Hlavní obsah

Rekonstrukce pro milovníka cestování a učitelku matematiky. Dřevo a elegance se snoubí s geometrií

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majitelé karvinského 3+kk od rekonstrukce očekávali, že byt bude působit jednotným dojmem. Zároveň si přáli jednoduchý, elegantní interiér zpestřený o geometrické vzory. Podívejte se na výsledek spolupráce s odborníky.

Článek

Někdy má každý z majitelů nemovitosti svoje osobní přání a na autorech je dát všechna šikovně dohromady. Zatímco muž si přál elegantní, jednoduchý interiér inspirovaný dovolenkovými pobyty v Itálii a Řecku, jeho žena, učitelka matematiky, si vysnila geometrické vzory. Architektce Lucii Videcké (Twins Design) se podařilo obojí spojit a vytvořit funkční interiér se všemi kýženými vizuálními prvky.

Nadčasové kombinace

Autorka navrhla kombinaci tmavého dřeva, imitace ořechu, jelikož tmavé dřevo uklidňuje. Dále použila obklad s geometrickým vzorem. Interiér doplnila o černé detaily, přičemž v koupelně pracovala s imitací mramoru. „Hlavní přednost tohoto návrhu vidím v kombinaci vzorů a jejich elegantním, nadčasovým použitím v interiéru,“ říká Lucie Videcká k celkovému pojetí interiéru. Kromě toho je zde výrazně patrná také práce s bílou a odstíny šedé.

Důraz na sjednocení

Srdcem bytu se staly společenské prostory, které architektka rozdělila do několika zón. V přední části je obývací pokoj se sedačkou a výrazným křeslem. Televize je zavěšena na praktickém výsuvném rameni, které umožňuje měnit její polohu. V zadní části pokoje září černě mořený dřevěný stůl s perforovanou podnoží.

Za zmínku stojí také použití betonové stěrky, která ale záměrně není na celé ploše. Díky tomu, že ji „rozbíjí“ dřevěný dekor, nepůsobí stroze a těžkopádně. Ten prostor také opticky odděluje, a klienti se tak necítí jako v jedné velké místnosti. Na stropě je sádrokartonový podhled se zakomponovaným LED osvětlením, které se používá převážně večer pro vytvoření příjemné atmosféry. Jinak se pracovalo s osvětlením v podobě zavěšených černých kruhů, přičemž světlo nad jídelním stolem je ze skla.

Do zadní části byla umístěna prostorná kuchyňská linka. Horní skřínky jsou v ořechovém dřevěném dekoru, čímž se kuchyň materiálově propojila s celým zbytkem interiéru. Zároveň zde použili stejnou dlažbu jako v koupelně. Celým bytem se prolínají plakáty, které si klientka vybrala, a tím daný prostor získal osobnější výraz.

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty a designéry. S nejzajímavějšími účastníky vás postupně seznamujeme na našich stránkách. Hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.cz. Do devátého ročníku soutěže mohou autoři z Česka a Slovenska přihlašovat interiéry, které byly dokončeny v průběhu roku 2023. Uzávěrka přihlášek byla 28. 2. 2024. Vítězové budou vyhlášeni jako obvykle v pražském Centru současného umění Dox.

Načítám