Hlavní obsah

Rekonstrukce pod milion. Z bývalé trafostanice je plnohodnotné bydlení na deseti metrech čtverečních

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trafostanice v Lipnici nad Sázavou vznikla v roce 1913, jenže více než půl století chátrala a čekala na demolici. Nakonec stavba dostala nový život a dnes představuje unikátní malý domek, kde má její obyvatel vše, co potřebuje.

Článek

Přes půlstoletí chátrala a čekala na demolici. Nakonec ale trafostanice fatálnímu osudu unikla a nově se z technické stavby stalo místo pro nové zážitky. Na 10 metrech čtverečních vznikl obytný prostor s plnohodnotnou koupelnou, kuchyní a ložnicí, přes niž je vstup na terasu. Autorem interiéru je Jiří Rokoský z Rocksky Friends & Family.

Trend mini domků

Bývalá „trafačka“ byla ideální pro vznik stavby, která typově spadá do takzvaných tiny houses. Tiny Home je anglické označení pro mimořádně malý domek, ve kterém se dá ovšem plnohodnotně bydlet. Jejich popularita vzrostla v Americe v období finanční krize.

Užitná plocha domku s přiléhavým názvem Trafajda činí pouhých 10 metrů čtverečních (spolu s terasou 14), ale přesto sem autoři zvládli dostat vše potřebné, aniž by interiér působil stísněně. Je minimalistický, se stylovými prvky industriálu, které prostoru výjimečně svědčí. Náklady se nevyšplhaly nijak dramaticky vysoko – celkově rekonstrukce vyšla na méně než milion korun.

Elektrizující detaily

Když se dobře porozhlédnete, v objektu naleznete spoustu malých detailů odkazujících na původní funkci, ale i současné technologie jako například stahovací promítací plátno a projektor s audiosoustavou. Většinu originálních prvků autoři vyrobili sami – světelné trubice s nastavitelnými barvami, které designově navazují na starožitné funkcionalistické chromované osvětlení, orientační žárovku ve vodovodním potrubí, která se rozsvěcí a zhasíná otočením kohoutku, nebo třeba ovládací panel, na němž stačí zatáhnout za páku, jež rozzáří historická průmyslová světla. Chcete zažít kouzlo Trafajdy na vlastní kůži? Nic není nemožné, objekt v podhradí Lipnice nad Sázavou je totiž možné si pronajmout.

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty a designéry. S nejzajímavějšími účastníky vás postupně seznamujeme na našich stránkách. Hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.cz. Do devátého ročníku soutěže mohou autoři z Česka a Slovenska přihlašovat interiéry, které byly dokončeny v průběhu roku 2023. Uzávěrka přihlášek byla 28. 2. 2024. Vítězové budou vyhlášeni 14. 5. jako obvykle v pražském Centru současného umění Dox.

Načítám