Hlavní obsah

Minimalismus, kuchyň s havranem i mužská jeskyně - rodinný dům pro pět lidí

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novostavba v rezidenční oblasti na kraji Prahy měla splnit víceméně prozaickou funkci. Poskytnout pohodlné bydlení pro pětičlennou rodinu. Po vizuální stránce chtěli jít majitelé cestou jednoduchého, ale precizního elegantního designu. Podívejte se na výsledek.

Článek

Rodina se třemi dětmi se měla odstěhovat do novostavby rodinného domu ležícího na okraji Prahy. Vysnila si bydlení, které bude vynikat elegancí, funkčností a sofistikovanou estetikou. O návrh interiéru se postarali architekti Lenka Juklíčková a David Navrátil z Obliqo design. Navrhli prostor, který splňuje potřeby každého člena rodiny a zároveň přináší jedinečnou estetiku.

Minimalismus a praktičnost

Od začátku bylo jasné, že si majitelé nepotrpí na zdobnosti a bohatý dekor, ale půjde se cestou minimalismu a praktičnosti. Při návrhu interiéru rodinného domu, jehož podlahová plocha činí 270 metrů čtverečních, kladli autoři důraz na komfortní zpracování a práci s kvalitními, zejména přírodními materiály. „Bílá barva nábytku v kombinaci s dubovou dýhou a profrézováním přináší do interiéru svěžest a přirozenost. Minimalistické osvětlení v primárních geometrických tvarech podtrhuje preciznost prostor,“ uvádí spoluautorka interiéru, architektka Lenka Juklíčková.

Kuchyň, jídelní kout a úložné prostory

Denní zóna rodinného domu se nachází, jak bývá obvyklé, v přízemí. Právě zde se odehrává většina společných rodinných aktivit. Tyto prostory sestávají z velkorysé obytné části s televizí, jídelním koutem, který na první pohled zaujme masivním stolem, a otevřenou kuchyní, ta zahrnuje spížku i dostatek úložných prostor.

V horním patře je takzvaně noční zóna. Nachází se zde rodičovská ložnice s vlastní koupelnou a tři dětské pokoje. Hlavní koupelna poskytuje komfort také díky velké vaně. Po vizuální stránce vyniká velkoplošným obkladem v kombinaci s dlaždicemi v podobě londýnského metra, což je odkaz na minulé působiště majitelů domu. V suterénu pak autoři vytvořili společenskou místnost s barem a stylovým posezením ve stylu man cave, což v překladu znamená mužská jeskyně.

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty a designéry. S nejzajímavějšími účastníky vás postupně seznamujeme na našich stránkách. Hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.cz. Do devátého ročníku soutěže mohou autoři z Česka a Slovenska přihlašovat interiéry, které byly dokončeny v průběhu roku 2023. Uzávěrka přihlášek byla 28. 2. 2024. Vítězové budou vyhlášeni 14. 5. jako obvykle v pražském Centru současného umění Dox.

Načítám