Hlavní obsah

Výsledek rekonstrukce bytu a půdy za skoro 3 miliony? Ze 3+1 je prostorný mezonet v přírodních tónech

Foto: Weber, Saint-Gobain

Foto: Weber, Saint-Gobain

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pustit se do rekonstrukce je výzva, i když se vše na začátku nemusí zdát zvlášť složité. Představíme vám výsledek jedné, která splnila sen čtyřčlenné rodiny z Liberce o prostorném bydlení.

Článek

Výchozí situace? Manželé a dvě děti, žijící v posledním patře bytového domu v Liberci, v 3+1. Bohužel ve stísněnějších podmínkách, než by si představovali. Díky snaze odborníků i velké trpělivosti samotných zadavatelů nakonec vše dobře dopadlo a bydlení snů se povedlo. Nikoho snad ale nepřekvapí, že vše stálo, jak se to tak u bytových úprav děje, o moc víc nervů i peněz, než se zpočátku zdálo. Jestliže se chystáte na podobný projekt i vy, můžete se ze zkušeností paní Petry a její rodiny v mnohém poučit.

Prázdná půda nad hlavou

Dokud byla rodina v „akčním módu“ čili se doma spíš jen potkávala, vypadalo to, že jim byt stačí. Během pandemie, kdy museli být všichni doma společně, se naplno ukázalo, že opak je pravdou. Každému z členů chyběl osobní prostor a klid na práci. Právě proto se rozhodli využít toho, že měli nad hlavou nevyužívané podkrovní prostory, a rozšířit svůj prostor i tam. Idea zněla: Klasický byt promění v mezonetový, tedy dvoupatrový.

„Když už jsme do toho šli, chtěli jsme samozřejmě předělat byt kompletně. Našim cílem bylo zkrátka vytvořit domov, kam se budeme vždy rádi vracet,“ vysvětluje Petra. Pustili se tedy do akce, jejímž výsledkem měla být kromě renovace podkroví, zateplení střechy a instalace střešních oken také změna dispozice původního bytu. Jak jinak než vybouráním několika příček. Zároveň bylo potřeba zesílit nosné trámy na střeše, vyrovnat podlahy, instalovat nové schodiště, koupelnu i kuchyň a nakonec nově omítnout zdi,“uzavírá dlouhý seznam prací paní bytu.

Foto: Weber, Saint-Gobain

Rekonstrukce nevyužívané půdy znamenala pro rodinu spoustu místa navícFoto: Weber, Saint-Gobain

Běh na dlouhou trať

Celá rekonstrukce začala v lednu 2021, kdy si pozvali do bytu na první schůzku projektanta. „Projektantovi jsme dali přednost před architektem, protože jsme měli větší důvěru v jeho technickou přesnost,“ bere si Petra opět slovo. Poučeni případy nekvalitně provedených staveb si rodina našla i stavební dozor. Ten byl velmi nutný hlavně proto, že rekonstrukci provádělo několik firem. Bylo potřeba dohlédnout na jejich práci, posloupnost, ale i to, aby všechny stavební práce probíhaly v souladu s projektovou dokumentací.

Kolik to bude stát?

Je jasné, že si rodina musela na začátku nechat vypočítat náklady na rekonstrukci, aby si manželé mohli vzít dostatečně velký úvěr, kterým se vše chystali financovat. Původní odhad odborníků byl na 1 200 000 korun. Ačkoliv byli manželé prozíraví a vzali si úvěr o 300 tisíc korun vyšší, stejně se velmi rychle ukázalo, že ani to nebude stačit. „Hned na začátku jsme zjistili, že naše dosavadní topení nebude postačovat. Museli jsme pořídit moderní kotel, který reaguje na venkovní teplotu,“ popisuje Petra. Další navýšení rozpočtu pak měla na svědomí stoupající cena stavebních materiálů a také nárůst ceny za práci. Právě proto, aby rozpočet nadále nenarůstal, manželé si domlouvali nákup stavebních materiálů a řemeslníků sami. „Využívali jsme to, že některé firmy nabízí i poradenství, které pomůže s výběrem materiálů pro konkrétní projekt,“ popisuje Petra rodinnou stavební anabázi.

Hledá se spolehlivý řemeslník

Velký problém také bylo sehnat řemeslníky, protože jich je nedostatek a často se muselo čekat, než měli volný termín. Než začala rekonstrukce, bylo zapotřebí získat stavební povolení a také posudky mnoha odborníků. I to se musí zaplatit.„Stavební povolení jsme potřebovali kvůli střešním oknům, která se přidávala v podkroví. Šlo tedy o zásah do střešní konstrukce,“ vysvětluje Petra.

V dnešní době je i pro odborníky a stavební firmy někdy obtížné stanovit cenu za rekonstrukci přesně. Především proto, že se může během ní vyskytnout i problém „navíc“, se kterým se nepočítalo. Je to jasně vidět i na případě této rekonstrukce. Ve finále vyšla na 2 800 000 Kč, i když je fakt, že se na ní podepsalo hlavně zdražování, které v posledních letech nabralo raketový růst.

Foto: Weber, Saint-Gobain

Obývací pokoj je laděn do přírodních tónů, díky kterým je velmi útulnýFoto: Weber, Saint-Gobain

Podlaha „na suchu“

Problémem, se kterým se můžete při rekonstrukci také setkat a který se stal úvodní potíží i v Liberci, byla podlaha. Ukázalo se, že podlaha v původním bytě jsou v podstatě pouhé trámy ledabyle položené na škváru. Betonovou podlahu by však konstrukce neunesla, tak bylo nutné vymyslet jiné řešení. Tím vhodným se zdála takzvaná suchá podlaha, kterou tvoří sádrokartonové nebo sádrovláknité desky. „Suchá plovoucí podlaha je výhodná proto, že je vyrobena s minimálním množstvím vody na stavbě. Sádrokartonové a sádrovláknité desky vynikají nízkou hmotností, takže se dají položit prakticky kamkoliv,“ vysvětluje Robert Hošek, odborník na suchou výstavbu ze společnosti Rigips. „Mezi jejich další výhody patří vysoká nosnost a variabilní stavební výška skladby. Pro rekonstrukce tak bývají suché podlahy ideální volbou,“ dodává.

Ovšem nastal klasický problém. Nepodařilo se sehnat řemeslníky, kteří by měli se suchou výstavbou dostatek zkušeností. Rodina si tak nedobrovolně zvolila klasický způsob s využitím takzvaných OSB desek. „Trámy v podlaze tak bylo nutné vyrovnat a upravit tak, aby výškově odpovídaly. Na ně se pak do kříže usadily a přilepily OSB desky. Podlaha v koupelně byla kvůli vlhkosti upravena odlehčeným keramzito-betonem a zedníci ji dorovnali samonivelační stěrkou,“ popisuje Petra.

Změna dispozic díky sádrokartonu

Samotné příčky v obou patrech byly postaveny ze sádrokartonu a dispozice původního prostoru se tak zcela proměnily. „Půdu jsme se rozhodli rozdělit na několik místností. Z původně oddělených pokojů, v nichž byla ložnice a dětský pokoj, jsme udělali jednu místnost, obývací pokoj spojili s kuchyní,“ vysvětluje Petra.

Sádrokarton posloužil i k vyplnění problematických míst, kde by se jinak muselo dozdívat. Díky tomu byly práce rychlejší a levnější. Právě tento materiál je díky svým vlastnostem velkým pomocníkem, a to i v náročných podmínkách, jako je uvedená vlhkost.

Komfort v podkroví díky zateplení střechy

Jestliže má být podkrovní byt komfortní, je potřeba vždy zateplit střechu. Možností zateplení je v dnešní době opravdu hodně. „V tomto případě byla zvolena minerální vata, která je pro zateplení šikmé střechy ideální. Díky zateplení bude možné v podkroví zajistit tepelný komfort a příjemnou teplotu, aniž by rodina za vytápění platila extrémní částky v zimě, nebo musela řešit přehřívání prostor v létě,“ říká Tomáš Truxa, odborník na zateplení ze společnosti Isover.

Nesnažte se na zateplení ušetřit a zvolit levnější, tedy o pár centimetrů slabší izolaci. „Takový krok se nevyplácí. Cena samotného materiálu je totiž jen zlomkem finální částky za provedení zateplení. Tlustší izolace přitom znamená menší náklady na vytápění v zimě a příjemnější vnitřní teplotu v létě,“ vysvětluje odborník.

Došlo i na sny

Cílem rekonstrukce byl nejen větší prostor, ale Petra si přála i novou koupelnu. Zvolila pro ni minimalistický design s imitací dřeva, kdy si stěny i strop nechala obložit speciálními impregnovanými sádrokartonovými deskami. „V prostorách koupelny je vlhko. Impregnované desky jsou navrženy speciálně tak, aby ani v místech s vysokou vzdušnou vlhkostí nedocházelo ke vzniku plísní, a prostředí tak zůstalo maximálně zdravé,“ vysvětluje Robert Hošek.

Ukázalo se, že při výběru materiálů na penetraci nebo lepení obkladu je lepší zvolit jedno systémové řešení. Tedy nabídku jednoho výrobce. „Je to výhodnější proto, že si můžete být jistí, že spolu budou jednotlivé komponenty navzájem fungovat. Zároveň to dává možnost reklamace, kterou při využití výrobků od různých značek právě kvůli jejich možné nekompatibilitě ztrácíme,“ upozorňuje Miloš Hutník ze společnosti Weber.

Související témata:
Podkrovní byty

Načítám