Hlavní obsah

Proměna bytu rychle, levně a bez bourání? Použijte štětku, hrajte si s barvami i světlem

Foto: Balakryl

Foto: Balakryl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cítíte, že by váš byt potřeboval oživit a dodat nový vzhled, ale nemáte na to moc peněz ani času? Poradíme vám pár fíglů, které to dovedou rychle a levně.

Článek

Občas potřebuje změnu či inovaci každý byt, ale ne vždy na to je tolik peněz, aby šlo o nějakou zásadní rekonstrukci či alespoň obměnu nábytku. Jak to udělat, abyste to zvládli rychle, levně a bez velké časové investice? Máme pro vás pár tipů od odborníků.

Malujte, natírejte

Vyplatí se vzít do ruky váleček či štětec a barvu. „Výrazné změny docílíte i výmalbou pouhé jedné stěny, když pro ni zvolíte výraznější barevný odstín. Jedna stěna kontrastní barvy navíc dokáže místnost opticky zvětšit. Prostor s vysokým stropem naopak zútulníte, když tmavším odstínem vymalujete strop a stěny necháte světlé. Pokud jste milovníci industriální architektury, můžete místnost ozvláštnit tím, že na jednu stěnu nanesete betonovou stěrku,“ radí Martin Čížek, technický poradce značky Primalex.

Barvou stěn můžete, kromě optické velikosti, ovlivnit i pocitovou teplotu v místnosti. Například žlutá stěna pokoj „oteplí“ až o 2 °C. Hřejivý pocit vyvolá také zemitá hnědá, růžová nebo oranžová. Naopak ochlazuje světle zelená, modrá nebo šedá.

Natřením můžete zcela změnit i vzhled nábytku – židlí, stolu, komody. Jestliže zvolíte vhodný druh barvy, můžete přetřít povrch z plastu, dřeva, dřevotřísky nebo kovu, stačí je jen řádně očistit a obrousit od předchozích nátěrů. Dobře také vypadá, když sladíte barvu nábytku a stěny. Přetřít můžete i dekorace – rámečky obrázků, květináč a podobně.

Foto: Primalex

Úplně jinak bude vypadat, když barvu nábytku sladíte s barvou čalounění pohovky, která je v místnosti dominantníFoto: Primalex

Vyzkoušejte mandalu

Jestli vám jednobarevná stěna nestačí, můžete využít samolepky nebo šablony, díky kterým ozdobíte nejen zdi, ale i nábytek či bytové textilie. „Šablony dodají formu a tvar, ale barevnost, umístění, kombinace a materiály, to už je zcela na vás. Jejich výhodou je odolnost. Umožňují opakované použití a jsou téměř nezničitelné. Lze je použít na zdi, textil, dřevo, nábytek, dlažbu a další,“ říká Monika Hudáková z firmy MandalaLife, která šablony vyrábí.

Foto: MandalaLife

Jako od malíře budou dekorace na zdi, pokud použijete šablonuFoto: MandalaLife

Vsaďte na detaily

Dalším způsobem, jak dodat domovu kouzlo, jsou rámy. Necháte-li místo použití obyčejného levného rámu z obchodního domu obraz zarámovat, nestojí to moc, ale estetickou službu to udělá obrovskou. „Zkuste nad obrazem přemýšlet z jiné perspektivy a pořiďte si jen samotné plátno, které můžete nechat zarámovat tak, aby vše ladilo s interiérem. Velkým hitem jsou měděné rámy, vintage dřevěné rámy nejrůznějších barev nebo pozlacené rámy v antickém stylu,“ říká designérka Anke Glut.

Podobně jsou na tom zásuvky a vypínače – nemusí být jen účelné, ale i krásné. Na trhu najdete atypické, třeba porcelánové nebo keramické, v různých barvách i dekorech, které se stanou vlastně také malým obrázkem.

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Krásný rám dodá obrazu tu správnou „tečku“, ale může být dekorací i sám o soběFoto: Ground Picture, Shutterstock.com

Vyměňte úchytky na nábytku

Nejen nová barva nábytku, ale mnohdy i obyčejné úchytky na skříňkách a komodách udělají velkou službu. Rozhodně se vyplatí vyměnit ty nejlevnější plastové za kvalitnější, například kovové, porcelánové, cínové nebo malované dřevěné.

Foto: Patina House

Keramické úchytky nadělají spoustu parády a pořídíte je do stovky za kusFoto: Patina House

Rozsviťte interiér

Lustry, lampičky a svítidla obecně jsou důležitým prvkem v místnosti. Na trhu jich najdete velké množství v různých velikostech, barvách i z nevšedních materiálů. „Designové osvětlení ale může krásně vypadat, nemusí však odpovídat praktickým potřebám. Před návštěvou obchodu proto zvažte, jak často ho budete využívat, pro jaké aktivity, a nezapomínejte ani na správnou intenzitu nebo teplotu světla. Zatímco teplé bílé světlo se perfektně hodí pro chvilky oddechu, pro pracovní kout vyberte raději ostřejší bílé, které pomáhá udržet koncentraci a bdělost,“ radí Jana Gottvaldová ze společnosti Bauhaus.

Vyvarujte se kombinace odlišných interiérových stylů, to by vyvolávalo chaos. Pokud máte obývací pokoj propojený s kuchyní, měla by svítidla v obou částech ladit. V každé místnosti by zároveň mělo být jen jedno dominantní světlo, ke kterému vybíráte další doplňková.

Foto: Bauhaus

Stropní svítidlo může být nenápadné i dominantní, záleží na vašem vkusuFoto: Bauhaus

Načítám