Hlavní obsah

Menu na únor: polévka Minestrone, ragú ze žeber, masový koláč i čoko dortík

Foto: Eva Malúšová

Dopřejte si poctivé zimní menu plné sezonní zeleniny, masa i čokoládyFoto: Eva Malúšová

Reklama

Teploty pořád na nule, za okny mráz, zdá se, že i únor bude ve znamení třeskuté zimy. Ale také lahodného vaření! Protože kdy jindy než teď si dopřát poctivá jídla, co vás doslova pohladí na bříšku?

Článek

Letošní zima po dlouhé době konečně stojí za to, a to pro nás gurmány znamená kromě extra porce sněhu i ideální čas na poctivé domácí vaření. Mráz se totiž snáší podstatně lépe s něčím dobrým v bříšku…

Uvařte si s námi poctivé ragú z žeber, která omáčce dodají nenapodobitelnou masovou chuť, britský koláč s masem a zeleninou či hustou zimní polévku Minestrone, která vás díky množství zeleniny, fazolí a těstovin zahřeje i zasytí jako kompletní jídlo. Jako sladká tečka pak bodne čokoládový koláč provoněný pomeranči a skořicí. Takhle ta zima vůbec není špatná, nemyslíte?

Zimní polévka Minestrone

Na 4 porce potřebujete: 1 cibuli, 3 lžíce olivového oleje, 1–2 mrkve, 2–3 řapíky celeru, plechovku sekaných rajčat (400 g), lžičku oregana, 1 bobkový list, litr kvalitního vývaru nebo vody, 150 g drobnějších těstovin, plechovku bílých fazolí, ¼ hlávky kapusty, sůl, pepř

Foto: Eva Malúšová

Polévky máme nejradši tak husté, že by v nich klidně stála lžíce...Foto: Eva Malúšová

Postup: Nadrobno pokrájenou cibuli nechte zesklovatět na rozpáleném oleji, přidejte najemno nakrájenou mrkev a na plátky posekaný celer. Ještě pět minut restujte, osolte, zalejte rajčaty a litrem vody, přidejte oregano a bobkový list a asi 15 minut povařte. Přidejte těstoviny a vařte dle času uvedeného na obalu. Pět minut před koncem vmíchejte i scezené fazole a na kousky natrhanou kapustu (středové košťály odstraňte, jsou příliš tuhé), dovařte doměkka a podle chuti osolte a opepřete.

Tip: Do minestrone zužitkujete v podstatě jakoukoli sezonní zeleninu, jen pamatujte na to, že zatímco pevnější druhy je lepší restovat a vařit spolu se základem, zelené listí (špenát, kadeřávek) se přidává až na závěr. Pro poctivější verzi můžete cibuli opékat na jemně pokrájeném špeku.

Nedělní ragú

Na 4–6 porcí potřebujete: 2 cibule, sušené chilli, olivový olej, 1,5 kg hovězích žeber s kostí, 4 stroužky česneku, 1 velkou mrkev, ¼ malé bulvy celeru, 250 ml červeného vína, 2 plechovky drcených rajčat (2x 400 g), 1 velký rajčatový protlak (140 g), 2 lžičky bylinek (tymián, oregano, bazalka), ½ lžičky skořice, sůl, pepř. K podávání: oblíbené těstoviny, sýr (Parmigiano-Reggiano, Gran Moravia, Grana Padano)

Foto: Eva Malúšová

Žebra se vaří i s kostí, což omáčce dodá silnou masovou chuťFoto: Eva Malúšová

Postup: Nadrobno pokrájenou cibuli spolu s chilli (já dala dvě malé papričky) zesklovatět na dostatečném množství oleje, přidejte pokrájená žebra a ze všech stran je hodně zprudka dozlatova opečte. Přidejte nasekaný česnek, pokrájenou mrkev a celer, víno, rajčata, protlak, bylinky, skořici, pořádnou lžičku soli a 400 ml vody a dejte vařit. Ideální je použít tlakový hrnec, protože žebra vyžadují opravdu poctivé povaření, kolem třech hodin, zatímco v tlakovém hrnci by měly stačit hodiny dvě.

Když je maso krásně měkké a odpadá od kosti, všechno vyndejte, kosti vyhoďte a maso rozdělte dvěma vidličkami na vlákna. Omáčku podle chuti trochu rozmixujte nebo pomačkejte vidličkou, vraťte do ní maso a dochuťte čerstvě mletým pepřem, bylinkami či solí.

Podávejte s oblíbenými těstovinami a sýrem nebo použijte jako skvělou náplň do lasagní či sendvičů.

Foto: Eva Malúšová

Tahle voňavá omáčka ke stolu zaručeně přiláká celou rodinu :-)Foto: Eva Malúšová

Pastýřský koláč

Na 4–6 porcí potřebujete: 1 velkou cibuli, 3 menší mrkve, 2 lžíce řepkového oleje, 500 g mletého masa (jehněčí, hovězí), 2 stroužky česneku, hrnek hrášku (čerstvého nebo mrazeného), 2 lžíce worcesteru, lžičku tymiánu, 3 lžíce rajčatového protlaku, ½ hrnku vody nebo kvalitního vývaru, sůl, pepř, lžičku másla. Na bramborovou vrstvu:6 brambor, sůl, 4 lžíce másla, ¾ hrnku mléka, 1 vejce, hrst strouhaného sýra (lze vynechat)

Foto: Eva Malúšová

Pod sametovou bramborovou kaší se skrývá šťavnatá náplň z masa a zeleninyFoto: Eva Malúšová

Postup: Brambory oloupejte, pokrájejte na kostky a uvařte v osolené vodě doměkka. Spolu s máslem a mlékem je pak rozšťouchejte, podle chuti dosolte a vmíchejte vajíčko a případně strouhaný sýr. Mezitím, co se brambory vaří, opečte na oleji najemno pokrájenou cibuli a mrkev, přidejte maso a za stálého míchání restujte, aby se zatáhlo a propeklo. Vmíchejte nasekaný česnek, hrášek, worcester, tymián, protlak a vodu a podle chuti osolte a opepřete. Uhlaďte do máslem vymazané zapékací formy, překryjte bramborovou kaší a 20–30 minut pečte při 180 °C dozlatova.

Tip: Britské a irské hospodyňky si často usnadňují práci tím, že k opečené cibuli a masu přidají směs mrazené zeleniny (mrkev, hrášek, kukuřice). V pravém pastýřském koláči (Shepherd's Pie) je jehněčí, v chalupářském (Cottage Pie) pak hovězí.

Foto: Eva Malúšová

Pastýřský koláč je ideálním jídlem do sychravého počasíFoto: Eva Malúšová

Pomerančový dort s čokoládou

Na formu o průměru 24 cm potřebujete: 1 chemicky neošetřený pomeranč, ¼ kostky másla (60 g), ½ hrnku cukru krupice, 6 vajec, ½ hrnku holandského kakaa, ¼ lžičky skořice, 2 hrnky hladké mouky, lžičku kypřicího prášku. Na polevu: 200 g hořké čokolády, ½ hrnku šlehačky, 1 chemicky neošetřený pomeranč, ¼ lžičky skořice

Foto: Eva Malúšová

Čokoládový koláč je ovoněný skořicí a pomerančiFoto: Eva Malúšová

Postup: Změklé máslo ušlehejte s cukrem a postupně do něj zapracujte všechna vejce. Přidejte nastrouhanou kůru (jen oranžovou část) a šťávu z jednoho pomeranče, kakao, skořici, mouku a kypřicí prášek a vypracujte hladké tužší těsto. Rozetřete do formy vyložené pečicím papírem a pečte asi 20 minut při 180 °C. Mezitím rozpusťte čokoládu se smetanou a ochuťte skořicí a pomerančovou kůrou (opět jen oranžovou částí) a šťávou. Nechte v chladu téměř zatuhnout (čas od času promíchejte) a poté rozetřete na vychladlý korpus.

Tip: Pro vláčnější dortík korpus jednou prokrojte a potřete oblíbenou, ideálně citrusovou marmeládou.

Foto: Eva Malúšová

Plavková sezona je daleko, takže kousku čokoládového dortíku se těžko říká ne :-)Foto: Eva Malúšová

Máte také své oblíbené „zahřívací“ jídlo?

Reklama

Načítám