Hlavní obsah

Bolí vás celé tělo? Možná máte fibromyalgii!

Foto: Thinkstock

Fibromyalgie není výmysl, ža nějž bývala považována, ale reálná chorobaFoto: Thinkstock

Reklama

Bolí vás celé tělo? Přitom jste nebyli nemocní, neběželi maraton a ani neabsolvovali speciální proceduru, po níž se vždy cítíte, jako by vás přejel traktor? Opatrně: na světě je vedle únavového syndromu další nemoc tohoto typu: fibromyalgie.

Článek

Šestačtyřicetiletá Mirka už si nevěděla rady. Připadala si jako vyždímaný citron, unavená a bez energie. „Bolelo mě všechno,“ popisuje svůj nedávný stav. Když ani po několika týdnech necítila zlepšení, vydala se k lékaři. Jenže nikdo jí nedokázal poradit, kde je potíž. „Neměla jsem konkrétní problém, jakým je třeba zlomená ruka. Byla jsem jen hodně vyčerpaná a ve svalech cítila únavu. A nepomáhalo mi ani hodně spát,“ popisuje Mirka dál. Až díky doporučení kamarádky dorazila za uznávanou rehabilitační lékařkou. A dozvěděla se, že trpí fibromyalgií.

Hypochondr, nebo nemocný?

„Fibromyalgie je onemocnění, kterým u nás trpí asi tři procenta populace,“ uvádí prof. MUDr. Karel Pavelka, ředitel Revmatologického ústavu v Praze. „Projevuje se bolestí trupu a končetin trvající déle než tři měsíce,“ popisuje lékař. Pacienti mívají ranní a večerní ,tuhost' kloubů a svalů, jsou značně unavení, stále nervózní, špatně spí a trpí chmurami až depresemi... Za příčinu onemocnění je považován dlouhodobý stres, infekční nemoci, ale třeba i nadváha.

Foto: Thinkstock

Únava, ztuhlost a neschopnost plného soustředění mohou být příznaky fibromyalgieFoto: Thinkstock

Nechci už tolik spát!

„Než jsem se dozvěděla, co mi je, posílali mě od jednoho vyšetření k druhému. A hlavně se na mě dívali jako na hypochondra či hysterickou ženskou,“ vypráví dál Mirka. Sama prý začala zvažovat, zda přece jen nedělá z komára velblouda. Jenže s obrovskou únavou nemohla vůbec fungovat. „Pořád se mi chtělo spát, cítila jsem se nervózní a podrážděná,“ dodává Mirka, maminka dvou malých dětí. V té době jí prý připadalo dojít na nákup, vaření večeře či věšení prádla jako nadlidský úkon.

Nejde jen o vyčerpání

„Typické pro fibromyalgii je, že nemocný má dlouhodobé potíže a odborníci – neurologové, ortopedi, chirurgové nenacházejí žádnou změnu ani na rentgenových snímcích,“ říká lékař Pavelka. Přitom onemocnění bývá spojováno s očními poruchami, alergiemi, potížemi s polykáním, abnormalitami stolice a močení a jiné. „Často také bývá provázeno i bolestivými menstruacemi a zánětem zevních rodidel,“ doplňuje podrobný výčet odborník.

Jak se nemoc léčí?

Pokud máte podezření na uvedené příznaky, obraťte se na specialisty, kteří pečují o fibromyalgiky: revmatologové, rehabilitační lékaři a psychiatři. Léčit by vás měli farmakologickými a nefarmakologickými postupy, které jsou zaměřené na všechny projevy onemocnění – na intenzitu bolesti, deprese, únavu. „Školení fyzioterapeuti vám pomohou s relaxací, fyzioterapií i psychologickou péčí,“ říká vedoucí fyzioterapeutů Centra léčebné rehabilitace Eva Ištvánková. Užívají se například speciální strečinkové a relaxační metody, celotělová vířivka a tak dále.

Foto: Thinkstock

Fyzioterapeuti pomáhají s relaxací a celkovým uvolněním ztuhlých kloubůFoto: Thinkstock

Tip redakce:Pokud vás také trápí chmury, zkuste najít inspiraci v našem článku Zažeňte splíny z nedostatku slunce! Rady, jak se postarat o své zdraví v těchto měsících, zase najdete v textu Tipy na posílení imunity: Skoro nic nestojí a jsou účinné!.

Dobrá mysl – půl zdraví

Mirce pomohlo spojení několika změn. „Musela jsem přestat kouřit a začala docházet na speciální cvičení ve vodě,“ popisuje. Tím, že prý má vodu ráda,  vodní tělocvik ji bavil a zvedal jí náladu. Nechala se také vyšetřit, zda neprodělala infekční nemoci, a dodržovala předepsaný odlehčený jídelníček. Onemocnění ji tak donutilo najít si čas jen sama na sebe. A to byl první krok k tomu, aby se uzdravila.

„Ano, dobrá psychika, optimismus, zdravý životní styl – pokud toto vše bude ve vyvážené formě, je větší předpoklad se uvedené nemoci vyvarovat,“ doplňuje fyzioterapeutka Eva Ištvánková. Jsou to podle ní známá fakta, která možná vypadají banálně, ale jak vidno, při podceňování mohou v způsobit velký problém.

Jak to vidíte vy? Co by před fibromyalgií mohlo uchránit vás?

Reklama

Načítám