Hlavní obsah

Proč pozvat kominíka? Bez revize komína hrozí pokuta i problémy s pojišťovnou!

Foto: Gabor Tinz, Shutterstock.com

Foto: Gabor Tinz, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte revizi komína? A mohli bychom ji vidět? Tahle by se vás mohli v případě požáru zeptat z pojišťovny. Zákon totiž ukládá, že revizi a kontrolu komína je zapotřebí dělat pravidelně! Jestliže ji nemáte, můžete se dostat do potíží s vyplácením pojistného plnění.

Článek

Pokud topíte v kamnech, a je jedno, jestli jsou hlavním zdrojem tepla v domě, nebo slouží jen jako doplňková, pak byste měli alespoň jednou za rok zavolat kominíka a nechat provést kontrolu a čištění komína. Jestliže to neuděláte, hrozí vám pokuta, a pokud by u vás začalo kvůli komínu hořet a následné škody byste chtěli uhradit od pojišťovny, může to být zásadní komplikace.

Revize, nebo kontrola?

Mnoho lidí nerozlišuje mezi revizí komína a jeho pravidelnou kontrolou. Mezi nimi je ale rozdíl. Revize je jednorázová a kominík nebo odborník s živnostenským oprávněním v oboru kominictví ji musí provést ve chvíli, kdy komín zprovozňujete, měníte druh paliva, měníte zdroj vytápění nebo vracíte komín do provozu po stavební úpravě či komínovém požáru, případně ještě poté, co byly odhaleny trhliny ve spalinové cestě nebo je podezření, že by tam mohly být.

O revizi dostanete revizní zprávu spalinové cesty a technickou zprávu, obě si schovejte, té první je zapotřebí například i při kolaudaci.

Kontroly podle toho, čím topíte

Kontrolu komína musíte dle zákona provádět alespoň jednou ročně. Mnoho lidí nechává kominíka při kontrole komín i vyčistit, ale čištění jednou za rok nebude stačit, pokud topíte méně kvalitním palivem. Například hnědým uhlím, které zanechává víc usazenin. Kontrola jednou za rok bude stačit, pokud si zatopíte jen občas – třeba o víkendu, častěji se vyplatí komín vyčistit, pokud topíte denně celou sezonu.

I když vás jako soukromou osobu asi nikdo nepřijde kontrolovat, zda jste si nechali komín prověřit, rozhodně byste to měli dělat. V případě požáru by to totiž mohlo mít následky – pokutu od hasičů a snížené pojistné plnění od pojišťovny.

Pokud máte komín k plynovému kotli, pak kontrola komína pro fyzické osoby povinná není, výrobci ji ale doporučují v rámci pravidelné roční kontroly kotle. Revizi musíte mít při instalaci a následně po každém zásahu.

Cena za revizi komína se pohybuje u plynového kolem 500–1000 Kč, u klasického komína to je většinou do tisícovky, ceny se zásadně liší podle lokality, délky spalinové cesty a také firmy. Revize přijde většinou na 1000–2500 Kč.

Foto: vubaz, Shutterstock.com

Komín, který pravidelně nečistíte, se zanáší nečistotami a ty ho mohou ucpávat. Na jeho stav má dohlédnout právě pravidelná kontrolaFoto: vubaz, Shutterstock.com

Proč komín kontrolovat

Pravidelné kontroly jsou ve vašem zájmu. Pokud zanedbáte údržbu komína, hrozí, že se začne ucpávat, což zvyšuje nejen riziko požáru, ale i otravy oxidem uhelnatým. „Doklady o provedení revize a kontrolách se budou hodit například v případě požáru, protože je budete muset dokázat pojišťovně. Bez toho, že doložíte pravidelnou kontrolu a údržbu komína můžete mít problémy s vyplacením pojistného,“ radí Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest.

Na co nezapomenout při pojištění

Mít pojištění majetku, nemovitosti a domácnosti je nutnost podobně jako povinné ručení na auto. „Pojištění pro případ požáru je povinnou součástí každého pojištění majetku. Důležité ale je nastavit správně pojistnou částku tak, aby v případě požáru pokryla vzniklé škody,“ říká Eva Svobodová, mluvčí pojišťovny Uniqua.

V situaci, kdy dojde k poškození nebo zničení majetku, vyžadují pojišťovny v případě větších požárů vždy protokol Policie ČR a hasičů, protože je nutné znát původ a příčinu požáru. Jde-li například o úmyslný požár nebo velmi hrubou nedbalost v oblasti bezpečnosti, může chtít pojišťovna peníze i po viníkovi, pokud je jeho vina prokázána.

Pokud by u vás k požáru došlo, pak musíte většinou předložit průkazné doklady o pořízení a hodnotě zničených věcí, stejně jako fotodokumentaci jejich stavu po požáru. Právě proto pojišťovny doporučují, abyste tyto doklady měli uloženy spíš elektronicky, aby také neshořely. „Následky po požáru proto není dobré před prohlídkou likvidovat. Také podle toho se dá totiž rozpoznat, co shořelo a jaké parametry to mělo. Hodnotu škod lze na domě či bytě odhadnout i podle rozměrů, dispozic a použitých materiálů, k čemuž se používají znalecké posudky,“ uzavírá Eva Svobodová.

Reklama

Načítám