Hlavní obsah

Jak na tulipány, aby vám dlouho vydržely? Chce to minci do vázy a na noc do ledničky

Foto: Anna Gonchar, Shutterstock.com

Foto: Anna Gonchar, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se v obchodě začnou objevovat svazky tulipánů, je to jako pozvánka pro jaro, kterou si moc rádi doneseme domů. Co ale dělat, aby tyto krásné květiny vydržely co nejdéle čerstvé?

Článek

Tulipány jsou spojovány s jarem a hodně lidí je má rádo právě proto, že ohlašují jeho příchod. Jenže ve váze nepatří zrovna mezi „držáky“, a už když je kupujeme, smiřujeme se s tím, že vydrží jen pár dní. Ovšem je tu pár triků, které umí jejich životnost výrazně prodloužit! Mohou vám vydržet čerstvé i déle než týden, když víte, jak na to!

Aby květiny ve váze nezvadly

Tulipány jsou křehké zboží už od chvíle, kdy je koupíte. V květinářství si proto vyberte ty s co nejzavinutějšími květy. Mají rády vodu, ale po cestě domů z obchodu bez ní vydrží i hodinku dvě. Především v teplé místnosti s jejich umístěním do vázy neotálejte. A jak postupovat při péči o ně?

  • Tulipány patří mezi květiny, které i ve váze ve vodě stále rostou, takže se pro ně hodí vyšší a užší váza. Udrží je vzpřímené a při sobě, jinak se rozhodí a svěsí listy i květy.
  • Vázu s tulipány nedávejte na teplé místo ani na slunce. Nehodí se tedy na parapet okna nad radiátor.
  • Před vložením do vázy každý stonek seřízněte šikmým řezem s co největší plochou.
  • Vody moc nedávejte, řez musí být namočený celý, ale stačí jí do pěti centimetrů.
  • Vodu dejte co nejstudenější, tulipány mají rády chladnější podmínky, proto se do vody může dát i pár kostek ledu. Led můžete do vázy hodit i během dne, vždy je to potěší.
  • Tulipány ocení, když je dáte na noc i s vázou do lednice, pokud se tam vejdou. Jestliže venku nemrzne, můžete je dát i na balkon – chlad významně prodlouží jejich životnost. Je-li o ně dobře postaráno, vydrží i deset dní. Mimochodem, do chladu můžete na noc dávat i růže.
  • Vodu vyměňujte každý den a vždy stonky znovu seřízněte. Protože konce pod vodou mají tendenci zahnívat, vázu také vymyjte.
  • Doporučuje se dávat do vody k tulipánům trochu rozdrceného aspirinu, který sníží pH vody, což umožní lepší vstřebávání do stonku a delší výdrž.
  • Obecně se do vody přidává i kousek měděného drátku nebo desetikoruna – měď zabraňuje bakteriím ve vodě se množit a tím se také prodlužuje životnost řezaných květin, kterým neuhnívají konce stonků, a tedy lépe nasávají vodu.

Načítám