Hlavní obsah

Nechcete vyhořet? Tyhle chyby doma nedělejte!

Foto: thinkstock

Jak zní bezpečnostní pravidlo v obývacím pokoji? Nezapojujte veškerou elektroniku do jedné zásuvkyFoto: thinkstock

Reklama

Je tu podzim a s ním čas svíček, sušení prádla pěkně v teploučku nad kamny... Ale pozor, všechny tyto aktivity mají svá požární pravidla. Jak to má vypadat třeba v kuchyni pohledem hasiče? Čtěte!

Článek

Požární bezpečnost nejsou jen prázdná slova, v loňském roce došlo podle Ministerstva vnitra ČR v domácnostech k více než 3400 požárům! Přitom přišlo o život 50 osob a zraněno jich bylo 518. A protože příčinou jsou většinou vaše nedbalost a technické závady, můžete sami udělat hodně pro to, aby se vám riziko požáru vyhnulo. Pojďme si nyní probrat hlavní místnosti vašeho domova.

(Ne)bezpečná kuchyně

V kuchyni nenechte vařit bez dozoru mléko, polévky, brambory a podobně na plynovém hořáku. Když překypí a uhasí plamen, dochází k úniku plynu se všemi důsledky z toho plynoucími (včetně výbuchu). Což byl i případ čtenářky Aleny, která nechala mléko vařit na plynovém sporáku a šla si k sousedce půjčit cukr. Jenže se zapovídala...

„Při pečení nebo smažení se může vznítit omastek. Nezmatkujte, nevyhazujte pánev z okna ani nehaste vodou. Nejdříve uzavřete hořáky a pak na oheň položte takzvanou hasicí roušku. Nemáte-li ji, uduste oheň třeba vlhkými utěrkami, pokud nepomohlo přikrytí pánve/pekáče kovovou poklicí. Kolem ledniček a mrazniček nechávejte potřebný volný prostor asi 5 centimetrů, aby nedocházelo k přetěžování a k přehřátí elektrické instalace ani k selhání její tepelné ochrany s následným požárem,“ nabádá Miroslav Štěpán, bývalý generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR.

Foto: thinkstock

Když vaříte, nenechávejte kuchyni bez dozoruFoto: thinkstock

Obývák, ložnice, dětský pokoj

Tady určitě máte nejen spoustu lampiček, ale hlavně elektroniku (v dětském pokoji i elektro hračky), propojené změtí kabelů a prodlužovaček. Nezapojujte vše do jedné elektrické zásuvky, hrozí přetěžování s rizikem požáru. Jak zní bezpečnostní pravidla? Na elektro kabeláž musí být vidět, nestavte na ni nábytek, nepřekrývejte koberci, neveďte jí čalouněnými částmi nábytku. Když se kabel poškodí, koledujete si o zkrat a následné neštěstí.

„A pokud máte doma akumulační kamna, nesušte nad nimi prádlo. Jeden muž to takto udělal – šňůru natáhl provizorně nad kamna a pověsil vyprané prádlo. Do rána sice uschlo, jenže šňůra spadla na kamna i s prádlem a požár byl na světě v momentě, kdy dotyčný ještě spal," vzpomíná odborník na příhodu ze života.

Koupelna

Zdrojem požáru opět můžou být drobné elektrospotřebiče, hlavně ty ve špatném technickém stavu. Pro pračku platí stejné zásady jako pro jiné elektrospotřebiče – přívodní šňůry mějte pod kontrolou. Nečistěte tu oděvy hořlavými kapalinami a už vůbec ne, máte-li plynovou karmu.

Foto: thinkstock

Není lepší vídat usměvavé hasiče jen na fotografiích?Foto: thinkstock

Když už se něco stane

Začalo vám doma hořet? Pokud požár souvisí s plynem nebo elektřinou, nejprve vypněte zdroj energie a pak haste. Pomůže už zmiňovaná hasicí rouška, dále hasicí přístroj, buď devítilitrový vodní, nebo šestikilový práškový. K dostání ve specializovaných prodejnách, například 9litrový vodní kolem 1000 korun, 6kilogramový práškový zhruba 600 korun.

Mít domov vybavený hlásiči požárů rovněž není od věci, stejně tak byste měli vědět, kde se nachází a jak se používá nástěnný hydrant (obecně má být na přístupových cestách, většinou ho najdete na chodbě domu). A nepřeceňujte své síly, ve stavu nouze ihned volejte číslo 112, případně hasiče 150 (155 = záchranka, 158 = policie).

Tip redakce: Rádi pečujete o svoji domácnost? Tak vám budou jistě zajímat i naše další články Jak proměnit obyčejnou kuchyň v praktickou? a Mravenci? Rybenky? Zbavte se jich levně!.

Protipožární prevence v domácnosti se vyplatí, tak ji zbytečně nepodceňujte!

Reklama

Související témata:

Načítám