Hlavní obsah

Rekonstrukce víkendové chalupy ve skandinávském stylu: Dominuje bílá barva, přírodní materiály i stylové dekorace!

Foto: Bonami

Foto: Bonami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Starou chatu koupili v zanedbaném stavu, ale během půl roku ji proměnili v útulný víkendový domek. Influencerka Lucie Janotová s rodinou se pustila do rekonstrukce podle videonávodů na internetu. Nábytek a dekorace pak doladila s profesionálními designéry. Podívejte se na krásnou proměnu ve skandinávském stylu.

Článek

Influencerka Lucie Janotová bydlí s rodinou v Praze a na víkendy často mizeli k mamince na chatu u Sázavy – a proto po vlastní chatě nijak netoužili. Když však u maminky trávili zase jeden víkend, přišel se přes plot zeptat soused, který pochází z Belgie, zda by nechtěli koupit jeho chatu, že už je příliš starý na to, aby jezdil do Čech.

„Nejprve jsme se té myšlence s mužem jenom zasmáli a nedovedli si představit, co bychom s takovou nemovitostí dělali,“ vypráví Lucie Janotová. Ale pak jim to nedalo a šli se zeptat do banky, zda by jim vůbec schválila hypotéku. Ukázalo se, že ano… Najednou se všechno dalo do pohybu a na konci loňského roku se stali majiteli chaty, kterou nazvali Babeta. „Začali jsme jí tak říkat podle názvu v katastru. Dříve totiž bylo jen pár modelů chat, které se mohly postavit, a tahle dvoupatrová byla jedna z nich,“ upřesňuje Lucie.

Prosvětlení interiéru

Dvoupatrová dřevěná chata potřebovala rekonstrukci. V lednu se manželé Lucie a Jan pustili do vyklízení starého nábytku a haraburdí a do malování celého vnitřního prostoru. Tmavé palubky, oprýskané zdi i hnědé kachličky za kamny se rozhodli přemalovat zcela na bílo, aby interiér prosvětlili, a chata tak dostala ihned nový rozměr i vzdušnost.

„Já ani manžel nejsme žádní kutilové a na chatu k rodičům jsme vždy jezdili spíš na kafíčko než přiložit ruku k dílu. Ale tady to jinak nešlo. Náš rozpočet byl trochu omezený a nechtěli jsme za vše platit majlant. A tak jsme na internetu zkoumali, jak nejlépe vymalovat,“ popisuje Lucie a dodává, že si koupili nejprve brusku, aby staré palubky zbrousili, a následně litry bílé barvy, malířské válečky i stříkací pistoli. Nakonec nanesli dvě vrstvy a byli na sebe patřičně hrdí.

„Člověk má najednou obrovskou radost, že to zvládl svépomocí, a navíc jsme si u toho zároveň perfektně vyčistili hlavu. Oba s mužem pracujeme u počítačů, takže nás víkendy strávené manuální prací neskutečně nabíjely,“ směje se influencerka.

Nová podlaha i nábytek

Poté přišlo na řadu vybavení dolní části chaty, kde se nachází obývací část s jídelním koutem, a také vylepšení terasy, kterou rodina využívá k relaxaci. „Vzhledem k tomu, že i v našem pražském bytě se mi osvědčilo zařídit interiér ve spolupráci s designérkou, neboť na to nemám tolik fantazie, neváhala jsem ani při plánování Babety,“ vysvětluje Lucie, proč spojili síly s interiérovou designérkou z obchodu Bonami. Nabízejí zde základní návrh interiéru za 3 500 Kč, ovšem když si zákazník na e-shopu nakoupí nad 30 000 Kč, získá návrh zdarma.

A jak to dopadlo? V základním vybavení obývací části nechybí vinylová podlaha v dřevěném designu, pohodlné sofa v neutrální šedé barvě, křesla s dřevěným obývacím stolkem a solitér v podobě komody v tyrkysové barvě. V rohu u dveří vznikl prostor pro jídelní kout se stolem, lavicí i židlemi v tyrkysové barvě, která se objevuje i na doplňcích. „Designérka nám navrhla krásný hranatý stůl, ale přiznám se, že po nafocení proměny jsme se nakonec přiklonili ke kulaté variantě,“ vyzrazuje Lucie.

Oblíbený kout

Když se Lucie zeptáte, zda už si našla v novém interiéru oblíbené místo, má jasno. Vyhrála to šedá, extrémně pohodlná sedačka. „Zprvu jsem si myslela, že budu sedět a pracovat častěji v křesle, které jsem si na začátku prosadila, ale sedačka předčila očekávání. Druhé křeslo v jiném designu si prosadil i manžel, abychom se nehádali. Jinak jsme se zatím na zařizování celkem shodli.“

Krásné posezení nabízí i venkovní terasa na vyvýšeném soklu. Ten plánují manželé do budoucna ještě ozdobit truhlíky s levandulí, aby prostor trochu ohraničili a odstínili. Zbytek zahrady bude prý naopak potřeba vyplít a prostříhat, protože je hodně zarostlý a vypadá to tam podle slov nových majitelů jako v džungli.

Další na řadě je kuchyň i ložnice

Chata skrývá ještě další místnosti, které na rekonstrukci teprve čekají. Nyní prý přijde na řadu kuchyň a následovat budou ložnice. Rodina totiž v chatce ještě nebyla přes noc! „Nechceme nic uspěchat, a navíc postupujeme i podle finančních možností, které si musíme rozložit. Je fajn, že nejsme ničím tlačení a máme na proměnu času, kolik jen potřebujeme. Myslím, že to po našem milovaném Lanzarote bude další oblíbené dovolenkové místo,“ uzavírá Lucie Janotová.

Načítám