Hlavní obsah
3,4
(255)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Když čokoládový, tak čokoládový! Hutné a vlhké tmavohnědé těsto korunuje čepice z krému, v němž je další poctivá dávka čokolády. Skvělý dezert náladu vylepší opravdu spolehlivě. A že je v něm červená řepa? Nikdo to nepozná! Díky ní se ale pyšní nádhernou barvou a vydrží dlouho vláčný.

25 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
22 cm průměr formy
Korpus
  • 250 g červené řepy
  • 250 g čokolády 70%
  • 140 g hladké mouky
  • 1 lžíce kakaa
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 3 ks vejce
  • 100 ml oleje
  • 160 g třtinového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
Čokoládový krém
  • 150 g čokolády 70%
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 2 lžičky cukru moučka
Článek

Postup

01.

Ve vodní lázni rozpusťte nalámanou čokoládu na korpus a nechte chvíli bokem. Rozmixujte uvařenou a oloupanou červenou řepu na hladkou kaši – budete potřebovat asi dvě menší bulvy. (Jestli nevíte jak na to, přečtěte si rychlý návod na vaření řepy.) Dortovou formu vyložte papírem na pečení.

02.

Do mísy prosejte mouku, kakao, prášek na pečení a sodu a promíchejte. Předehřejte horkovzdušnou troubu na 170 stupňů (bez horkého vzduchu na 180 stupňů).

03.

Ve druhé míse společně šlehejte vejce, olej, cukr a vanilkový extrakt asi tři minuty, až hmota nabude a zesvětlá. K rozmixované řepě přidejte rozpuštěnou čokoládu (misku od čokolády si dejte bokem, ještě ji budete potřebovat) a také dobře promíchejte.

04.

Do moučné směsi po částech stěrkou vmíchejte našlehanou vaječnou směs a čokoládu s řepou, až se vše spojí. Těsto vlijte do formy a pečte asi 45 až 50 minut. Až vyjde špejle zapíchnutá do středu korpusu suchá, vyndejte formu na mřížku a nechte koláč vychladnout.

05.

Na krém si rozpusťte čokoládu ve vodní lázni a za občasného míchání ji nechte trochu zchladnout. V míse promíchejte se zakysanou smetanou a podle chuti přislaďte moučkovým cukrem. Máte-li raději méně sladké dezerty, nemusíte sladit vůbec. Krém naneste na vychladlý korpus lžící a podávejte.

Tip: Koláč je krásný i bez krému: lehce ho poprašte moučkovým cukrem a kakaem a podávejte s jogurtem jako výtečnou svačinu.

Sladké cuketové koláče jsou známé. Ale zkoušeli jste už moučník s červenou řepou?

Reklama

Související témata:

Načítám