Hlavní obsah

Slunečná rodinná vila na jižní Moravě: Interiér je módní a útulný zároveň

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stojí na nenápadném místě a splývá s okolní zástavbou, přesto je jedinečná. Řeč je o rodinné vile na jižní Moravě, jejíž interiér zařídili tak, aby byl módní, stylový, ale také útulný a se spoustou denního světla.

Článek

Ve slepé ulici malého jihomoravského městečka ožil interiér, který je podle autorky Julie Kočárkové ze studia Antos manufaktura zrozený z lásky k bydlení, architektuře a cestování. Samotný dům sice záměrně splývá s okolní zástavbou, o to víc si ale vyhráli s rafinovaným řešením vnitřních prostor.

Autenticita na prvním místě

Někomu nevadí interiér vybavit doslova z jednoho obchodu, pro jiné ale bydlení znamená mnohem více než jen prostor k přebývání. Interiér vilky na jižní Moravě představuje v zásadě sbírku dekorací a nábytku z trhů a bazarů nejen z Čech a Moravy. Výrazné odstíny nábytku, doplňků, osvětlení a dekorací pak elegantně doplňuje neutrální základ interiéru postavený převážně na jemných, světlých tónech.

Žádná předsíň, ale slunečná vstupní hala

Vstup do jihomoravské vilky je skutečně velkorysý. Dubové dveře jemně vystupují ze spárů cihel a obklopují je bezrámová okna. O vzniku předsíně totiž majitelé nechtěli při pracích na projektu ani slyšet. Přáli si velkou, vzdušnou vstupní halu plnou slunce a světla. Dostali přesně to, co chtěli, navíc celkový dojem z prostor ještě pozvedly dvoukřídlové, ocelové, prosklené dveře nabízející náhled dále do domu.

Monolitický třímetrový strop opatřený betonovou stěrkou působí industriálně, ovšem šikovně jej zjemňují dubové parkety. Prostupnost denního světla do celého domu o velikosti 320 m2 byla jedním z hlavních bodů zadání. Právě proto autorka pracuje s prosklenými částmi i velkoformátovými okny.

Krb je základ

Srdcem společenské části domu je prostorný obývací pokoj s krbem, na který plynule navazuje odpočinková zóna s křesly. Kuchyň je na přání majitelky umístěna za zdí tak, aby pracovní plocha s dřezem nerušily celkový dojem lounge prostoru. Dostupná je z jídelny a otevřeným průchodem z obývací části. Zadní část domu je soukromá a nachází se v ní dětské pokoje s vlastní koupelnou a ložnice propojená s šatnou a koupelnou.

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty a designéry. S nejzajímavějšími účastníky vás postupně seznamujeme na našich stránkách. Hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.cz. Vítězové osmého ročníku byli vyhlášeni v květnu 2023 v pražském Centru současného umění Dox.

Načítám