Hlavní obsah
3,5
(75)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Řepa je levná a nesmírně zdravá zelenina s krásnou barvou. Jak ji však podsunout těm, kteří ji odmítají jaksi „z principu“? Možná jim zachutná ve spojení s vařenými bramborami a kyselou okurkou. Osvěžující salát se hodí jako příloha k smaženým řízkům, ale když ho doplníte vajíčkem, obstojí i jako samostatné jídlo.

15 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 2 ks červené řepy
  • 600 g brambor
  • 4 ks kyselých okurek
  • 2 stonky jarní cibulky
Zálivka
  • 4 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce čerstvého kopru
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

01.

Brambory řádně omyjte, uvařte je ve slupce doměkka a nechte trochu zchladnout. Poté je oloupejte, nakrájejte na kostičky a vložte do salátové mísy. Uvařenou a oloupanou červenou řepu nakrájejte na stejně velké kostky a dejte do druhé mísy.

02.

Dobře promíchejte suroviny na zálivku. Přimíchejte k nim jednu najemno nakrájenou jarní cibulku (bílou část) a stejně jemně nakrájené kyselé okurky. Část zálivky přidejte k bramborám a část k červené řepě a promíchejte. Až nakonec opatrně spojte ochucené brambory a řepu tak, aby se salát částečně propojil, ale aby řepa nezbarvila celý obsah – vznikne tak zajímavý barevný efekt. Salát nechte odležet a podávejte posypaný jarní cibulkou.

Tip: Brambory a řepu můžete od začátku připravovat v jedné míse, celý salát bude mít narůžovělou barvu. Pokud vám nechutná kopr, přidejte do zálivky lžičku strouhaného křenu.

Máte rádi řepu, nebo ji do vás nikdo nedostane? Zkuste čokoládový koláč s červenou řepou. Možná změníte názor.

Načítám