 cm například na balkon nebo na střechu,“ dodává Martin Voda. „V Česku 95 procent zákazníků systém využívá v rodinných domech,“ upřesňuje Tomáš Najman ze společnosti Newag Praha.

Foto: BEAM ČR

Samotný vysavač – agregát je ukrytý například v komoře, jeho hučení neslyšíteFoto: BEAM ČR

Foto: Centrální Vysavače Allegro

Ve zdech jsou zásuvky, kam zasunujete klasickou hadici vysavačeFoto: Centrální Vysavače Allegro

Foto: ALLEGRO

Potrubí je rozvedené po celém domě a vy se na něj můžete kdykoliv napojit pomocí zásuvkyFoto: ALLEGRO

Kolik to stojí?

Cena je odvislá od konkrétní situace a její náročnosti. Orientačně je ale možné počítat s cenou kolem 30 000 korun za kompletní systém včetně jeho instalace do středně velkého domu či bytu o velikosti podlahové plochy do 110 m2. Asi 3000 korun stojí přikoupení speciálního separátoru, abyste mohli vysávat i vodu nebo takové nečistoty, které by jinak mohly ucpat potrubí vysavače. Nečistoty jdou tedy přes hubici a teleskopickou tyč do separátoru, a teprve až pak putují běžnou hadicí do potrubí centrálního vysávání.

Foto: Newag Praha

Nemusíte se tahat s vysavačem, postačí vám hadice s tyčí, na které jsou ovládací tlačítka systémuFoto: Newag Praha

Připadá vám centrální vysávání jako zajímavé řešení? Uvažovali byste o něm?

Reklama

Načítám