Hlavní obsah

Kamna jako „lék“ na drahé energie? Pomůžeme vám s výběrem a poradíme, čím topit

Foto: Alena Ozerova, Shutterstock.com

Foto: Alena Ozerova, Shutterstock.com

Reklama

Vzhledem k cenám za elektřinu a plyn volí hodně lidí v rodinných domech raději kamna na tuhá paliva nebo je mají jako alternativu v přitápění. Jak vybrat ta správná a na co si dát pozor?

Článek

Dřív bylo posezení u krbu či kamen spíš romantikou a doplňkovým topením pro večery, kdy je chladněji, ale na zapínání kotle to ještě není. Dnes o něm ale mnoho domácností uvažuje v rámci snahy ušetřit za energie. Jak vybrat ta pravá kamna?

Co zvážit při nákupu kamen?

Jaká by měla vaše nová kamna být? Jistě efektivní, moderní, designová, ekologická. „Je ale potřeba vybrat zejména vhodnou konstrukci a technologii. Musíte zvážit typ budovy, velikost prostoru k vytápění, tepelné ztráty objektu, ale také ekologičnost kamen. Jejich pořízení může být finančně náročnější, ale budou sloužit několik let. Uvažte i to, že někdy bude nutný zásah do současné podoby stavby,“ říká Tomáš Rampula ze společnosti Bauhaus.

Jaké palivo?

  • Tvrdé dřevo. V kamnech a krbech se spalují tuhá paliva, tedy uhlí, dřevo, dřevěné brikety nebo pelety. Nejefektivnější a aktuálně asi cenově nejvýhodnější je tvrdé dřevo. Měkké je levnější, ale rychleji hoří a je vhodné spíš na zatopení.
  • Dřevěné brikety se lisují z dřevního odpadu měkkého nebo tvrdého dřeva. Jsou velmi výhřevné a spotřebujete jich méně, hodí se i pro topení přes noc. Lépe se s nimi manipuluje a je z nich méně odpadu. Stejně jako dřevo citelně podražily – paleta, tedy 850 kg dřevěných briket, stála ještě před dvěma lety kolem 5 tisíc, dnes vyjde na zhruba 12 tisíc.
  • Dřevěné pelety. Jsou nejmodernějším tvrdým palivem současnosti a vznikají z rozemleté a přesušené biomasy. Zatopíte s nimi ovšem pouze v kamnech s automatickým přikládáním.
  • Uhlí je nejvýhřevnější a stále oblíbené, i když se od něj z ekologických důvodů ustupuje. I jeho ceny stouply, například 100 kg koksu ořech II vyjde asi na 2 300 Kč.

Elegantní držáky a koše na dřevo

Výkon kamen

Při výběru hledejte i údaj o nominálním výkonu kamen – bývá zapsán v energetickém štítku (údaj v kW) a jde o optimální výkon kamen při správné dávce paliva a ideálním stavu. Z tohoto údaje vám pak odborník vypočte podle velikosti prostoru a energetických ztrát domu potřebný výkon kamen.

Jaký druh kamen?

Pokud již nějaká kamna či krb máte, můžete je samozřejmě využít, ale kupujete-li nová, je dobré se orientovat v nabídce. Ta je jaká?

1. Otevřený krb (krbová vložka)

Romantika u otevřeného ohně – to je přesně to, proč si lidé pořizovali krb. Jako zdroj tepla ale ideální není - rychle spaluje, nejde redukovat výkon a teplo se neakumuluje. Lze ho ale zefektivnit zabudováním krbové vložky.

2. Krbová kamna

Na trhu najdete širokou nabídku krbových kamen, z nichž si můžete vybrat podle výkonu, velikosti vytápěné plochy, rychlosti prohřátí prostoru nebo způsobu instalace.

Jsou lepší než krb. Zatímco krb dosahuje efektivity okolo 25 až 30 %, u krbových kamen to je 70 až 80 %, což znamená výrazně nižší spotřebu.

Jednoplášťová kamna prohřejí místnost rychle a s vysokou intenzitou, dvouplášťová propouští teplo rovnoměrně, postupně a hřejí déle, i když vyhasnou.

Lze si pořídit i krbová kamna s výměníkem. „Vyžadují sice větší stavební úpravy, ale vytopí celý byt a ohřejí i vodu,“ vysvětluje Tomáš Rampula. Na trhu jsou ale třeba i krbová kamna s troubou, na kterých lze vařit.

Stylová kamna

Nová kamna, starý komín

Jestliže si pořizujete nová kamna a chcete je připojit do starého komína, je zapotřebí nejprve udělat pár kroků:

Kontrola komína - pozvěte kominíka, ať překontroluje stav komína a vyčistí ho. Tuto povinnost ukládá zákon jednou ročně a měli byste si schovat potvrzení o zjištěném stavu. V případě požáru může tyto doklady vyžadovat i pojišťovna.

Zvolte podobná – s kominíkem proberte i to, pro jaká kamna je komín určen. Vypočte se to podle typu a výkonu topidla, paliva a výšky komína. „Může se zjistit, že bude nutná jeho úprava, po které se nevyhnete nutné revizi,“ říká Petr Tichý, specialista sítě prodejen Hecht. Úprava komína může být stavebně i finančně poměrně náročná.

Vyvložkování komína – důvodem je, že z moderních topidel jdou do komína chladnější spaliny, které v něm mohou kondenzovat a kromě horšího tahu kamen a zápachu spalin poškozují i samotný komín.

Reklama

Načítám