Hlavní obsah

Bolest v krku: Jak rozeznat banální nachlazení od rakoviny?

Foto: Image-Point-Fr, shutterstock.com

Kdy je za bolestí v krku nachlazení, a kdy byste měli rozhodně jít k lékaři? Poradíme vámFoto: Image-Point-Fr, shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trápí vás bolest v krku a nevíte, čím to je? Uklidníme vás – většinou jde o infekci, ale někdy může být jedním z příznaků vážnějších potíží, bohužel i rakoviny. Jak to poznat?

Článek

Bolesti v krku provázejí hlavně akutní infekce horních cest dýchacích, namožení hlasivek při dlouhém mluvení či pobytu v místnosti se suchým vzduchem. Ovšem mohou signalizovat například alergii, provázet žaludeční reflux a v nejhorším případě ukazovat i na rakovinu.

Nejčastější příčina

Nejčastější příčinou bolestí v krku naštěstí nadále zůstává infekce horních cest dýchacích, čili na ni zaberou běžná analgetika a lokální podpůrné přípravky. „Jsou k dispozici v různých lékových formách. Obecně platí nutnost jejich opakovaného podávání každé 2–3 hodiny a zákaz jídla a nápojů, čištění zubů a výplachů úst asi 30–60 minut po jejich užití,“ radí PharmDr. Ivana Lánová, vedoucí Benu Lékárny v Mladé Boleslavi.

Jak přípravky užívat:

  • Pastilky nepolykejte, nekousejte, nechejte je rozplynout.
  • Zda je kloktadlo nutné naředit, to se dočtete v příbalovém letáku. Kloktat byste měli asi minutu.
  • Počet vstřiků spreje závisí na konkrétním přípravku, ale měli byste ho aplikovat při zavřených ústech a zadrženém dechu – ideálně na pravou i levou stranu či na místo, kde vás to bolí.
  • Bylinné pastilky jsou určeny k zvlhčování sliznice krku.
Foto: Nikodash, shutterstock.com

Nejčastější příčinou bolestí v krku je infekce, na kterou zabírají volně dostupné přípravkyFoto: Nikodash, shutterstock.com

I u zdánlivě neškodných přípravků na tlumení bolesti v krku dejte pozor na kontraindikace a vzájemné působení s jinými léky. „Například anestetika na zmírnění bolestí v krku nejsou vhodná pro kardiaky a ty, kteří užívají antiarytmika. Lidí s poruchami štítné žlázy by si měli dát pozor na přípravky s jódem, diabetici na přítomnost cukru v pastilkách. Nesteroidní antiflogistika nekombinujte s léky na vysoký krevní tlak a ředění krve,“ varuje Ivana Lánová.

Příčina v žaludku

Pálení žáhy i bolest připomínající nachlazení, pocit cizího tělesa v krku a podobně může být projevem gastroezofageálního refluxu, tedy zpětného toku obsahu žaludku do jícnu. „Žaludeční kyseliny jsou agresivní a dráždí sliznici jícnu, což může skončit až jeho zánětem. K mimojícnovým příznakům patří pocit sucha v hrdle, chrapot, zvláště noční chronický kašel a podobně,“ uvádí MUDr. Antonín Pokorný z Kliniky Top Moravia Health.

Kdy to je alergie?

Je velmi obtížné odhalit, kdy za bolesti v krku může nachlazení, chřipka nebo alergie – u všech se může objevit současně rýma, kýchání, horečka... Sledujte tedy, jak rychle příznaky nastupují a jestli pozvolna odcházejí.

Když bolest neustoupí do tří dnů od začátku samoléčby, zhoršuje se, přidá se teplota nad 39 °C a dušnost, zajděte k lékaři. Dvojnásob to platí v případě, že k ní pociťujete i únavu, noční pocení, teploty a hubnete… Pak to může ukazovat i na nádorové onemocnění.

Foto: Image_Point_Fr, shutterstock.com

Pokud se k bolesti přidá i únava a chrapot, mohlo by to být něco vážnějšíhoFoto: Image_Point_Fr, shutterstock.com

Neodkládejte návštěvu lékaře

Bohužel se bolestí v krku někdy projeví i rakovina. Nádory v dutině ústní a hltanu může provázet pocit, že máte v krku „knedlík", bolestivé polykání, někdy i zápach z úst. Nádor na hlasivkách prozradí i chrapot. Nebolestivé zduření krku zas může ukazovat na šíření nádorového onemocnění do lymfatických uzlin. Pokud potíže s krkem přetrvávají, rozhodně jděte k lékaři.

„Rakovina hlavy a krku je často bohužel zachycena v pozdějších stadiích, právě proto, že pacienti tyto příznaky podceňují. Včasná diagnóza může bez přehánění zachránit život,“ uvádí MUDr. Břetislav Gál, Ph.D., přednosta Kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku ve FN u sv. Anny v Brně.

Jak léčíte bolest v krku? Napište nám!

Reklama

Načítám