Hlavní obsah

Bude vám venku teplo, nebo zima? Neřiďte se jen teploměrem!

Foto: thinkstock

Budete zítra potřebovat čaj pro zahřátí? Povíme vám, jak to poznat i bez teploměruFoto: thinkstock

Reklama

Nevíte, jak se ráno obléknout? Nechcete se zbytečně potit, ale ani nastydnout? Víme, čím se řídit: Nedívejte se jen na teploměr, ale i na stromy, jak moc se třesou ve větru!

Článek

Určitě to znáte. Někdy si člověk i v mrazu vyrazí jen tak bez čepice, a jindy se zas při deseti nad nulou zimomřivě choulí v péřovce. Takzvaná pocitová teplota se od té, kterou naměříte teploměrem, může lišit až o deset stupňů!

Může za to vítr

Pokud nefouká, zvládnete se zahřát sami. „Při lehčí fyzické zátěži lidský organismus produkuje přibližně 200–300 wattů za hodinu, při intenzivní námaze to ale může být až dvojnásobek,“ vysvětluje instruktor outdoorových sportů Jan Hladký. Vyzářené teplíčko se drží v ochranné vrstvě okolo vašeho těla. Pokud ho ale silnější vítr odfoukne pryč, je vám najednou výrazně chladněji – tím spíš, máte-li na sobě oblečení, kterým vítr snadno pronikne.

Foto: thinkstock

Nevíte, co si vzít na sebe? Řiďte se podle pocitové teploty, ta je vám šitá na míru!Foto: thinkstock

Podívejte se z okna!

Takzvaný „wind chill“ (chlad větru) se vypočítává pomocí vzorce, do kterého se dosazuje rychlost větru, vlhkost vzduchu a další údaje. Pro představu vám ale postačí i pohled z okna. Ukazuje-li teploměr nulu, při slabém větru o síle 10 km/h (listy stromů se jen lehce pohybují) je pocitová teplota -3 °C. Fičí-li ale vichr rychlostí 45 km/h (silné větve stromů se kymácejí, vítr obrací deštníky), musíte počítat s pocitovou teplotou -8 °C! Nemáte-li výhled na stromy, můžete se orientovat například podle visícího prádla nebo zavěšených reklamních poutačů. A jak je dobré se za větrného počasí vybavit?

  • Tenká softshellová bunda vás ochrání účinněji než tlustý pletený svetr.
  • Lépe izoluje několik slabých vrstev než jedna silná – tenké vrstvičky vzduchu mezi nimi udržují teplo.
  • Nezapomínejte na hlavu, i tudy utíká teplo! Čepice z tenkého fleecu, šátek uvázaný na piráta nebo alespoň čelenka váš tepelný komfort výrazně zvýší, i když nemrzne.
Foto: thinkstock

Sílu větru poznáte podle pohybu větví stromůFoto: thinkstock

Jak zjistit pocitovou teplotu?

Informaci o pocitové teplotě se můžete dozvědět i v televizní relaci o počasí. Podle ní se ale těžko budete oblékat na výlet – stačí se posunout o dvě vesnice dál nebo sjet do údolí, a všechno je jinak. Pokud chcete přesné údaje, aktuální rychlost a směr větru právě u vás můžete najít na stránkách Českého hydrometeorologického ústavu; ukazují je i některé typy osobních meteostanic.

Opravdový nadšenec (nebo člověk, který se potřebuje často a za každého počasí pohybovat venku) si může pořídit příruční anemometr (přístroj měřící rychlost větru), případně elektronickou aplikaci Wind Chill Xtreme pro tablety a smartphony, která údaje rovnou přepočítává na pocitovou teplotu.

Jak moc se při oblékání řídíte podle teploměru a předpovědi počasí? A jste „zmrzlíci“, nebo chodíte až do pozdního podzimu bez rukávů?

Reklama

Načítám