Hlavní obsah

Byt 118 metrů čtverečních prošel proměnou. Tapeta ve scandi stylu, dvoubarevná kuchyň…

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rodina z Opavy si vybrala bydlení v jednom z developerských projektů. Prostorná jednotka měla ovšem danou dispozici, která budoucím obyvatelům v některých ohledech nevyhovovala. Nechali si ji proto upravit na míru.

Článek

Developerský projekt rezidenčního bydlení byl navržený tak, že na každém podlaží se nachází dva zrcadlově orientované byty. Rodinu při koupi zaujala především velkorysá podlahová plocha, která činí 118 metrů čtverečních. Architektku Lucii Videckou z ostravského ateliéru Twins design původně oslovili jen s přáním upravit hlavní obytný prostor. Nakonec se ale rozhodli pro revizi celé dispozice.

Koupelnu navíc zrušili

Po prostudování návrhu objevila architektka několik nefunkčních řešení. Jedno z nejpalčivějších se týkalo ložnice. Původní návrh dispozice ložnice navazoval na soukromou koupelnu se sprchou. V mnoha novostavbách jde o velice dobrý záměr. Mít samostatnou koupelnu u ložnice je šikovné, avšak ne na úkor úložných prostor pro oblečení a další věci. Navíc se v malé koupelně nedalo ani hnout, přičemž problém spočíval i v nemožnosti úplného otevření okna.

Autorka se proto po dohodě s majiteli rozhodla malou koupelnu zrušit a propojit ji se stávající, která byla v původní dispozici navržená bez okna. „Vzhledem k možnostem prostoru jsme se s klienty dohodli, že zde vytvoříme koupelnu jako prostor pro relaxaci a druhou samostatnou místnost, kde bude pračka, sušička a prostor pro úklidové prostředky, vysavač, žehlicí prkno, sušák a revizní dvířka do stupaček,“ uvádí Lucie Videcká.

Do nové technické místnosti se vstupuje přes skryté dveře v úložných prostorách na chodbě. Bílou skříní navíc docílili jednotné šířky celé chodby. Dále posunuli dveře do ložnice, kde vzniklo místo pro prostornou šatní skříň.

Jednoduchá řešení

Ložnice je materiálově řešena jednoduše. Skříně jsou v bílé matné fólii Trachea, tak jako skříně v chodbě. Postel je navržena čalouněná s úložným prostorem, jde o typový kus nábytku. Dále autorka navrhla jednoduché typové solitérní noční stolky a tapetu ve scandi stylu za postel, která svým vzorem prostor opticky zvětšila.

Podlaha v celém bytě, kromě koupelny, je vinylová v imitaci parket skládaná do rybího vzoru. Vinyl je odolný a lepený vyhověl skladbě podlahy od developera, která byla výškově daná.

V obývacím pokoji vznikla kuchyň, kde je vysoká sekce (lednice, trouby, špajz) u zdi navržena v antracitovém dekoru s profilovanými dvířky. Nízkou sekci autorka navrhla v kontrastu v bílé matné fólii, tak jako jsou skříně v ložnici a chodbě. Pracovní deska je v imitaci mramoru. Jako zádový obklad linky použili bílé lesklé obkladačky menšího formátu.

V pravé části obývacího pokoje je otočná televize na čelní stěně se stěrkou z pohledového betonu, který si majitelé přáli. V prostoru je dále typová pohovka a křeslo orientované směrem do místnosti k jídelně a k výhledu ven na balkon.

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty a designéry. S nejzajímavějšími účastníky vás postupně seznamujeme na našich stránkách. Hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.cz. Do devátého ročníku soutěže mohli autoři z Česka a Slovenska přihlašovat interiéry, které byly dokončeny v průběhu roku 2023. Vítězové budou vyhlášeni 14. 5. jako obvykle v pražském Centru současného umění Dox.

Načítám