Hlavní obsah

Bramborová musaka s masovým ragú a bešamelem

Hodnocení:
(26)
Foto: Sanja22, Shutterstock.com
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
35 minut
Náročnost
nízká

Musaku miluje snad každý, kdo ji ochutnal. Toto populární balkánské jídlo má bezpočet verzí. Ochutnejte s námi skvělou variantu s bramborami, budete nadšeni!

Ingredience pro:
6 porcí
  • 400 g brambor
  • olivový olej
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 1 plechovka sterilovaných rajčat
  • 1 lžička mleté skořice
  • 2 lžičky mletého nového koření
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • sůl a pepř
  • 1 lilek
Na bešamel
  • 50 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • 400 ml mléka
  • 1 bobkový list
  • 1 špetka muškátového oříšku
Článek

Postup

Krok 1: Brambory nakrájejte na tenké plátky a na dvě minuty je vhoďte do horké vody. Pak je vyjměte a zatím odložte stranou. Troubu zapněte na 200 stupňů.

Krok 2: V hluboké pánvi rozehřejte olivový olej, vložte do něj mleté maso a restujte, dokud nepřestane hrudkovatět. Osolte, opepřete, přidejte rajčata, skořici, nové koření a protlak. Promíchejte a nechte na mírném ohni dusit. Lilek nakrájejte na plátky, přepulte je a zlehka osolte (až se vypotí, tekutinu otřete).

Krok 3: V jiné pánvi rozehřejte máslo, zaprašte hladkou moukou a usmažte světlou jíšku. Když začne zlátnout, podlijte ji mlékem, přidejte bobkový list a metličkou rozmíchejte dohladka. Vzniklý bešamel asi deset minut provařte. Pak vyjměte bobkový list a dochuťte špetkou muškátového oříšku. 

Krok 4: Pekáček vytřete trochou olivového oleje. Dno vyložte vrstvou brambor, na ně rozprostřete polovinu masového ragú, polovinu připraveného lilku a třetinou bešamelu. Pak přikryjte další vrstvou brambor, masa, lilku a bešamelu, navrch přijde už jen zbytek brambor a bešamel. Osolte, opepřete a 30 minut zapečte dozlatova.

Dáte si musaku s námi?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama