Hlavní obsah

Nejkrásnější proměny zahrad, které vám vyrazí dech

Foto: Televize Seznam

Foto: Televize Seznam

Reklama

Chystáte proměnu vaší zahrady? Pak pro vás máme inspiraci dvou povedených proměn, které dokážou z obyčejného trávníku a pár rostlin udělat oázu klidu a pohody. Místo, kde si odpočinete, ale také užijete hezké rodinné chvilky.

Článek

Nejen domy a byty si zaslouží čas od času nahodit nový kabát. Někdy stačí jen šikovně trochu poupravit dispozici, jindy byste nový projekt od původního nepoznali. O to všechno se snaží i zkušená zahradnice Charlie Dimmock a oceňovaní zahradní architekti David Rich a Harry Rich. A ačkoli zahradnice a architekti spolu soupeří o pozornost majitelů zahrad, jde jim o stejnou věci.

Ať už jde o přání vykouzlit prostor plný přírodních prvků, nebo se zákoutím pro dětské radovánky, či naopak moderní a trendy, se vším si Charlie, David a Harry poradí. Pátá série pořadu Zahradní proměny českým divákům na Televizi Seznam představí celkem třicet pět proměn, a to každý všední den od 17:20. Malou ochutnávku vám nabízíme již teď.

Smyslová zahrada

Čtyřčlenná rodina z Lutonu se rozhodla pro přeměnu své starší zahrady, ve které dominovala především travnatá plocha. Ze dvou navržených projektů, které jim předložil tým z oblíbeného pořadu Zahradní proměny, si nakonec rodina vybrala variantu, kterou nazvali prázdninová zahrada. Děti v zahradě nově najdou prvky pro stimulaci jejich smyslů: stezku pro bosé nohy, bylinky pro vůni, vodní prvky a houpací stany.

Foto: Televize Seznam

Takto vypadala zahrada, než prošla proměnou Foto: Televize Seznam

Nová smyslová zahrada v jemných tónech zelené, modré a fialové barvy je skvělé relaxační místo se spoustou rostlin a bylinek. Děti i rodiče mohou v zahradě odpočívat, stejně jako rozvíjet své smysly, číst si nebo trávit společný čas péčí o rostliny a bylinky. Rozpočet na proměnu této zahrady byl 150 tisíc Kč.

Foto: Televize Seznam

Dominant smyslové zahrady je hned několik. Od kruhového posezení až po barevné stany na sezeníFoto: Televize Seznam

Party zahrada pro krále večírků

Anna a Harry z Romsey si přáli zahradu, na které budou pořádat ty nejlepší party pro své přátele a kamarády. Už nyní společně sledují fotbalové zápasy a konají pravidelné nedělní BBQ odpoledne. Zahrada byla ale nyní prázdná, jen s malým posezením, téměř žádnou terasou, a navíc neposkytovala dostatek soukromí od sousedů. Na zahradě chtěl mladý pár hlavně velký stůl, lavice a prostornou terasu před francouzským oknem z obýváku. Přáli si především nenáročné rostliny, zeleninový a bylinkový záhon.

Foto: Televize Seznam

Tato zahrada vypadala pro krále večírků poněkud smutně Foto: Televize Seznam

Tým pořadu Zahradní proměny pro ně vytvořil projekt, který předčil očekávání. Nová zahrada disponuje velkým místem pro sezení tvořeným z lavic a originálního břidlicového stolu, který je umístěn na vázaném štěrku. Velkým překvapením pro Annu a Harryho bylo také vodní korýtko s modrozeleným dnem a nádherná moderní dřevěná terasa. Vyvýšený zeleninový záhon a prostor na bylinky představuje jen třešničku na dortu. Rozpočet na proměnu této zahrady byl 120 tisíc Kč.

Foto: Televize Seznam

Dominantou je nyní hlavně velkorysý prostor na sezení u zajímavě řešeného břidlicového stoluFoto: Televize Seznam

Rádi zahrádkaříte? Podívejte se na další zajímavé proměny zahrad v pořadu Mistři zahrad. A jestli nemáte zahradu, upravte si alespoň balkon, aby se vám na něm dobře vegetilo. 

Reklama

Související témata:

Načítám