Hlavní obsah

Byt zvětšený o jednu místnost zdobí šatní skříně s povrchem betonové stěrky i oblé rohy stěn

Foto: Archiv studia

Foto: Archiv studia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byt pro čtyřčlennou rodinu se musel zvětšit o jeden pokoj. Ačkoli má „jen“ 62 metrů čtverečních, architekti dokázali, že se dá i s relativně malým prostorem kouzlit. Skříně schovali, rohy zaoblili a výsledek je pro majitele stoprocentní výhrou.

Článek

Zděný bytový dům v brněnské čtvrti Medlánky byl postaven v roce 2000 a 62metrový byt, který tu koupili manželé Michael a Naďa, pocházel včetně veškerého vybavení ze stejného období. Rodině se dvěma malými dětmi jeho zařízení ani dispozice nevyhovovala, samotné místo je ale okouzlilo.

„Jedná se o okrajovou část Brna, odkud je blízko do přírody, ale zároveň je to kousek do centra. Na kole jsem třeba za 30 minut na přehradě a do centra mě městská doprava doveze za 20 minut. Dalším bonusem je, že tento dům stojí až ve druhé řadě za domy na hlavní ulici, takže je tu relativně klid,“ popisuje majitel.

Architekt a kamarád

Návrhem i následnou realizací pověřil architekty ze studia Čtyřstěn – jeden z nich, Milan Joja, je totiž Michaelův spolužák ze střední školy, takže volba byla podle jeho slov jasná: „S Milanem jsme kamarádi, navíc už navrhoval více interiérů domů i bytů ostatním přátelům a všichni s jeho prací byli spokojeni.“

Foto: Archiv studia

Dominantním prvkem je zaoblená stěna, ve které se skrývají šatní skříněFoto: Archiv studia

Pokoj navíc

Byt měl původně dispozici 2+1, Michael s Naďou si ale přáli upravit ji na co nejprostornější a nejotevřenější 3+kk. „Investoři chtěli zvětšit počet obytných místností o dětský pokoj a samostatnou kuchyni přičlenit k obývacímu prostoru. Rekonstrukce tedy proběhla tzv. od podlahy, kompletně se měnily i všechny rozvody, hýbalo se s dispozicí a posouvaly příčky,“ popisuje architekt Milan Joja.

Oblouková stěna se skrytými skříněmi

Vytvořit na relativně malém půdorysu plnohodnotnou třípokojovou dispozici tak, aby prostory nepůsobily stísněně, bylo pro architekty výzvou. Pomohly kromě jiného bezúchytkové, skryté šatní skříně s povrchem z betonové stěrky, pro kterou architekti majitele nadchli hned v úvodu spolupráce a která se stala ústředním motivem celého bytu.

V původním bytě byla poměrně nešikovně řešená chodba do L, která obíhala kolem malé šatny a ústila v obýváku. Šatnu zrušili a nahradili ji vestavěnými skříněmi, což umožnilo celou chodbu zkrátit. A aby do ní dostali více světla a pocitově ji zvětšili, navrhli rohy chodby jako zaoblené. „Oblá stěna navíc v prostoru působí elegantněji a tím, že je provedena z jiného materiálu, je nejvýraznějším prvkem bytu,“ říká architekt.

Použití stěrky na skříních není vůbec standardní a báli jsme se, že by se to nemuselo vůbec povést. Naštěstí se ale na stavbě potkali kvalitní řemeslníci a vše dopadlo dobře.

Stěrka nejen na zdech

Majitelé byli zpočátku velice překvapeni, že je možné aplikovat stěrku i na nábytek, a i architekt měl trochu obavy: „Použití stěrky na skříních není vůbec standardní a báli jsme se, že by se to nemuselo vůbec povést. Naštěstí se ale na stavbě potkali kvalitní řemeslníci a vše dopadlo dobře.“

Na podlahách jsou v celém bytě třívrstvé dubové lamely, nábytek, který je v naprosté většině vyrobený na míru, kombinuje bílé lamino ve vysokém lesku, dřevěnou dýhu a betonovou stěrku. Na pracovní desku v kuchyni a v koupelně pak použili černý kompakt.

Maximum, co prostor mohl dát

Majitelé jsou s výsledkem spokojeni. „Myslím si, že jsme maximálně využili možností, které nám prostor nabízel. Ani s odstupem času bychom nic neměnili. Všichni tu mají svůj prostor, ale přitom jsme všichni pohromadě,“ uzavírá pan Michael.

Vizitka studia

Architektonický ateliér Čtyřstěn založili absolventi FA VUT - Karel Kubza a Milan Joja v roce 2013 a o čtyři roky později se stal partnerem i Tomáš Págo. Studio Čtyřstěn sídlí v Brně a zabývá se širokým spektrem veřejných i soukromých staveb po celé republice. Společným jmenovatelem všech projektů je důraz na urbanistický i sociální kontext, provozní udržitelnost a hledání elegantních řešení. Více na www.ctyrsten.eu.

Načítám