Hlavní obsah

Bramborová kaše: Lepší jste nejedli

Foto: Mona Martinů

Martin nás dnes naučí skvělou bramborovou kaši

Bez hrudek a žmolků, tak akorát bramborová, krémová a přitom krásně pevná. Že se vám taková bramborová kaše v životě nepovedla? Vyzkoušejte tu od šéfkuchaře Martina Buška. V novém díle Školy vaření vás ji naučí pěkně postupně, krok za krokem!

Článek

Při přípravě bramborové kaše bývá největším problémem vybrat správné brambory. Ideální by měl být typ C, určený přímo na kaši a pyré, nicméně záleží na zkušenostech a výběru každého z nás. Některé brambory v sobě mají příliš škrobu, z jiných připravíte jen rozteklou hmotu, která se nedá ani požít. Proto nezbývá než zkoušet a u svého favorita poté zůstat.

Foto: Mona Martinů

Brambory, mléko, máslo, sůl - to je vše, co potřebujete

Foto: Mona Martinů

Oloupané brambory nakrájejte na menší kousky a propláchněte

Na čtyři porce (na přílohu) si připravte 1 kg neočištěných brambor. „Brambory oloupejte, nakrájejte na kousky a řádně propláchněte studenou vodou,“ popisuje postup šéfkuchař Martin Bušek. Vyplatí se brambory propláchnout i několikrát, vyplavíte více škrobu.

Ve větším hrnci nechte vařit osolenou vodu a brambory v ní nechte asi 20 minut. Dobu vaření neberte nijak závazně, chvíli „kdy skončit“ poznáte podle testu vidličkou – do jednoho kousku dloubněte a když se rozpadne, můžete pokračovat v přípravě.

Foto: Mona Martrinů

Uvařené brambory slijte a rozmixujte

Vodu z uvařených brambor slijte a hrnec nechte chvíli odstát. Mezitím ohřejte mléko – na kilogram brambor počítejte s 300 ml mléka. Je čas zapojit do akce ruční šlehač! Zapněte ho na nízké obrátky a samotné brambory krátce rozmixujte. Pak přepněte na maximum a důkladně došlehejte.

Foto: Mona Martinů

Přidejte horké mléko a kaši rozšlehejte

Foto: Mona Martinů

Nakonec přidejte máslo, sůl a ještě došlehejte

Nakonec přidejte ohřáté mléko, asi 80 g másla, dosolte a zašlehejte.

Základní přípravu máte za sebou. A aby to nebyla nuda, můžete vše ještě vylepšit!

Foto: Mona Martinů

Hotovou kaši ještě ozdobte nasekanou pažitkou

Hotovou bramborovou kaši vylaďte...

  • smetanou: přidejte místo části mléka 30% smetanu. Kaše bude krémovější a jemnější.
  • mrkví: někdo kaši bez mrkve ani nevaří. Oloupanou ji vařte rovnou s bramborami.
  • česnekem: 6 prolisovaných stroužků bohatě postačí.
  • brokolicí: uvařené růžičky brokolice rozmixujte vedle a poté je přidejte k rozšlehaným bramborám.
  • celerem: v poměru 1 díl celeru, 2 díly brambor.
  • osmahnutou cibulkoua bylinkami.
  • sterilovaným hráškem nebo špenátem.
  • strouhaným parmazánem:přimíchejte ho k našlehané kaši a krátce zapečte (někdo přidává i vajíčko).

A jak kaši připravujete vy? Podělte se o své zkušenosti s ostatními v diskusi!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama