Hlavní obsah

Mýty kolem orgasmu: Existuje podle sexpertů zaručený návod?

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Možná vás občas napadne: „Dělám to dobře? Jak by měl vlastně vypadat správný orgasmus?“ Odpoví nám odborníci, kteří se sexem zabývají nejen pro zábavu, ale také vědecky.

Článek

Otázku „Jak vypadá ukázkový orgasmus?“ klade doktorce Laurie Mintz, dlouholeté profesorce Floridské univerzity, kde kdo. Učí totiž vysokoškoláky psychologii lidské sexuality. Na svém blogu píše, že na prvním semináři vždy požádá studenty, aby anonymně napsali jakoukoli otázku, kterou chtějí zodpovědět.

„Víc než polovina dotazů se většinou týká ženského orgasmu, včetně toho, jak jej mít a jak ho poskytnout. V této souvislosti jsou moji studenti často šokováni. Hlavně ženy věří všemožným mýtům,“ prozrazuje zkušená profesorka a terapeutka, která se často setkává s otázkou, jestli je definován nějaký správný způsob, jak orgasmu dosáhnout.

Znáte vhodné pozice?

„Má bádání potvrdila, že 95 procent žen potřebuje k dosažení orgasmu stimulaci klitorisu. Pohlavní styk jako takový ale klitoris nestimuluje. Tomu se mnozí diví,“ říká Laurie Mintz. „Proto kladu důraz na vhodné milostné pozice, které dokážou klitoris stimulovat. Mezi takové patří například jezdecké polohy, kdy je žena nahoře, varianta misionáře s koleny u hrudníku, nebo poloha ypsilon – oba partneři leží na boku čelem k sobě, přičemž mají propletené nohy a muž se opírá o loket. Možné je pochopitelně i použití erotických hraček, včetně speciálních kroužků umístěných na penisu. Vše ale závisí na osobní preferenci a chuti.

Pochva versus klitoris

„Žena si může klitoris stimulovat i sama. A to je přesně ta informace, kterou chce velká většina žen na mých přednáškách slyšet. Setkala jsem se s velmi pozitivními reakcemi, dámy mi děkují za to, že jim pomáhám cítit se normálně,“ usmívá se doktorka Laurie Mintz. I český sexuolog Zlatko Pastor souhlasí s tím, že nejčastěji dochází k vyvrcholení právě při dráždění poštěváčku a mohlo by se zdát, že všechno, co se zaměřuje na klitoris, je to jediné správné a funkční. Tak to ale není!

Na druhém místě se podle Pastora tradičně umísťuje pochva. „K vyvrcholení dochází při souloži či stimulaci pochvy prsty – vlastními nebo cizími. Každá žena si v pochvě může najít libovolnou oblast, která jí přináší uspokojení. U každé může být takové místo jinde, u některé neexistuje, nebo jich má více,“ tvrdí jeden z předních českých odborníků a dodává – co orgasmus, to originál.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Každá žena prožívá orgasmus jinak. A stejně tak jsou u každé dámy odlišné i cesty k jeho dosažení...Foto: fizkes, Shutterstock.com

Orgasmus je emoce

„Některé ženy se vzruší jenom klitoridálně, vlastní soulož je moc nezajímá. Jiné se vzruší výhradně v pochvě, klitoris jako by neměly. Preferují buď mělké dráždění, nebo vyžadují hluboké zavedení penisu do pochvy, či k tomu používají jiné předměty,“ pokračuje Zlatko Pastor. Stejně jako Laurie Mintz hlásá, že neexistuje jediný správný způsob, jak mít orgasmus.

„Proč se chtít řadit do davu a vyhovovat tabulkám, podstatné je něco cítit a být spokojená. Ženský orgasmus, to je emoce, cit, zážitek,“ uzavírá Zlatko Pastor. To nejdůležitější při něm je být sama sebou.

A jak byste definovali orgasmus vy?

Reklama

Načítám