Hlavní obsah

V domě z 50. let obnažili, co se dalo: Vznikl vzdušný industriál pro celou rodinu

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nebyla to jeho první rekonstrukce. Bratislavský dům z padesátých let jich zažil už několik, jenže jeho stav spíš zhoršovaly. Cílem současného návrhu bylo prostory očistit – a autor to vzal opravdu důkladně: uklidil a obnažil, co se dalo. Jak to dopadlo?

Článek

Bratislavský dům z 50. let si v průběhu let prošel několika rekonstrukcemi, jenže nebyly zrovna zdařilé. A asi nejhorší byla nepromyšlená přístavba a nástavba. Architekt Marián Gombarček, autor nové podoby interiéru, proto přišel s návrhem, který přinese „úklid“ vnitřních prostor.

Zároveň mělo nové uspořádání odpovídat životnímu stylu vícečlenné rodiny: obyvatelé domu si přáli především velkorysou obývací část a kuchyň, aby mohli společně trávit maximum času.

Obnažené zdivo i trámy

Měnit exteriér domu si majitelé nepřáli, architekt se tedy soustředil na řešení vnitřních prostor. Původní stavbu a její konstrukci zbavil stavebních nánosů, jako jsou omítky, podhledy a podobně, a nechal odhalit cihlové stěny i dřevěné trámové stropy. Jejich syrovost dává vyniknout modernímu zařízení.

Autorův návrh tak stojí na kontrastu původní obnažené stavby a vybavení v industriálním stylu. Pro zútulnění přidali řadu bytových doplňků, dekorací, knih, ale také živých rostlin, které působí, jako by zde existovaly zcela přirozeně. Byt v mnohém připomíná klasické newyorské lofty, tedy byty, které vznikly v původních továrnách a dalších industriálních prostorách.

Srdcem domu je rudé schodiště

Centrálním prvkem domu je schodiště provedené v oceli a výrazně rudé barvě. Vstupní část od společenské zóny, kde rodina tráví nejvíc času, oddělil autor šatní sestavou se zrcadlovým povrchem – ta mimo jiné zajišťuje jižní prosvětlení kuchyně.

Hlavní obytný prostor je kruhový a organizovaný kolem schodiště a kuchyně, kde se otevírá do prostorné galerie. Kuchyň se tak stává bodem, který spojuje jednotlivé prostory v horizontálním i vertikálním směru.

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty a designéry. S nejzajímavějšími účastníky vás postupně seznamujeme na našich stránkách. Hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.cz. Vítězové osmého ročníku byli vyhlášeni v květnu 2023 v pražském Centru současného umění Dox.

Načítám