Hlavní obsah

Jak vybrat sekačku na trávu? Myslete na velikost zahrady, členitost terénu i svou fyzičku

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když se stále víc prosazují trávníky v podobě louky s vysokou trávou a spoustou lučních květin, většina zahrad má ještě krátce střiženou „fazonku“, k jejíž údržbě potřebujete pořádnou sekačku. Jak právě takovou vybrat?

Článek

Jestliže chcete mít posekaný trávník, ale i když chcete třeba jen dvakrát za rok posekat louku, potřebujete sekačku, která vám s tím maximálně pomůže. Podle čeho ji vybrat? Hlavní je znát rozlohu trávníku, který budete sekat, pak jeho maximální sklon a členitost, druh trávy a častost sečení, ale také svoji fyzičku a zkušenosti. Proč jsou právě tyhle údaje pro výběr sekačky zásadní?

Velikost a členitost trávníku

Velikost pozemku na sečení určuje optimální šíři záběru sekačky, tedy šíři, kterou jedním přejetím posekáte. A hraje to roli i při výběru pohonu. „Pro menší plochy postačí elektrická sekačka - je lehčí, snadno se s ní manipuluje a je nenáročná na údržbu. Je relativně levná a má nízké provozní náklady. Na větší plochy je vhodnější sekačka benzinová – má zpravidla větší výkon, není závislá na přívodu elektřiny, a navíc mívá i vychytávky, které péči o velkou plochu usnadní - pojezd, boční výhoz, funkci mulčování nebo velký koš,“ říká Petr Tichý, specialista sítě prodejen Hecht.

U elektrické pak zvažte, jak pohodlná bude práce s kabelem. Jestliže to je problém třeba kvůli keřům a stromům, výhodnější bude pořídit si tu na baterii.

Zmínili jsme možnost funkce mulčování, kdy rozdrcená posečená tráva zůstává v trávníku. „Trávník díky tomu lépe udrží vláhu, ale pozor na její množství. To by mělo odpovídat zkrácení trávníku asi o 1 cm – větší množství se nebude ideálně rozkládat, zaschne nebo začně po dešti hnít,“ varuje Tomáš Boukal, zástupce značky Fieldmann.

Foto: Vladeep, Shutterstock.com

Vybrat vhodnou sekačku není složité, pokud zohledníte to, co zahrada i vy potřebujete.Foto: Vladeep, Shutterstock.com

Angličák, nebo divočina?

Velmi důležité je pro výběr sekačky i to, zda se díky ní budete starat o hladce střižený kultivovaný trávník, nebo se pustíte do zarostlého pozemku s nálety dřevin.

V prvním případě je dobrou volbou nejběžnější rotační nebo vřetenová sekačka. Vřetenová je šetrnější k trávníku, ale bývá dražší a má i složitější a dražší údržbu. Rotační je levnější, má levnější a snazší údržbu a můžete si u ní nastavit výšku sečení.

Pro sečení vysokého trávníku se hodí sekačky lištové nebo bubnové.

Jak často sečete?

Patříte mezi ty, kteří v sezoně sekají obden, nebo jste na „druhé straně barikády“, necháváte přírodě volnost a posečete jednou za čas?

V prvním případě nestačí tráva vyrůst a zastřiháváte jen konečky, tak můžete pracovat i se sekačkou s nižším výkonem, třeba elektrickou nebo bateriovou. Ta vysoká vyžaduje něco jiného. „Benzinové sekačky jsou velmi výkonné, sečou velmi rychle díky vysokému počtu otáček, jejich nevýhodou je hlučnost a vypouštění zplodin,“ říká David Benda, odborník z oddělení zahrady marketů Hornbach.

Foto: Gabe Smith, Shutterstock.com

Nejběžnější variantou je rotační elektrická sekačka, která vám pomůže s údržbou menšího a častěji sekaného trávníku.Foto: Gabe Smith, Shutterstock.com

Jakou sekačku zvládnete?

Proč byste při výběru sekačky měli myslet i na svoji fyzičku? U elektrické sekačky stačí natáhnout kabel nebo zasunout baterii, zmáčknout tlačítko a pojistku a sekáte. S benzinovou se více nadřete, už jen nastartování může být fyzicky náročné. Navíc je sekačka také mnohem těžší, takže jestli nechcete při sekání posilovat, kupte tu s pojezdem. Ale pozor, aby nejezdila příliš rychle, jinak jí nemusíte stačit. Průměrná rychlost při pojíždění je kolem 3-4 km za hodinu, můžete si ale vybrat i model s nastavitelnou rychlostí pojezdu.

Dohlédněte také na to, aby se vám sekačka dobře držela, tedy aby madlo šlo nastavit na vaši výšku, jinak vás budou bolet záda.

Kam s ní?

Důležitou a možná při nákupu opomíjenou otázkou je i to, kde budete sekačku parkovat ve chvílích, kdy nebude pracovat. Výhodou je, pokud má sklopné madlo. „A pozor - benzinovou sekačku je nutné, vzhledem k provozním kapalinám, skladovat výhradně ve vodorovné pozici. Elektrickou lze skladovat i svisle,“ upozorňuje Petr Tichý.

Robotické sekačky

Zcela zvláštní kapitolou jsou pak robotické sekačky, které jsou určeny pro udržované trávníky a sečou tak často, aby mohly i mulčovat - nemají sběrný koš, ale zas se dovedou pohybovat samostatně podle nastaveného plánu a dovedou posekat od malých po obrovské trávníky. Musíte ale zvolit tu správně výkonnou a s potřebnou výdrží baterie. Mívají i dešťové senzory (déšť jim sice nevadí, ale mokrá tráva se neseká) a také ochranu proti zlodějům.

Související témata:

Načítám