Hlavní obsah
3,2
(77)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Přípravou řecké musaky strávíte v kuchyni sice více času, ale výsledek stojí rozhodně za to. Tento balkánský pokrm se skládá z vrstev opečeného lilku, skořicí ovoněného masa, brambor a bešamelové omáčky. Ochutnejte kouzlo pravého Balkánu i u vás doma.

20 min.
Příprava
2 hod.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Maso
  • 1 ks cibule
  • 15 g másla
  • 2 stroužky česneku
  • 400 g hovězího mletého masa
  • 1 lžička skořice
  • 3 listy bobkového listu
  • 100 ml červeného vína
  • 400 g rajčat
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
  • 3 snítky čerstvého tymiánu
Zelenina
  • 5 ks brambor
  • 2 ks lilku
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička soli
Bešamel
  • 35 g másla
  • 35 g hladké mouky
  • 300 ml mléka
  • 60 g vyzrálého čedaru
Článek

Postup

01.

Cibuli nakrájejte a osmahněte na rozpuštěném másle. Jakmile zesklovatí, přidejte najemno nasekaný česnek a nechte zavonět. Pak vložte maso a restujte, dokud úplně nezhnědne – asi deset minut. Ochuťte skořicí a přihoďte bobkové listy.

02.

Maso podlijte červeným vínem a po chvíli vmíchejte loupaná rajčata. Přiveďte k varu, poté plamen ztlumte, přikryjte pokličkou a nechte asi 30 minut pomalu probublávat. Na závěr osolte, opepřete a přidejte lístky tymiánu.

03.

Než je maso hotové, dejte si vařit oloupané brambory překrojené na poloviny. Vařte je do poloměkka, asi 12 minut. Poté je nechte vychladnout a nakrájejte na plátky.

04.

Stejně tak si v mezičase připravte lilky. Omyjte je, osušte a nakrájejte na plátky. Z obou stran je potřete olivovým olejem smíchaným se solí, vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi sedm minut. Poté plátky otočte a pečte dalších sedm minut z druhé strany.

05.

Nyní si můžete připravit bešamel. V menším hrnci rozehřejte máslo a pak přidávejte postupně mouku. Za stálého míchání připravte světlou jíšku. Přilijte k ní mléko a 10 až 15 minut povařte do zhoustnutí. Ke konci vmíchejte nastrouhaný sýr.

06.

Na dno zapékací mísy vyskládejte opečené lilky, na ně plátky brambor, pak vrstvu masa a ještě jednou postup zopakujte. Na závěr nalijte na maso bešamel. Musaku vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 35 minut do zezlátnutí.

Vyzkoušejte 3 jídla z mletého masa, která vás nadchnou!

Reklama

Načítám