Hlavní obsah

Bolestivá menstruace: Odhalte příčinu, proč ji máte právě vy!

Foto: Thinkstock

Zjistěte, jaké příčiny mohou stát za vašimi menstruačními bolestmiFoto: Thinkstock

Reklama

Je bolestivá menstruace něco, co prostě „musíte přežít“, jak tvrdila vaše babička? Ne. Lékaři vám dokážou pomoci – jen jim to musíte dovolit. Zjistěte, co bolesti způsobuje právě u vás!

Článek

„Půlku dne prozvracím, mám šílenou zimnici a takové křeče, že nedokážu stát rovně!“ Skrývá se za těmito potížemi naší čtenářky nějaká závažná, život ohrožující choroba? Ale vůbec ne, jde o tu nejpřirozenější věc pod sluncem: o menstruaci.

Příliš aktivní hormony

„Nejčastější příčinou bolestivé menstruace – odborně se nazývá dysmenorea – je zvýšená děložní aktivita, která je způsobená vyplavováním hormonů prostaglandinů. Podílí se na ní i hormon vazopresin, který má vliv na cévy a může způsobit bolest na základě nedokrvení děložní tkáně,“ vysvětluje gynekoložka Eliška Černovská. Z řetězu utržené hormony způsobují bolestivé stažení svaloviny dělohy, ale i další „radosti“, třeba zmíněnou nevolnost.

Po prvním porodu se hormonální aktivita u velké části žen upraví a potíže ustanou. Co ale ty ostatní?

Foto: Thinkstock

Lékaři radí nesnesitelným bolestem předejít tím, že si prášek vezmete již dva dny před očekávaným nástupem menstruaceFoto: Thinkstock

Kromě hormonální antikoncepce, která by neměla být první volbou, často pomůžou léky, které tlumí tvorbu prostaglandinů, tedy například ibuprofen nebo indometacin. Důležité je ale začít s jejich užíváním včas – ne až ve chvíli, kdy se svíjíte na gauči s termoforem přitisknutým na břiše. Eliška Černovská doporučuje vzít si 1 až 2 tablety, případně čípek dva dny před předpokládaným nástupem krvácení a následný den totéž, až do nástupu menstruace.

„Pokud léky nezabírají, dívce je více než 15 let a není žádná kontraindikace, pak je nejvhodnější hormonální antikoncepce. V případě opravdu silných bolestí nebo podezření na endometriózu se doporučuje antikoncepce gestagenní, která neobsahuje ženské pohlavní hormony estrogeny,“ doplňuje Eliška Černovská.

Strašák endometrióza

Endometrióza je stav, kdy se buňky děložní sliznice vyskytují na místech, kde nemají co dělat, třeba ve vaječnících, močovém měchýři nebo tlustém střevě. Endometrióza je velmi nepříjemné chronické onemocnění, které může způsobit nejen dysmenoreu, ale i bolesti při sexu nebo neplodnost. „Dodnes není známo, proč endometrióza postihuje jen některé ženy a jiné ne. Z mnoha studií je přitom jasné, že postižených žen přibývá,“ upozorňuje gynekolog Eduard Kučera.

Endometrióza je přitom mezi laickou veřejností pořád dost málo známá, takže na ni řada žen ani nepomyslí. Její výskyt a rozsah se zjišťují většinou laparoskopicky. Léčba může být operativní (odstranění viditelných ložisek laserem nebo chirurgicky), nebo hormonální. Ta je založená na snižování hladiny estrogenů, které vede k odumírání a postupnému vymizení ložisek.

Foto: Thinkstock

Pokud nejde o hormonální nerovnováhu, můžou být důvodem bolestí vážné nemoci jako srůsty, endometrióza... Nepodceňujte je a zajděte ke svému gynekologoviFoto: Thinkstock

Jiné příčiny: zjistí je jen lékař

Bývalo to vždycky v pohodě, a najednou při menstruaci cítíte bolest? Určitě se neobjevila jen tak! Příčinou může být například chronický zánět v pánevní oblasti, myom na děloze nebo srůsty, vzniklé po předchozí operaci (třeba i po „slepáku“).

To všechno jsou stavy, které vás můžou do budoucna ohrožovat a které je potřeba řešit – dysmenorea je tedy jen svítící kontrolkou, která vás upozorňuje, že je načase objednat se ke gynekologovi. Pokud jste nedávno přestaly užívat antikoncepci, je velmi pravděpodobné, že se vaše tělo jen shání po obvyklé dávce hormonů.

A ještě něco: to, že silná a bolestivá menstruace jsou dvě strany téže mince, je jen pověra. Ve skutečnosti můžete klidně používat tampony „mini“, a přitom skučet bolestí. Oba problémy můžou mít stejnou příčinu (třeba myom), ale jinak spolu nijak nesouvisí.

Na co sázíte vy? Na prášky, nebo na teplý obklad?

Reklama

Načítám