Hlavní obsah

Jak udržet květiny ve váze čerstvé co nejdéle? Pomůže citron i nůž!

Foto: Profimedia

V obchodě jsou všechny květiny krásné, ale jak to udělat, aby jim to vydrželo i u vás doma ve váze?Foto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je vám líto, že květiny ve vaší váze rychle vadnou? Možná by stačilo příště vzít do ruky ve správnou dobu nůž nebo jim dopřát trochu citronové šťávy!

Článek

Každá květina je jiná a má samozřejmě i odlišné požadavky na to, jak s ní máte zacházet, aby dlouho vydržela. Nejlepší je, když se poradíte s floristou, ale pro jistotu nabízíme pár rad, které se týkají nejběžnějších druhů květin.

Nestresujte je a dejte jim pít

Ideální je, pokud květiny neutrpí teplotní šok už cestou. V zimě dejte pozor na to, abyste je zbytečně nevystavovali mrazu, větru. Nechejte si je zabalit do papíru, ze kterého je rozbalte až doma. V létě zas pozor na opačnou situaci. „Osobně bych nekupovala květiny z lednice nebo chladicích skříní, i když jsou na první pohled čerstvé, mohou být přemrzlé a v teple rychle rozmrznou a odkvetou,“ varuje Andrea Hojková z Květinářství Maják.

Než je dáte doma do vázy, seřízněte je. „Nebojte se konce stonků zkrátit o dva až tři centimetry. Ideálně nožem, ale stačí i ostré nůžky. Odstraníte tím případně zaschlé pletivo na konci, kvůli kterému by nebyly schopné přijímat vodu v potřebném množství,“ říká Josef Dušátko z firmy Kytky od Pepy. Květiny seřezávejte pokaždé, když měníte vodu – tedy každý druhý den. V ponořené části stonku totiž probíhají hnilobné procesy, během dvou až tří dnů hynou a nejsou schopné přijímat vodu.

Foto: Profimedia

Ptejte se už v květinářství, co který druh potřebujeFoto: Profimedia

Před tím, než dáte květiny do vázy, otrhejte listy, které by byly pod hladinou. Mohly by uhnívat a podstatně tím zkrátit životnost rostliny.

Vody má být ve váze jen tolik, aby byly konce potopené konce tři až pět centimetrů. Ideální je voda odstátá, protože obsahuje méně vzduchových bublin a květiny ji lépe přijímají. „Vodu musíte udržovat čistou, dezinfikovat ji. Proto se nebojte přidat pár kapek octa, citronové šťávy, nebo i sava,“ radí Josef Dušátko.

Pár tipů pro jednotlivé druhy

Jak jsme řekli – co druh květiny, to jiné potřeby. Tady jsou tedy některá specifika:

1. Gerberám dejte vody maximálně tak do výše dvou až tří centimetrů. Po chmýří na stoncích totiž voda vzlíná, takže by víc zahnívaly.

2. Slunečnici seřízněte, nalejte do hrnku vařící vodu a asi na deset vteřin ji tam ponořte. Spaří se, roztáhnou se jí cévní svazky a bude přijímat víc vody. Nebojte se, když stonek zčerná – to je důsledek spaření, ale květu nevadí. Když slunečnici při výměně vody – asi za dva dny – opět seříznete, už ji nespařujte. Stejně postupujte i u šeříku, hortenzie nebo doplňkové zeleně.

3. Pokud seřezáváte rostlinu, která má na stonku kolena, veďte řez mezi nimi. V koleni nepřijímá tolik vody, aby vydržela déle.

Foto: Profimedia

Aby řezané květiny vydržely, potřebují vaši pozornostFoto: Profimedia

4. I když na většinu rostlin můžete při seřezávání vzít místo nože nůžky, v případě květin s dužnatým stonkem to neplatí. Takže hyacint, amarylis, kalu a podobně, seřízněte ostrým nožem. Pokud tento stonek zmáčknete, omezíte schopnost přijímat vodu.

5. Dřevnaté stonky naklepejte nebo rozvlákněte – platí to pro šeřík, pivoňku, hortenzii, rododendron a doplňkovou zeleň. „Můžete na nich také vytvořit pár centimetrů dlouhý řez. Pokud byly květiny déle bez vody a jsou hodně zvadlé, pomůže jim teplá voda,“ uvádí Andrea Hojková.

6. Pokud dáváte do vázy lilie, které ještě nejsou rozkvetlé, hlídejte chvíli, až se otevře květ – co nejrychleji poté je dobré odstranit tyčinky s pylem. Ten totiž dokáže znečistit okolí – a z textilu se odstraní jen velmi obtížně.

Máte vyzkoušené fígle, které vaše květiny spolehlivě udrží dlouho svěží? Rozhodně nám o nich napište!

Reklama

Načítám