Hlavní obsah

Chřipkomýty. Co je pravda a co se jen traduje?

Foto: Gorynvd, Shutterstock.com

Foto: Gorynvd, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O chřipce mezi lidmi koluje mnoho informací a teorií. Jenže ne vše, co jedna paní povídala, se zakládá na pravdě. Byť někdy platí – není šprochu, aby na něm nebylo pravdy trochu. Tak jak to tedy je?

Článek

Každoroční chřipkovou sezonu provází řada různých informací, které nejsou pravdivé, anebo jen zčásti – a to ať už jde o nákazu, očkování, nebo třeba užívání vitaminu C. Pojďte si přečíst, co se v souvislosti s chřipkou také říkává. Máte následujícím tvrzením věřit, nebo ne?

3× o nákaze a léčbě

Nakazím se kýcháním a prskáním: To je polovina pravdy. Když nemocný kýchá a prská, viry se rozletí a v uzavřeném prostředí se krásně šíří. Ovšem stejně spolehlivě se chřipka přenáší kontaktem. Nemocný kýchne, zmáčkne tlačítko od výtahu, podá vám ruku… Chřipkové viry jsou držáci, přežijí až dva dny – podle typu povrchu, na který dopadnou. A když si po kontaktu s nimi například promnete oči nebo sníte jablko, přenos je dokonán. Zásadní je tedy mýt si často ruce, a když nejste v dosahu vody a mýdla, noste v tašce antibakteriální gel.

Když se cítím v pohodě, nikoho nenakazím: Není to pravda. Přestože je vám lépe, můžete být infekční. Chřipka je vysoce nakažlivá a léčí se jen projevy: bolesti kloubů, vysoká teplota, ucpaný nos… Člověk je infekční až několik dnů předtím, než se symptomy objeví, a nakažlivý zůstává i po ústupu akutních obtíží.

Pomohou mi antibiotika: Běžně ne. Antibiotika se na chřipku nepředepisují, protože na viry nezabírají. Pokud se ovšem onemocnění protahuje, komplikuje a je podezření na druhotnou bakteriální infekci (třeba zápal plic), lékař nasazení antibiotik zváží.

Foto: Tero Vesalainen, Shutterstock.com

Očkování proti chřipce představuje nejlepší prevenciFoto: Tero Vesalainen, Shutterstock.com

3× o očkování

Chřipku můžu dostat i po očkování: To je pravda. Přesto je očkování nejlepší dostupná prevence. U zdravých dospělých zabrání onemocnění asi v 70 až 90 procentech, u starších osob omezuje potřebu hospitalizace a co je zásadní: významně snižuje riziko úmrtí. „V současnosti se používá takzvaná tetravakcína, chránící před čtyřmi kmeny virů chřipky. Pravděpodobnost, že onemocníte typem chřipky, proti kterému vakcína neúčinkuje, je významně menší,“ upřesňuje MUDr. Aleš Ducháček z ambulance Synlab.

Vakcína mě může nakazit: Očkovací látky obsahují neživé části virů a nakazit vás nemohou. Po aplikaci někdo cítí únavu, bolest kloubů a svalů, může se objevit teplota. Asi po dvou třech dnech tyto projevy samy vymizí. Aleš Ducháček připomíná, že pokud někdo onemocní chřipkou časně po vakcinaci, tak se nakazil již před očkováním nebo v době, kdy ještě nebyly vytvořeny protilátky. Je však třeba zdůraznit, že očkování nechrání před jinými viry.

Na očkování je času dost: Není. V době propuknutí chřipkové epidemie sice lze očkování provést, ale nemusí stihnout zabrat. Tělu trvá asi dva, možná tři týdny, než si vytvoří protilátky. „Nejlepší dobou je říjen až listopad. Není pozdě ani v prosinci, ale čím dříve, tím lépe,“ dodává MUDr. Vlasta Plachá z pražské Polikliniky na Národní.

Foto: Video_Creative, Shutterstock.com

Antibiotika na chřipku nezabírají. Důležitý je klidový režim a podpůrná opatřeníFoto: Video_Creative, Shutterstock.com

3× o tradičních postupech

Horké tekutiny léčí: Bohužel ne. Pijte, co vám dělá dobře, ale nepočítejte s tím, že vás horký vývar nebo čaj přímo vyléčí. Někteří lékaři dokonce doporučují vlažné tekutiny, zejména máte-li horečku. A pozor na alkohol! Během chřipky jsou více v permanenci játra, tak proč je ještě zatěžovat třeba svařákem. Dbejte ovšem na dostatek tekutin: je důležitý pro hrazení ztrát z pocení a k podpoře odkašlávání. Dehydratace navíc narušuje tělesné funkce podstatné pro boj s infekcí.

Vitamin C uzdravuje: Ani to není pravda. Dostatek céčka je pro fungování imunity důležitý, ale není to zázračný všelék. „Vitamin C chřipku přímo neléčí a i s úlevou od příznaků je to sporné. Na toto téma byla provedena řada studií a nijak přesvědčivé výsledky zjištěny nebyly. Podobné je to i s někdy doporučovanými doplňky s obsahem zinku. Volně prodejné přípravky k ‚léčbě‘ chřipky mají pouze podpůrný efekt, tlumí bolest, horečku... – i to je ale důležité. U volně prodejných léčiv je třeba dát pozor na složení: řada obsahuje paracetamol, u něhož hrozí předávkování,“ připomíná Aleš Ducháček.

Když půjdu cvičit, chřipku vypotím: Ve fitku ji nevypotíte. Potit se můžete, ale v klidu v posteli. Fyzická zátěž oslabené tělo ještě více vysiluje, koledujete si třeba o zápal plic nebo zánět srdečního svalu! Zvláště na začátku nemoci, kdy trvá horečka, je odpočinek velice důležitý.

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Potit se můžete, ale jedině v posteli. Jinak si můžete dost ublížitFoto: Jacob Lund, Shutterstock.com

A co děláte vy, když chytnete chřipku?

Reklama

Související témata:

Načítám