Hlavní obsah

Zastavte invazi mravenců rychle a bez chemie! Pomůže dětský pudr, lógr i pepř

Foto: RHJPhtotos, Shutterstock.com

Foto: RHJPhtotos, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrnou se vám ze zahrady do domu mravenci a postupně je nacházíte nejen ve špajzu, ale i všude jinde? Pak je načase zavelet k útoku! Ale nemusí to být hned chemická válka. Často to jde i přírodní cestou.

Článek

Mravenci jsou sice velmi užiteční tvorové a nemělo by být vaším cílem hubit je zbytečně, ale je nutné stanovit jistá pravidla hry. Jestliže si najdou místo někde na zahradě, mají ho mít, ale do domu, do bytu, případně do skleníku se stěhovat nemusejí. Takže jak jim zabránit, aby s vámi bydleli?

Proč mravenci lezou do domu?

Chcete mravence vytlačit ven z domu? Základem úspěchu je pochopit, proč se všemožně snaží vaše finty překonat a proč se k vám tak hrnou. Je to snadné: Většinou jim jde o potravu. Jestliže je váš špajz jako volně dostupný bufet, pak si zřejmě budou hledat jakékoli cestičky, aby se k němu dostali. Jejich výhodou je, že jsou malí, je jich hodně a nebojí se ani výšek, takže když jim „zabouchnete dveře“, dostanou se oknem, po potrubí ze sklepa nebo i přes půdu.

  • Zaprvé je tedy nutné uklidit všechno, co by mohlo mravencům chutnat: Potraviny zavřete do nádob s víkem, do kterých se nedostanou. A pak začněte s odpuzováním – pro začátek přírodní formou.
Foto: RHJPhtotos, Shutterstock.com

Pokud mravenci zjistí, že je u vás na stole pořád něco k jídlu, pak se připravte na to, že si k vám budou snažit vyšlapat cestičkuFoto: RHJPhtotos, Shutterstock.com

Co mravenci nemají rádi? A bez chemie!

Chcete vypudit mravence bez chemie? Je to dobrá cesta a rozhodně to můžete zkusit. Hodně se mluví o tom, že mravencům mnoho věcí nevoní, ovšem ne všechno funguje dostatečně účinně. Co je opravdu odpudí a co jen na chvíli?

  • Máta a skořice: Sice je na chvíli zastaví, ale velmi rychle najdou objízdnou trasu a jsou zpátky. Musíte na to jít jinak! Použijte esenciální oleje – jsou tak intenzivní, že překrývají pach feromonů, díky nimž spolu mravenci komunikují. Sáhnout můžete např. po mátovém, hřebíčkovém, pačuli, cedrovém dřevu či tea tree. Sice je nezastavíte navždy, ale na nějakou dobu zcela jistě.
  • Křída: Mravencům můžete vyhradit území obyčejnou křídou na tabuli. Je v ní uhličitan vápenatý, který je silně odpuzuje. Udělejte jim čáru přes cestičku a uspějete, i když možná jen do prvního deště nebo větší rosy.
  • Ocet: Mravencům nevoní a pravděpodobně raději „vycouvají“. Čím větší dávku jim rozprašovačem nastříkáte do cesty, tím déle na ně doma nenarazíte.
  • Lógr: Vůni kávové sedliny mravenci nemusejí, ale spíš je jen zabrzdí, navíc lógr rychle odstraní z cesty.
  • Pepř: Vůně pepře mravence dráždí, ale i v tomto případě jsou schopni najít objížďku. Proto raději použijte jako postřik silný pepřový odvar ze dvou lžic celého pepře a půllitru vody.
  • Dětský pudr: Když mravence pudrem posypete, udusí se, a když ho nasypete na cestičky, odpudí je.
  • Soda s cukrem: Smíchejte jedlou sodu s moučkovým cukrem, a pokud tuto směs mravenci zkonzumují, uhynou, protože soda je pro ně jed. Samotné by se vyhnuli obloukem, ale díky cukru ji nepoznají.
  • Citrusy: Šťáva z citronu mravence odpuzuje a limonen, který je součástí kůry citrusů, je dokonce zabije, protože naruší jejich dýchací aparát.
  • Droždí s cukrem: Smíchejte sušené droždí s cukrem a nasypejte poblíž mravenčích cestiček. Snědí to a odnesou do mraveniště. Až se napijí vody, droždí se aktivuje a vytvoří plyny, které mravence roztrhají.
Foto: Tatevosian Yana, Shutterstock.com

Intenzivně vonící esenciální oleje jsou jednou z přírodních možností, jak mravence dezorientovat a zabránit jejich vzájemné komunikaciFoto: Tatevosian Yana, Shutterstock.com

Chemie proti mravencům

Vždy je lepší zkusit vypudit mravence bez chemie. Ale když nic nepomůže, je třeba nasadit větší kalibr – chemické přípravky proti mravencům. Při jejich výběru zohledněte, kde je hodláte používat. Jestliže chcete hubit nezvané návštěvníky například ve skleníku, nesmíte si zamořit půdu a tím pádem i zeleninu, proto jsou v takovém případě lepší třeba domečky než postřiky. A pokud máte nějaké mazlíčky, pak musíte dávat pozor, aby jim zvolené přípravky nemohly ublížit.

  • Postřik: Spreje s okamžitým účinkem jsou určeny spíš pro použití v interiéru, ale nepřehánějte to s nimi – mohou být toxické. Vybírejte takové, které nezapáchají, a je šikovné, když působí nějaký čas kontaktně a postarají se i o mravence, kteří nebyli v době postřiku v dosahu a přijdou později. Nastříkané plochy proto nějakou dobu nevytírejte.
  • Prášek: Hodí se k posypání například venkovních cestiček, kterými k vám mravenci chodí, ale pozor na vlhkost a domácí mazlíčky!
  • Granuláty a gely: Lze je použít i venku, působí buď jako lapače, nebo mravence zabijí po konzumaci, anebo je mravenci odnesou do mraveniště – a tím vyhubíte všechny. Dávají se k mravenčím cestičkám.
  • Mravenčí bufety či domečky: Říká se tak plastovým krabičkám, v nichž je tekutina nebo jiná forma přípravku, který mravence láká, a oni si ho pak odnesou do mraveniště, tedy je hubí i na dálku.

Načítám