Hlavní obsah

Posezení na zahradu či balkon z materiálů, které vydrží roky a jsou nenáročné na údržbu

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Reklama

Kdo má zahradu, jistě netrpělivě vyhlíží slunečné dny, aby si tu mohl chvíli posedět a dát si konečně odpolední kávu. Abyste ovšem nemuseli neustále řešit rozmary počasí, je dobré si pořídit takový nábytek, který bude odolný a jen tak ho nebudete muset při prvním dešti sklízet.

Článek

Začínáte právě se zařizováním venkovní terasy, balkonu či altánu na zahradě a poohlížíte se po odolném nábytku? Klasika je dřevo, ale musíte se o něj umět starat. Alternativou jsou materiály s voděodolnou úpravou a ošetřením proti UV záření. Patří mezi ně především ratan, kov, plast a textil. Jsou skvělé na údržbu a většinou je stačí jen přetřít vlhkým hadrem.

Umělý ratan vévodí trendům

Nábytek z přírodního ratanu by vám venku dlouho nevydržel, alternativou je ratan umělý. Ten dokonce vévodí aktuálním trendům a je u Čechů nejoblíbenější. V hobby marketech a obchodech se zahradním nábytkem jej seženete v nejrůznějších barevných provedeních.

„Umělý ratanový nábytek vyniká svou odolností proti UV záření a špatnému počasí. Je téměř bezúdržbový, lehký, pevný, stálobarevný a má dlouhou životnost,“ popisuje David Benda z Hornbachu a dodává, že ratanový nábytek je dobré volit s kovovou konstrukcí, která je omotaná umělým ratanem různých barev a vydrží déle než konstrukce dřevěná.

Foto: Hornbach

Umělý ratan působí přírodním dojmem, a přitom je velmi odolný a dobře se udržuje.Foto: Hornbach

Foto: Archiv firem

Zleva: Fieldmann, souprava z umělého ratanu 10 990 Kč. XXXLutz, sestava na terasu, 12 749 Kč.Foto: Archiv firem

Nenáročný kov

Trendy je stále také kovový nábytek, který bývá vyrobený z odlehčených materiálů a často se dobře skladuje. Manipulace s ním bude určitě jednodušší než s ratanovým nábytkem. Díky povrchové úpravě nevyžaduje žádnou větší údržbu, občas je pouze potřeba otřít jej vlhkým hadrem.

Podle nejnovějších trendů se kov kombinuje také s betonem, který vypadá moderně a je bytelný. Jediná nevýhoda by mohly být úzké nožičky u některých stolků a židlí, které by si nemusely rozumět s travnatou plochou, hodí se proto raději na pevný povrch.

Foto: Hornbach

Z kovového nábytku se používá nejčastěji pevná ocel nebo hliník.Foto: Hornbach

Foto: Archiv firem

Zleva: Hecht, luxusní set šesti pohodlných židlí s opěrkami rukou a velkým obdélníkovým stolem, 19 990 Kč. Tchibo, 2 stolky, 3990 Kč.Foto: Archiv firem

Levný plast

Plastové židle jsou evergreenem v zahradním posezení, neboť jsou téměř bezúdržbové, lehké na manipulaci a hlavně jsou nejlevnější variantou. Pokud nedisponujete velkou zahradou, jsou ideální do menších prostor, hlavně na balkon. Stejné je to s plastovými stolky, které dnes už mohou mít i moderní podobu. Plast je velmi praktický a vydrží vám skutečně dlouho.

Foto: Yousefsh, Shutterstock.com

Plastový nábytek je většinou levný a nenáročný.Foto: Yousefsh, Shutterstock.com

Foto: Archiv firem

Zleva: Ikea, plastové křeslo, 1690 Kč. Bauhaus, židle 299 Kč, stůl 799 Kč.Foto: Archiv firem

Voděodolný textil

Zahradní sestavy, lehátka, křesla i židle se neobejdou bez různého polstrování, podsedáků či polštářů. I ty by měly být z odolnějšího materiálu než běžný textil do interiéru. Obchody nabízejí speciální voděodolné polstry, které jsou silné a většinou ušité z polyesteru s vodoodpudivou úpravou, vydrží opravdu hodně. Navíc rychleji schnou a také jen tak nevyblednou.

Pokud vytahujete loňské polstrování, je nutné ho před sezonou naimpregnovat speciálními přípravky, které prodlouží životnost. Pro delší výdrž je lepší textil stejně na noc sklízet, zvláště, když víte, že bude deštivá.

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Polstrování je lepší volit v šedé, béžové či vzorované látce, na které nebude vidět jen tak nějaká nečistota.Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Foto: Archiv firem

Zleva: Ikea, polstrování na křeslo, 479 Kč. Dopplershop, vzorované polstrování, 479 Kč.Foto: Archiv firem

Reklama

Načítám