Hlavní obsah
2,9
(28)
Foto: Sanja22, Shutterstock.com

Foto: Sanja22, Shutterstock.com

Musaku miluje snad každý, kdo ji ochutnal. Toto populární balkánské jídlo má bezpočet verzí. Ochutnejte s námi skvělou variantu s bramborami, budete nadšeni!

15 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
  • 400 g brambor
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 500 g hovězího mletého masa
  • 1 plechovka sterilovaných rajčat
  • 1 lžička skořice
  • 2 lžičky nového koření
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 ks lilku
  • 2 lžičky soli
  • 2 špetky pepře
Bešamel
  • 50 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • 400 ml mléka
  • 1 list bobkového listu
  • 1 špetka muškátového oříšku
Článek

Postup

01.

Brambory nakrájejte na tenké plátky a na dvě minuty je vhoďte do horké vody. Pak je vyjměte a zatím odložte stranou. Troubu zapněte na 200 stupňů.

02.

V hluboké pánvi rozehřejte olivový olej, vložte do něj mleté maso a restujte, dokud nepřestane hrudkovatět. Osolte, opepřete, přidejte rajčata, skořici, nové koření a protlak. Promíchejte a nechte na mírném ohni dusit. Lilek nakrájejte na plátky, přepulte je a zlehka osolte (až se vypotí, tekutinu otřete).

03.

V jiné pánvi rozehřejte máslo, zaprašte hladkou moukou a usmažte světlou jíšku. Když začne zlátnout, podlijte ji mlékem, přidejte bobkový list a metličkou rozmíchejte dohladka. Vzniklý bešamel asi deset minut provařte. Pak vyjměte bobkový list a dochuťte špetkou muškátového oříšku. 

04.

Pekáček vytřete trochou olivového oleje. Dno vyložte vrstvou brambor, na ně rozprostřete polovinu masového ragú, polovinu připraveného lilku a třetinou bešamelu. Pak přikryjte další vrstvou brambor, masa, lilku a bešamelu, navrch přijde už jen zbytek brambor a bešamel. Osolte, opepřete a 30 minut zapečte dozlatova.

Dáte si musaku s námi?

Reklama

Načítám